...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Web

Sajtovima za upoznavanje do "ljubavi života"

29.02.2016.

Osim Fejsbuka, Instagrama i drugih društvenih mreža koje mladi svakodnevno koriste, sve popularniji su i sajtovi za upoznavanje, pa i muvanje, poput Tindera, eLoveDates-a, Flirtic-a ili domaćih Karike i Leptirice. Iako je tako, istraživanja pokazuju da četvrtina korisnika interneta smatra da su ljudi koji koriste dejting sajtove očajni. Ali, istraživanja pokazuju i da 85 odsto samaca kaže da je takvo upoznavanje društveno prihvatljivo, a 67 odsto njih i poznaje parove koji su se na taj način upoznali.

.

Upravo preko Tindera su se upoznali Dimitrije Aleksić i njegova devojka. Dimitrije je istraživao kako sajt funkcioniše i naleteo na fotografiju devojke koja mu se dopala na prvi pogled.

"Fotogrsfije se listaju na levo ili na desno. Ako vam se neka osoba dopadne, stiže joj zahtev sa vašeg profila, sa vašom fotografijom. Za slučaj da se i vi sviđate toj osobi ona vas doda u krugove tih lajkova, pa vas aplikacija direktno povezuje. Samim tim se eliminiše mogućnost da vam neko dosađuje", objašnjava Dimitrije.

Kada je devojka, nakon dva dana, lajkovala njegovu fotografiju, Dimitrije je započeo dopisivanje.

"Sve po počelo laganom, opuštenom komunikacijom. Simpatisali smo se u sitne sate, a potom počeli i da želimo jedno drugom dobro jutro i laku noć. To je trajalo dve sedmice, a onda smo se dogovorili da se vidimo. Našli smo se, popili piće i shvatili da se zapravo sviđamo jedno drugom. Zajedno smo već sedam meseci i za sada dobro funkcionišemo", kaže Dimitrije.

Stručnjaci su saglasni da su sajtovi za upoznavanje idealni za introvertne osobe. Komunikološkinja Jelena Kleut kaže da njima više prija onlajn komuniciranje nego komunikacija licem u lice.

"Činjenica da postoji tehnologija između dve osobe, ljudima daje osećaj da mogu i neke svoje slabosti bolje da prikriju i onda se pri takvoj komunikaciji udobnije osećaju", kaže Kleut.

S njom je saglasna i antropološkinja Aleksandra Đorđević, koja kaže da dejting sajtovi zapravo služe stidljivim osobama da načine prvi korak ka upoznavanju, ali u želji da se predstave u najboljem svetlu ponekad preteruju.

"Bude tu lažnog predstavljanja, foliranja, preuzimanja uloge nekog drugog. Ako i dođe do veze, one uglavnom zbog toga ne uspeju. Ali dešava se i da osobe budu iskrene, pa i kada se uživo upoznaju jednostavno 'kliknu', zbog čega se ostvari emotivna veza", objašnjava Aleksandra.

Ipak, psiholog Vladimir Mihić, kaže da blago pretvaranje u komunikaciji na internetu ne mora nužno biti loše, ako pomaže osobi da se oslobodi i pokaže ono što u ličnom kontaktu ne može.

"Tu je možda veće pitanje kako nekoga ko se na vituelnoj mreži pokazuje kao otvoren, komunikativan, ekstrovertan, naučiti da to isto radi i u realnom životu. To je nešto što se može uraditi i dobra strana društvene mreže je što vi vidite da ta osoba sa kojom se susrećete ustvari možda i nije takva. Postoji i obrnut slučaj, da se neko namerno lažno predstavlja, ali to je već slučaj kriminologije, a ne toliko psihologije", kaže Mihić.

Iako su mnogima sajtovi za upoznavanje asocijacija na potragu za neobaveznim seksom, ipak, ako vas je strah da prvi nekome priđete, možda baš preko nekog od ovih sajtova upoznate ljubav svog života. To su pokušale i poznate ličnosti. Adel je imala profil na sajtu e-Harmony, a Lili Alen i Keti Peri na Tinderu.

Radmila Leovac

Možda te još zanima:

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Druga strana društvenih mreža: edukativni sadržaji za mlade

U poslednje vreme sve više kreatora se odlučuje da na društvene mreže plasira edukativan sadržaj, koga, sada već poslovično manjka.…

.

Novi trendovi i stari patrijarhat na mrežama

Na društvenim mrežama su u poslednje vreme sve popularniji sadržaji koji u pozitivnom svetlu pričaju o tradicionalnim rodnim ulogama i…

.

Kako je hrana osvojila društvene mreže?

Hrana je jednostavno deo svakodnevice. Bilo da sam spremaš nešto, naručuješ dostavu, jedeš u menzi... Samim tim je i priodno…

.

Influenseri moraju biti svesni uticaja koji imaju na mlade

Gošća u prazničnom intervjuu Oradija bila je Ana-Marija Bagdal, na TikToku poznata kao Veseli Plamičak. Ana-Marija je pažnju privukla pre…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo