...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: Jim James - Uniform Distortion

23.10.2018.

Zapisi osvetljenog čoveka!

.

Džim Džejms (Jim James), frontmen američkog benda My Morning Jacket objavio je ove godine treći solo album "Uniform Distortion" za izdavačku kuću ATO Records. Ovaj album je stigao samo nekoliko meseci nakon albuma obrada "Tributes to 2". Prethodni album "Eternally" Even" Džejms je objavio 2016. godine. U izjavi za medije stoji da je novi album inspirisam katalogom"The Lasst Whole Earth", časopisa iz 70-ih koji je bio posvećen ekologiji, životu u skaldu sa prirodom i DIY kulturi.

Tačnije, Džejms je bio privučen fotografijom "Illuminated Man" Dvejna Majklsa. Po rečima autora albuma, ova fotografija je odraz društva koje je zavisno od tehnologije i načina na koji sada koristimo informacije. Dakle, preopterećenost informacijama i sva nezadovoljstva modernog čoveka inspirišu ovaj isključivo gitarski težak solo album, koji zvuči više kao klasični My Morning Jacket zapis od bilo čega što je Džejmsov bend objavio u proteklih 15 godina.

Spot za pesmu "Just A Fool"

Džejms je od autora fotografije tražio dozvolu da je iskoristi kao omot albuma, što je isprva odbijeno, ali je muzičar očiogledno bio dovoljno ubedljiv pa je na kraju dobio Majklsovu dozvolu. U pismu koje je poslao poznatom fotografu stoji: "Osvetljeni čovek dočarava kako se osećam kada mi je glava prepuna informacija koje su nam servirane svakog dana i kako su te informacije toliko iskrivljene da gotovo ne poseduju ni malo istine...". Zato je ovaj album malo muzičko proročanstvo sa jasnom rendgenskom slikom mozga sa internet dijagnozom.

Spot za pesmu "Throwback"

Pored svega, ovde se ne radi o lakom muzičkom štivu. Kao i svako čulno biće sa "pametnim" telefonom u 2018, Džejms se osećao preplavljen dnevnom lavinom informacija koje vešto preskačemo vrhovima naših palčeva i površnim, grubim diskursima na internetu oko kojih ljudi nikako nisu mogli da se usaglase. Muzičar iz Kentakija je čak i otišao sa "mreže" na nedeljno tiho povlačenje u šume Severne Kalifornije, kako bi očistio glavu. To se upravo i čuje na albumu. Dosta pesama je otpevao iz "prve", prepustio se osećaju, a u nekoliko kompozicija se može čuti kako se Džejms iskreno smeje dok peva neke veoma vedre stihove. 


Spot za pesmu "Over And Over"

Kao vešt vizionar, Džejms je i koproducirao album zajedno sa Kevinom Ratermanom u studiju "La La Land" u Luisvilu. Njega su pratili basista Set Kofman (Floating Action) i dugogodišnji bubnjar Dejv Given. Gostujući vokali su Lesli Stivens (Dear Lemon Trees), Džejmi Drejk i Ketlin Grejs. Upravo zato ovaj album obuhvata jednostavnost i nežnost. On svetli proročkim svetlom.

U nastavku poslušajte pesmu "Yes To Everything".

Uniform Distortion:
01. Just A Fool
02. You Get To Rome
03. Out of Time
04. Throwback
05. No Secrets
06. Yes To Everything
07. No Use Waiting
08. All In Your Head
09. Better Late Than Never
10. Over and Over
11. Too Good To Be True

Dušan Majkić

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo