.
Trenutno
Popodne na O radiju
 Oradio ekipa
Lifestyle / Video igre

Prva igra koja se borbi protiv demencije

23.05.2016.

Prva igra na mobilnim telefonima koja naučnicima pomaže u bobri protiv demencije preuzeta je milion puta za samo dve nedelje od njenog predstavljanja.

.

Sea Hero Quest osmišljena je kako bi se u svrhe naučnog istraživanja prikupili podaci o navigacijskom ponašanju i orijentaciji u prostoru svakog igrača. Za ljude koji pate od demencije jedan od prvih simptoma te bolesti je gubitak svesti o prostoru pa se sve teže kreću, čak i kroz prostore koje vrlo dobro poznaju. Anonimne podatke će obrađivati tim na Univeritetu u Londonu.

"Naučnicima bi trebalo više od 1.500 godina za laboratorijsko prikupljanje količine podataka koju je dosad generisala igra Sea Hero Quest. Kako bismo mogli stvoriti pravo merilo za ljudsko orijentisanje u prostoru, važno je da igru igra što više igrača iz različitih zemalja, različiih godina i pola", rekao je profesor Majkl Hornberger sa Univerziteta Istočna Anglia, koji se bavi istraživanjem demencije.

Inače nedeljno provedemo tri milijarde sati igrajući igrice, a naučnici se nadaju da će barem jedan deo od tog vremena sada moći da iskoriste u borbi protiv ove bolesti.

Igrica Sea Hero Quest dostupna je besplatno za Android i iOS. Dosad je skupila više od 45 hiljada recenzija u App Storeu i Google Play-u, s prosečnom ocenom od pet zvezdica. Ako to sve uzmemo u obzir, igra je ušla među prvih deset na više od 50 tržišta.

Izvor: Index

.
Online video igre su u današnje vreme sve popularnije. Poslednjih godina je primećen veliki porast ulaganja u njihov razvoj i promociju.…
.
Nintendo Switch postala je najbrže prodavana igračka konzola u istoriji SAD, saopštila je kompanija Nintendo. Prema njihovim navodima,…
.
Prvi Gaming opeNS u Novom Sadu biće održan 2. i 3. decembra na pet lokacija u širem centru grada, najavili su organizatori te…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?