...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Lifestyle / Video igre

Game test: The Old Blood

12.05.2015.

The Old Blood je odličan primer pravca u kom bi savremene igre trebale da idu - super ekspanzije koje proširuju priču, bez sada već standardnog DLC smaranja. The Old Blood  sadrži sve elemente savremene igre: grafika u skladu sa vremenom, dobra priča i tečan gameplay.

.

Prošlogodišnji Wolfenstein je bio iznenadni hit, uspešno spojivši brzu akciju, jak razvoj likova, prelepu estetiku i nacistički tehnološki horor u snažnu pucačinu. Developer MachineGames i izdavač Bethesda Softworks su izabrali da nastavak prethodne igre bude u formi manje, umesto DLC-a koji će se nadovezati na prethodnu igru. Za tako kratku igru, veliki problem predstavlja tempo, jer su svi dobri delovi gurnuti u njenu drugu polovinu.

Glavni problem je osećaj napretka. Jedna od najjačih stvari u The New Order-u je bio osećaj napretka kroz upoznavanje novih likova, saznanja o alternativnoj istoriji, nalaženje jačeg oružja i skupljanje raznih suvenira, poput engleskih rock’n’roll pesama pevanih na nemačkom. Svaka od ovih komponenti je radila u harmoniji kako bi držala pažnju igraču.

oldblood1 jpg

 S druge strane, The Old Blood fokusira se na pojedinačne misije u (drugom) zamku  Wolfenstein, u obližnjem gradu Wulfsburg. Ostali likovi postoje da bi dali misije, ili da napadaju. To je značajan korak u pogrešnom smeru u poređenju sa prethodnom igrom, gde je bila bitna veza između likova. Bez trunke ličnosti, koliko god je moguće da igra ima ličnost, moguće je ukalupiti prvu polovinu The Old Blood-a kao all-combat Wolfenstein.

To nije loša ideja, jer The Old Blood uspeva da održi brzinu i efektivan dizajn nivoa. Igra dosledno prati model malih hodnika koji vode u velika mesta za borbu gde postoje ne baš najbolji zakloni. Takav tip zaklona primorava na shoot-and-move tip borbe, gde uvek neko može biti opkoljen, ali se to prevazilazi korišćnjem mozga.

The Old Blood pojačava borbeni fokus tako što ističe "Izazov" mod, koji uzima neke od najboljih delova kampanje i omogućava vam da igrate kroz njih u konkurentnom režimu. Ovo je dobro ako vam se zaista dopadaju Wolfenstein borbe.

olblood2 jpg

Vredno je pomena da je prvi nivo nenormalan i da mu nije mesto unutar ovakvog ostvarenja. U igri u kojoj je akcenat na akciji, i gde je sve preterano, nivo gde je bitno šunjanje a pristup oružju ograničen nema svoje mesto, a kamoli da posluži kao uvod. Možda je svrha ovog nivoa da bude tutorijal, ali svako ko igra ovu igru verovatno je već upoznat sa mehanikom svog prethodnika.  

Ulaskom u drugi deo priče, stvari postaju monumentalno zanimljivije.

 U dodatku novih okruženja, poput pećina, sela i grada, može se naići na reference nacističke Nemačke, poput adaptacija Sofije Šol, koja je bila član antifašističke grupe Bela Ruža. U ovim delovima The Old Blood se pretvara u skoro savršeni nastavak prethodnog izdanja. Ovakve sitnice draže svakog igrača koji želi da obogati svoje iskustvo dodatnim informacijama o ovom alternativnom svetu. Naravno, igračima koji nisu toliko hardcore igra može da ponudi dosta uživanja, jer je odlikuje prelepa grafika, dobar gameplay, i naravno horde nacista koje treba ubiti.

O igri:

Developer: MachineGames

Izdavač: Bethesda Softworks

Platforme: Windows, Xbox One, PS4

Datum izlaska: 5. maj 2015.

Cena: 20 evra

Nemanja Momić 

Možda te još zanima:

.

Odrasli gejmeri sve više doživljavaju onlajn nasilje

Odrasli gejmeri su sve češće meta onlajn nasilja, koji je sa 74 odsto porastao na čak 86 odsto u poslednje…

.

Može li gejming da pomogne u poboljšanju koncentracije?

Da su video igre, kao i celokupna gejming industrija, sve više prisutni u svakodnevnom životu velikog broja ljudi, samim tim…

.

Minecraft - najprodavanija igra u istoriji

Industrija video igara je tokom protekle decenije zabeležila nove rekorde u prodaji, a jedna igra se posebno ističe kada je…

.

EA Sports se vraća u svet golfa

Golf - sport koji većina ljudi igra samo zahvaljujući video igrama. Verovali ili ne, ovo je jedan od retkih sportova…

.

"Horizon Zero Dawn" dobija remaster

Jedna od igara koje su obeležile Playstation 4 eru bio je i naslov "Horizon Zero Dawn" iz 2017. godine. Iako…

.

"Vibe factory" otvara drugu stranu gejminga

U Novom Sadu se krajem oktobra održava gejming gestival "Vibe factory". Publici će biti predstavljeni svi aspekti industrije video igara,…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo