...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Web

Nedeljni vodič od 11. do 17. jula

11.07.2016.

Drugari, rešili smo da otkrijemo magiju Nedeljnog vodiča. Pošto smo crkli na Exitu, rešili smo da ovo izdanje vodiča bude interaktivno i da sami otkrivate čari portala koji mi veoma često koristimo! Izvolite!

.

Ponedeljak 11. jul

Kako biste pronašli događaje u Novom Sadu, kliknite ovde.

Subotica ovde, Sombor ovde, Zrenjanin ovde, Vršac, Pančevo!

Utorak 12. jul

Verovali ili ne, prošlo je već godinu dana od prve salsa žurke u Hipnotiku! Na žurkama su se čuli najbolji ritmovi salse, baćate, afro rumbe, sona, regetona i još po kojeg muzičkog stila. Na parketu Hipnotika stvarala su se nova poznanstva, prijateljstva, ali i ljubavi! Dovodili su i goste iz drugih gradova koji su svojom energijom začinili žurke. Jedan od tih gostiju bio je i Dj Muki, koji će ulepšati prvi rođendan kluba Hipnotik. Žurka počinje u 20 sati.

Američki kutak Novi Sad i Klub "Sjajne žene" pozivaju vas na predavanje i radionicu "Strahovi, barijere i brige" koji će biti održani u 19 časova u Američkom kutku Novi Sad. Radionicu će voditi četiri žene okupljene u klubu "Sjane žene" koje su se udružile kako bi svojim primerom bile inspiracija svima onima koji žele da menjaju svoj život na bolje. Iskusile su razne situacije i radile na sebi, sad žele i drugima da prenesu svoja iskustva i da im pomognemo da prevaziđu svoje svakodnevne izazove. Prijave ovde.

U saradnji sa Domom kulture studentski grad iz Beograda, Brod teatar organizuje niz filmskih projekcija, a ovog utorka možete pogledati flmove 251-249=2, Skriveni znaci, Horror Vacui, Nekad i negde, Naš Kal, Pusta i Hajde, idemo. Ti filmovi nastali su na radionicama antropološkog filma Pametnik, koje su osmišljene kao sintetizovanje teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti vizuelne antropologije kroz istraživački rad, sa produkcijom i distribucijom dokumentarnih filmova kao krajnjim rezultatom. Prva projekcija počinje u 21h i namažite se autanom.

Spremite svoje mornarske majice, krpice koje rado nosite na moru i ono što vas na more podseća, jer se pred bibliotekom u Zrenjaninu sprema pravo guštanje u mediteranskom stilu! Da li ste znali da "Korčulanski đir", roman Olivere Skoko koji je biblioteka objavila, a o kome ste svakako već čuli, slavi svoj prvi rođendan? Objavljen je pre tačno godinu dana, a koliko je već kilometara prešao! O njemu se mnogo pisalo i pričalo, čitalačka publika srdačno ga je dočekala, pa je izdavač nedugo nakon prvog, objavio i drugo izdanje. Uz opušteno druženje i razgovor o slanim temama od 21h očekuju vas i neka iznenađenja!

Veče stand up komedije sa Srđanom Olmanom biće održano na Ženskom štrandu na Paliću. Ulaz je 300 dinara.

Gost Kluba ljubitelja knjiga u Somboru će u 20h biti Jelena Vukelić, mlada somborska prof. filozofije i jedna od retkih žena koja se u Srbiji bavi pisanjem aforizama. Razgovaraće se o aforizmima kao književnoj formi - kako su aforizmi nastali, koja je njihova povezanost sa filozofijom, kakav je proces nastanka dobrog i jezgrovitog aforizma? Raspravljaćemo i o mestu aforizma u mentalnom zdravlju Srbije - da li je današnja Srbija, kao zemlja izrazitih paradoksa, neiscrpna u temama kojima se bave aforističari? U kojoj su meri aforizmi indikatori duševnog zdravlja jednog naroda?

Sreda 13. jul

Takmičenje u streljaštvu Grand prix of Novi Sad biće održano do 17. jula u Novosadskog sajma 60. Streljačka Družina bila je prva organizacija u kojoj su se naši preci kao građani slobodnog carskog grada Novog Sada udružili po svojoj slobodnoj volji. I danas posle više od 220 godina postojanja ponosni nastavljaju tradiciju ovog društva i plemenitog sporta.

U okviru ovogodišnjeg programa na Brod Teatru i u saradnji sa društvom "Raspustilište" biće predstavljeno jedinstveno blago iz bogatog filmskog fonda od 2000 filmskih rolni redukovanih na 16 mm traku - probne snimke prve jugoslovenske tvornice filmova 1924. godine - Boer film - Ernest Bošnjak. Projekcija počinje u 21 sat.

Četvrtak 14. jul

Fantastični zagrebački sastav Žen ponovo u CK13! Četvoročlani audio-vizuelni sastav Žen poigrava se rodnim stereotipima, preskače i spaja granice audio-vizuelne umetnosti, priziva putovanje obojeno dvoglasnim, a ponekad i troglasnim porukama utopljenim u progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i sintisajzera. Svirka počinje u 21h, a ulaz je 300 dinara.

Od jula Firčijev studio zvanično postaje mesto na kom nastupaju komičari iz grupe Standup.rs iz Beograda. Od sada će u redovnom programu biti Stand-up večeri na kojima ćete moći da uživate i smejete se uz najbolje domaće komičare. Prve večeri publici će se predstaviti mlade nade srpskog standup-a: Ana Zlatanović, Radomir Nestorović i Nemanja Živanović. Ulaz je 350 dinara.

Gost na drugom nStarter meetup-u biće Max Gurvits i govoriće o startup investicijama iz ugla investitora. Max je trenutno na čelu Cross Border Angels organizacije koja spaja kompanije iz regiona sa mrežama poslovnih anđela širom sveta. Pre angažmana u ovoj organizaciji Max je bio jedan od partnera u Eleven-u i Teres fondu, tako da ima bogato iskustvo kao investitor u različitim tipovima investicionih fondova. Od njega ćete čuti koje su to prednosti, a koje su mane Angel investitora, VC fondova i fondova finansiranih od strane države/Evropske Unije. Predavanje će biti organizovano u Poslovnom inkubatoru u 18 sati.

Photo Graz selection – izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine prikazaće raspon od 27 položaja koji čine vidljivom vanrednu raznolikost ove fotografske scene, izlaže jedno pored drugog načine rada različitih starosnih grupa umetnika i predstavlja njihove trenutne teme i lične pristupe. Izložba pokriva širok opseg - od načina prihvatanja i razumevanja istorije, do problema identiteta, raznih promena u značenjima, kritike medija, savremene problematike i društva, kao i kritički osvrt na samu fotografiju kao medij.

U Lion pabu u Zrenjaninu gostuje dugoočekivani Atheist Rap, srpski pank-rok bend iz Novog Sada!
Dođite sa ekipom, u što većem broju, da se družite i provedete uz pravu muziku i dobro pivo!

Petak 15. jul

Izložba radova nastalih na kursu kaligrafije u organizaciji Doma omladine Pančevo biće otvorena u 20 časova u holu Doma omladine u Pančevu. Oko 40 polaznika, tokom aprila, maja i juna naučilo je osnovne principe kaligrafije, kako kroz istorijske činjenice tako i kroz praktičan rad u okviru fonetskih pisama. Kurs je vodio magistar kaligrafije, redovni profesor na Akademiji za umetnost i konzervaciju SPC, Željko Komosar.

Svi ljubitelji motora i rokenrola – u Pančevu vas čeka sjajan vikend! Na Tamiškom keju tokom tri dana očekuju vas svirke bendova Trouble Heart, Atomsko skrovište, Orthodox Celts (petak), Blues Delivers, Hogar Strašni, Generacija 5 (subota), kao i defile, stunt show i igrice u subotu.

Borovik Eralaš iz Rusije dolazi u Suboticu u Studio 11 da pokaže svoje zvuke! Oni dolaze iz hladnog Omska, a sviraju nešto između "folk breakcore, ritual noise chanson and postjazz cybergrind", što do sada sigurno niste čuli. Ulaz je kao i uvek dobrovoljni prilog namenjen izvođačima, a svirka počinje u 22h.

Promo žurka Summer3p festivala biće održana u kafeu Bulevar u Subotici. Nastupiće Ascaloon, Chrono i Flowland! Ulaz je besplatan.

Besplatni javni časovi joge u prirodi biće održani u 19 sati na gradkom kupalištu Štrand u Somboru. Časove vodi sertifikovani instruktor joge Emina Popović iz Sombora. Ponesite prostirku i dobro raspoloženje!

Subota 16. jul

Premijerni nastup Borisa Mladenovića u Novom Sadu na letnjoj sceni CK13! Boris će izvesti svoje pesme koje su našle mesto u opusu Jarbola, kao i one van njega. Kao specijalni gosti nastupiće VIS "Vanja i Saša". Svirka počinje u 21.30h, a ulaz je 200 dinara.

Izložba "Blood sport" Jelene Vasiljević biće otvrena u Pionirskoj u 20h. Izložba je inspirisana predstavama Sabinjanki, Amazonki, Judita i ostalih tragičnih ženskih likova od grčkog slikarstva pa do ilustracija Klimt-a i Beardsley-a. Dualnom formom ilustracije za karte prikazan je dramatični narativ o borbi jednog lika. Ova tema je trenutno obrađena ilustracijama ali je u planu izrada kompletnog špila, što predstavlja poseban dizajnerski izazov.

Klub Dragon poziva na Magic the Gathering prerelease edicije Eldritch Moon u subotu i nedelju. Okupljanje je u klubu od 11h, prijave su od 12, a početak će biti u 13 sati. Cena turnira je 2.500 dinara, a mlađe igrače očekuju posebne povlastice.

Četvrti Veliki joga performans u Novom Sadu biće održan pod sloganom: Čini dobro - nagradi sebe, a domaćin ispred Joga saveza Srbije biće Mirjana Radak iz Joga centra Mirjana iz Novog Sada. Na platou kule sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi u 17.30 sati okupiće se mnogo ljubitelja joge kako bi pokazali lepote ove discipline. Učešće u performansu je besplatno, a možete da se prijavite na registracionom pultu na licu mesta. Za sve učesnike, nakon Joga performansa biće priređen besplatan Koncert Kirtan grupe Samadhi u Novosadskoj Sinagogi sa početkom u 20 časova. Na Joga performans sa sobom poneti prostirku ili peškir i flašicu sa vodom.

Najbolji bluz ovog leta u Domu omladine u Pančevu – Zona B! Uvek ostavljaju mesta za improvizaciju, pa se mnogo toga desi u trenutku... Sviračko i pevačko umeće tada dolazi do izražaja, za razliku od ove nove muzike, gde često dobri programeri ne znaju da sviraju. Snimili su i pesmu posvećenu teniseru Novaku Đokoviću, u čast svemu što je uradio za sve nas. Posvetili su mu jedan blues, veseo i optimističan, bez ikakvih skrivenih namera i želje da koriste taj veliki brend. Zato se u pesmi koristi samo Noletov nadimak Joker, pa ko zna - zna... Ulaz je besplatan, a svirka počinje u 21h! 

Na predivnoj lokaciji pored reke, na oko 100km od centra Beograda i oko 20km od Vršca, postoji magična šuma u kojoj će biti održana all night long žurka! Nekoliko kilometara odatle nalazi se mesto Dupljaja - jedno od najstarijih naselja na ovim prostorima i jedno od najvećih arheoloskih nalazišta na tlu Srbije. Nastupiće: Antu Records//Chile, Nano Records//Brazil, Digital Om Productions//Serbia i Eclipse Records//Stara Skola Serbia. 

Pazovački biciklisti pokreću inicijativu za izgradnju biciklističkih staza u celoj opštini! Tim povodom od 17h organizuju vožnju pod sloganom "Zaštitimo bicikliste". Cilj je da ukažu na potrebu izgradnje biciklističkih staza, koje bi povezale sva naselja u opštini Stara Pazova. Okupljanje učesnika biće u staropazovačkom parku u 17 časova, a tempo vožnje i ruta biće prilagođeni i manje iskusnim biciklistima.

Nedelja 17. jul

Druženje kako bi se skupio novac za plaćanje smeštaja, hrane i zaštite od parazita pasa biće održano u Culture Exchange od 18h. Organizacija Free Fly se nada i nalaženju bar jednog savršenog doma za nekog od napuštenih pasa. Možete doći sa vašim ljubimcima ako su naravno lepo vaspitani :) 

Karavan ponovo stiže u Zrenjanin! U klubu Lavlli Džavli nastupiće Rumpelstiltskin, Friend Of Friends i Static!

Prvi turnir u čuvenom X-wingu biće organizovan u Pančevu u Klubu ljubitelja igara i fantastike d20. Za sve one koji žele da nauče da igraju X-wing, organizovaće predstavljanje i igranje igre u četvrtak 14. jula, od 19 u prostorijama kluba. Svi su dobrodošli da okušaju svoju sreće u vođenju smeriskih bitaka. Kotizacija za učešće na turniru iznosi 300 dinara. Za novajlije koje odluče da okušaju svoju sreću na turniru, a dođu u četvrtak na predstavljanje igre kotizacija će iznositi 100 dinara. Od para prikupljenih na ovaj način obezbediće se nagrada za pobednika. 

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo