.
Trenutno
Music mix
Lifestyle / Video igre

Prva igra koja se borbi protiv demencije

23.05.2016.

Prva igra na mobilnim telefonima koja naučnicima pomaže u bobri protiv demencije preuzeta je milion puta za samo dve nedelje od njenog predstavljanja.

.

Sea Hero Quest osmišljena je kako bi se u svrhe naučnog istraživanja prikupili podaci o navigacijskom ponašanju i orijentaciji u prostoru svakog igrača. Za ljude koji pate od demencije jedan od prvih simptoma te bolesti je gubitak svesti o prostoru pa se sve teže kreću, čak i kroz prostore koje vrlo dobro poznaju. Anonimne podatke će obrađivati tim na Univeritetu u Londonu.

"Naučnicima bi trebalo više od 1.500 godina za laboratorijsko prikupljanje količine podataka koju je dosad generisala igra Sea Hero Quest. Kako bismo mogli stvoriti pravo merilo za ljudsko orijentisanje u prostoru, važno je da igru igra što više igrača iz različitih zemalja, različiih godina i pola", rekao je profesor Majkl Hornberger sa Univerziteta Istočna Anglia, koji se bavi istraživanjem demencije.

Inače nedeljno provedemo tri milijarde sati igrajući igrice, a naučnici se nadaju da će barem jedan deo od tog vremena sada moći da iskoriste u borbi protiv ove bolesti.

Igrica Sea Hero Quest dostupna je besplatno za Android i iOS. Dosad je skupila više od 45 hiljada recenzija u App Storeu i Google Play-u, s prosečnom ocenom od pet zvezdica. Ako to sve uzmemo u obzir, igra je ušla među prvih deset na više od 50 tržišta.

Izvor: Index

.
Kada je Capcom objavio igru Resident Evil 7, ona je dobila dosta pozitivnih kritika jer se činilo da su uspeli u nameri da se vrate survival…
.
Kompanija SEGA nedavno je postavila veliki broj pesama iz svog kataloga igara na streaming servis Spotify. Ceo poduhvat je prošao…
.
Sada već davne 2002. godine navršilo se devet godina otkako se jedan američki proizvod pojavio na sceni hardverskih konzola. Te…
Program
Kalendar događaja
Maj 2017.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li biste volontirali?