.
Trenutno
Pesma dana
 Novinari O radija
Muzika

Album nedelje: Fever Ray - Plunge

04.07.2018.

Groznica festivalske večeri!

.

Karin Elisabet Dreijer je švedska pevačica i kompozitorka. Ova multitalentovana muzičarka je rođena 7. aprila 1975. i činila je jednu polovinu uspešnog elektronskog dueta Knife, kog je formirala sa svojim bratom Olofom Dreijerom. Njihovih pet albuma snažno je uticalo na više generacija današnje muzike. U međuvremenu, Karin je svoj prodorni glas posudila i za najveći hit grupe Röyksopp "What Else Is There", a sa pomenutim norveškim duom snimila je još jednako omiljene pesme "This Must Be It" i "Tricky Tricky".

Spot za pesmu When I grow up

Svoj prvi solo album pod nazivom/alijasom Fiver Rej (Fever Ray) je objavila u januaru 2009. Album je postao instant hit nošen perfektnim singlovim: If I had a heart, When I grow up, Seven… Čuveni i uticajni The Guardian i Resident Advisor proglasili su ga drugim najboljim albumom te godine. Njeni nastupi, obavijeni mistikom i neonskim ugođajem, bili su malobrojni, a poslednja samostalna turneja završena je još 2010. godine.

Spot za pesmu If I Had A Heart

Sa drugim oficijelnim albumom Plunge predstavila se u oktobru 2017. godine, a ove godine Fiver Rej nastupa na Exitu! Može se reći da Karin na tvrđavu dolazi na vrhuncu karijere, s hedlajnerskim pozicijama najznačajnijih festivala ovog leta, kao što su Primavera ili Melt! Album je u idealnom skladu i sa ovogodišnjom parolom "EXIT Freedom", jer ga i Karin lično opisuje kao delo "o slobodi i radoznalosti" s kojim istražuje društvene norme koje opstaju i u 21. veku, a tu je i aktuelna tematika posvećena posebno ženama i pravilima koja im kroje način ponašanja. Poput prošlog i ovaj album je zabeležio visoke ocene svih najznačajnijih medija. Prvi singl je uznemirujuća To the moon and back.

Spot za pesmu To The Moon And Back

Nekoliko nedelja posle, iznenadila na s je novim singlom "Mustn’t Hurry", koji je bio propraćen video spotom inspirisanim naučnom fantastikom.

Spot za pesmu Mustn't Hurry

"Plunge" je uglavnom snimljen u kućnom studiju Karen Dreijer, u njenom domu u Stokholmu. Na ovom albumu je sarađivala sa mnogim muzičarima, a na njemu se čuje na koji način je Karen evoluirala svoj zvuk i prilagodila ga novoj publici. Ceo taj doživljaj odigraće se ove godine na glavnoj bini festivala Exit. Osetite energiju budućnosti koja je protkana ennigmom elektronskih snova!

U nastavku pogledajte video za pesmu "Wanna Sip".

Dušan Majkić

.
Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na koje vam posebno skrećemo…
.
Još jedno izdanje festivala Punk rock holiday biće održano u Tolminu, u Sloveniji. Posetioce očekuje pet dana odličnih pank koncerata,…
.
Ljubičice su energičan elektro-scenski spektakl i brend iza kojeg stoje desetine vrhunskih muzičara smeštenih na potezu od Beograda,…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?