...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Telefoni koje kupujemo srcem

17.07.2015.

Nemilosrdno tržište mobilnih telefona iz dana u dan postavlja nova pravila. Kupce su prvo zanimale tehničke karakteristike i cena aparata, zatim su na red došli praktičnost i izgled, a potom statusna simbolika. Da li je došlo vreme za emocije?

.

Pokojni Stiv Džobs uspeo je da izgradi imperiju kada ubedio je kupce da je telefon nešto više od telefona - produžetak karaktera i ambasador vrlina. Lifestyle! Ljudi kupuju Ajfon ne zato što ima najbolji odnos cene i kvaliteta, već zato što se s njim u ruci osećaju bolje. Ova emotivna transverzala je dvosmerna, budući da korisnik i okolina Ajfonom lako komuniciraju neverbalno.

Serijski proizvedeni pametni telefoni nisu zadovoljili apetite svih tržišnih grupa, zbog čega su proizvođači prvo napravili luksuzne modele za one koji novcem pale kubanske cigare. Vertu je lansirao uređaje ukrašene dragim kamenjem i plemenitim materijalima, TAG je tu ako vam istoimeni sat nije dovoljno statusno simboličan, a Porše, Bentli, "Lambo", Aston Martin… nude telefone vredne više hiljada evra kao prikladan dodatak automobilima i sujeti vlasnika.

lambotauri jpg

A šta je sa jednosmernim, unutrašnjim emocijama i senzibilitetom? Da li smo spremni da kupimo telefon isključivo zato što otvara lične emotivne čakre? Mašinu prepoznatljivu uskom krugu ljudi, lišenu mogućnosti da nas predstavi okolini magijom brenda koji obećava? Proizvođači misle da je tako.

U jučerašnjem program O radija govorili smo o smartfonu PET, pod logoom Komodora, kultnog kućnog kompjutera iz osamdesetih godina prošlog veka i uređaju koji je omogućio da se pi-sijevi iz zgrada kompanija postepeno presele u domove građana.

Na papiru, Komodor PET je Android telefon klasičnog izgleda i promenljivog aluminijumskog kućišta. Pet i po inčni ekran od 1920x1080 piksela skriva 64-bitni procesor sa osam jezgara na 1.7 gigaherca i bateriju od 3.000 miliamper časa. Tu je i kamera od 13 megapiksela sa Sonijevim senzorom i mogućnost za dual-sim 4G konekciju. Proizvoač je istakao dve cene: model light sa 16 gigabajta skladištenog prostora i 2 gigabajta RAM memorije košta 300 dolara, a onaj duplo veće zapremine i 3 gigabajta RAM-a 365 "zelenih".

commodorepet jpg

Sve ovo deluje vrlo očekivano i proizvođač je sentimentalnim korisnicima omogućio da na PET-u igraju osmobitne video igre sa legendarnog Komodora 64.

Samo nekoliko dana posle, svetlost dana ugledao je London, novo čedo emotivnog talasa pametnih telefona. U pitanju je proizvod firme Marshall Headphones, a sve pod robnom markom najpopularnijeg proizvođača gitarskih pojačala. Za 585 dolara dobijate aparat četvrte generacije na Andoroid platformi 5.0.2, sa ekranom od 720 piksela, 2 gigabajta RAM memorije, 16 gigabajta skladišne memorije i kamerom od 8 megaipksela.

Ovakvi podaci nikoga ne bi impresionirali, zbog čega dizajneri tvrde da se radi o naglasnijem telefonu na svetu. Maršal pametni telefon poseduje Volfson audio hub koji reprodukuje zvuk "visoke rezolucije" (?!), a dugme M otvara aplikaciju sa vašom omiljenom muzikom.

London nudi poseban ekvilajzer i DJ aplikaciju za miskovanje (?!?!), a postoji samo jedno kućište koje izgleda kao kao pojačalo, u zlatno-crnoj kombinaciji. Ah, da, ima dva ulaza za slušalice kako bi parovi zajedno uživali u muzici i filmovima.

Namera Maršala ista je kao i Komodora: udariti na malobrojnu i sentimentalnu tržišnu grupu kojoj će upravo neprepoznavanje telefona u širem društvu biti glavni adut. Vredi pomenuti da i Komodor i Maršal imaju/imali su jako lojalne kupce koji se amaterski ili profesionalno bave istom delatnošću kao i proizvođači.

Neki su otišli korak dalje. Dizajner Ričard Klarkson napravio je steampunk telefon koji kombinuje analogan, mehanički brojčanik i digitalnu tehnologiju sa ekranom na dodir.

clarksonrichardphone jpg

Prava stvar za sve koji vole post-nuklearnu estetiku, video igru Fallout i ne smeta im ako ih većina korisnika bude posmatrala u čudu. I ovde se, očigledno, radi o svemu samo ne praktičnosti i odnosu cene i kvaliteta. I dalje je nepoznato koliko košta ovaj "telefon na paru" koji izaziva pažnju i postavlja pitanja.

I.M.

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Posle dve godine prodaja telefona konačno beleži rast

Tržište pametnih telefona polako se oporavlja nakon više od dve godine pada i stagnacije.

.

Koliko je Srbija spremna za 5G tehnologiju

Analiza Ratela pozala je da više od 1.2 miliona korisnika mobilne telefonije u Srbiji poseduje uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju, a…

.

Holandija zabranjuje mobilne telefone u učionicama

Holandska vlada je najavila zabranu mobilnih telefona i drugih uređaja u školama, a plan je da se eliminišu svi gedžeti koji…

.

Twelve Minutes: Zaplet dostojan trilera

"Twelve Minutes" je mala ali izuzetno zanimljiva igra koja u sebi krije zaplete dostojne najboljih holivudskih trilera, što nije svojstveno…

.

Asphalt: Koja je tajna dobrog trkačkog serijala za mobilne telefone?

Kada govorimo o trkačkim igrama, sigurno vam prvo na pamet padaju serijali kao što su Forza Horizon, Gran Turismo ili…

.

Tržište telefona beleži najgore tromesečje u poslednjih deset godina

Izazovna ekonomska klima nastavila je snažno da opterećuje evropsko tržište pametnih telefona, s padom isporuka za 23 posto na godišnjem…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo