Lifestyle / Tehnologija
Veštački burger budućnost ishrane?
Neki tvrde da još uvek nema dokaza da je proces proizvodnje mesa u laboratorijama održiv, dok se drugi bave problemom ukusa i pitaju "Da li ovakvo meso uopšte ima dobar ukus?"
foto: pexels
Oni koji su ga probali tvrde da ima, te je, na primer, u francuskom restoranu Jardinière "laboratorijski hamburger" koji se pravi od mesa iz kompanije Impossible Foods, jedna od najpopularnijih stavki na meniju.
Prvi hamburger napravljen od laboratorijskog mesa nastao je u Holandiji 2013. godine, a od tada sve više kompanija počelo da se interesuje za ovu tehnologiju.
Kako prenosi Engadget, budući da se godišnje potroši oko 300 miliona tona mesa, što je više nego dvostruko u odnosu na količine koje su se proizvodile pre 30 godina, proces proizvodnje sve više utiče na klimatske promene, budući da je odgovoran za emitovanje oko 14,5% gasova koji utiču na formiranje efekta staklene bašte.
Impossible Foods nastavlja da razvija svoj veštački hamburger, te je tako nastao i Impossible Burger 2.0, koji je predstavljen na CES-u (Global Stage for Innovation) tokom prošle nedelje. Radi se o, kako tvrde čelnici kompanije, značajnom poboljšanju, receptu koji nudi bolje nutritivne vrednosti, ukus i teksturu koji su bliži pravim hamburgerima.