.
Trenutno
Music mix
Lifestyle / Web

Sajtovima za upoznavanje do "ljubavi života"

29.02.2016.

Osim Fejsbuka, Instagrama i drugih društvenih mreža koje mladi svakodnevno koriste, sve popularniji su i sajtovi za upoznavanje, pa i muvanje, poput Tindera, eLoveDates-a, Flirtic-a ili domaćih Karike i Leptirice. Iako je tako, istraživanja pokazuju da četvrtina korisnika interneta smatra da su ljudi koji koriste dejting sajtove očajni. Ali, istraživanja pokazuju i da 85 odsto samaca kaže da je takvo upoznavanje društveno prihvatljivo, a 67 odsto njih i poznaje parove koji su se na taj način upoznali.

.

Upravo preko Tindera su se upoznali Dimitrije Aleksić i njegova devojka. Dimitrije je istraživao kako sajt funkcioniše i naleteo na fotografiju devojke koja mu se dopala na prvi pogled.

"Fotogrsfije se listaju na levo ili na desno. Ako vam se neka osoba dopadne, stiže joj zahtev sa vašeg profila, sa vašom fotografijom. Za slučaj da se i vi sviđate toj osobi ona vas doda u krugove tih lajkova, pa vas aplikacija direktno povezuje. Samim tim se eliminiše mogućnost da vam neko dosađuje", objašnjava Dimitrije.

Kada je devojka, nakon dva dana, lajkovala njegovu fotografiju, Dimitrije je započeo dopisivanje.

"Sve po počelo laganom, opuštenom komunikacijom. Simpatisali smo se u sitne sate, a potom počeli i da želimo jedno drugom dobro jutro i laku noć. To je trajalo dve sedmice, a onda smo se dogovorili da se vidimo. Našli smo se, popili piće i shvatili da se zapravo sviđamo jedno drugom. Zajedno smo već sedam meseci i za sada dobro funkcionišemo", kaže Dimitrije.

Stručnjaci su saglasni da su sajtovi za upoznavanje idealni za introvertne osobe. Komunikološkinja Jelena Kleut kaže da njima više prija onlajn komuniciranje nego komunikacija licem u lice.

"Činjenica da postoji tehnologija između dve osobe, ljudima daje osećaj da mogu i neke svoje slabosti bolje da prikriju i onda se pri takvoj komunikaciji udobnije osećaju", kaže Kleut.

S njom je saglasna i antropološkinja Aleksandra Đorđević, koja kaže da dejting sajtovi zapravo služe stidljivim osobama da načine prvi korak ka upoznavanju, ali u želji da se predstave u najboljem svetlu ponekad preteruju.

"Bude tu lažnog predstavljanja, foliranja, preuzimanja uloge nekog drugog. Ako i dođe do veze, one uglavnom zbog toga ne uspeju. Ali dešava se i da osobe budu iskrene, pa i kada se uživo upoznaju jednostavno 'kliknu', zbog čega se ostvari emotivna veza", objašnjava Aleksandra.

Ipak, psiholog Vladimir Mihić, kaže da blago pretvaranje u komunikaciji na internetu ne mora nužno biti loše, ako pomaže osobi da se oslobodi i pokaže ono što u ličnom kontaktu ne može.

"Tu je možda veće pitanje kako nekoga ko se na vituelnoj mreži pokazuje kao otvoren, komunikativan, ekstrovertan, naučiti da to isto radi i u realnom životu. To je nešto što se može uraditi i dobra strana društvene mreže je što vi vidite da ta osoba sa kojom se susrećete ustvari možda i nije takva. Postoji i obrnut slučaj, da se neko namerno lažno predstavlja, ali to je već slučaj kriminologije, a ne toliko psihologije", kaže Mihić.

Iako su mnogima sajtovi za upoznavanje asocijacija na potragu za neobaveznim seksom, ipak, ako vas je strah da prvi nekome priđete, možda baš preko nekog od ovih sajtova upoznate ljubav svog života. To su pokušale i poznate ličnosti. Adel je imala profil na sajtu e-Harmony, a Lili Alen i Keti Peri na Tinderu.

Radmila Leovac

.
Najgora stvar na ovih 40+ stepeni jeste činjenica da ni noću više ne možemo da spavamo od sparine. Predstavljamo aplikaciju koja…
.
Legenda kaže da je najbolji period za gledanje serija - ispitni rok. Ispiti nisu položeni, ali su zato sve sezone pogledane. Više…
.
Želite da naučite nešto kvalitetno, novo ali da je besplatno? Imamo sajt za vas. 
Program
Kalendar događaja
Jun 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?