...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Zanimljive aplikacije za lakši život

01.07.2015.

Svet IT-ja svakodnevno napreduje brzinom svetlosti, pa je dobro imati nekog ko prati inovacije. Ovim povodom smo razgovarali sa Draganom Drlačićem, grafičkim dizajnerom, ali i velikim IT entuzijastom koji duže od deset godina prati blogove iz ove oblasti, kao i o novim gedžetima i softverima na tržištu.

.

Kako je Dragan saznao na mrežama, ovih danas se najviše priča o nekoliko aplikacija, među kojima smo za vas izdvojili četiri koje na neverovatne načine olakšavaju život, pretvaraju nas u profesionalne fotografe kako bi se bolje pozicionirali na Instagramu i teraju nas da se pred leto više fizički aktiviramo, kako bi spremni ulteteli u kupaće kostime i šorceve.

Google Photos

Ovo je novi pokušaj Gugla da organizuje sve naše fotografije. "To je aplikacija koja sve vaše fotografije čuva na Cloud-u, pa ih možete izbrisati iz memorije vašeg telefona i rasteretiti ga. Vrlo je jedanostavan kada želite da šerujete fotografije sa nekim, jer omogućava da to uradite preko jednog jednostavnog linka koji može da se otvori na svim uređajima", kazao je Dragan.

Dodao je da je sistem pretrage sjajan, jer možemo, na primer, u "search" ukucati reč "cats" i aplikacija prepoznaje sve fotografije na kojima su uslikane mačke. Isto je i sa prepoznavanjem lica prijatelja koji su na Google plus mreži.

googlephotos

Push Bullet

Ova aplikacija je pre svega par dana ažurirana, zbog čega je još efikasnija. Služi za deljenje fajlova između dva telefona, ili telefona i računara. 

"Zanimljivo je što pomoću nje možete videti notifikacije sa Messinger-a, Viber-a ili SMS poruke na kompu. Ono što me je naviše fasciniralo je opcija copy-paste, jer na androidu tako možemo kopirati određeni tekst, a zatim na komjuteru samo kliknuti desno dugme miša i paste, i taj tekst se pojavi", objasnio je Dragan.

Osim što na telefonu treba instalirati samu aplikaciju, potrebno je instalirati i odgovarajući dodatak.

pushbullet

VSCO Cam

"Ako ste se nekada zapitali zašto fotografije vaših prijatelja na Instagramu izgledaju savršeno, to je verovatno zbog ove aplikacije. Ona je namenjena za profesionalnu obradu fotografija na telefonima. Pored pregršt filtera koji dolaze uz nju, možete precizno podešavati ekspoziciju, kontrast, senke, temperaturu ili fade fotografije", ispričao je Dragan, i dodaje da je pored amatera koriste i umetnici, jer pomoću nje neka jednostavna fotografija može da postane "malo remek delo".

vscocam

Google Fit

Pomoću senzora u android telefonima, ova aplikacija meri naše fizičke aktivnosti u toku dana: broj koraka, pređene kilometre, utrošene kalorije, kao i vreme koje smo proveli radeći neku fizičku aktivnost. Uz odgovarajuće dodatke može da se koristi i za plivanje.

"Aplikacija može da prepozna kada hodate, kada trčite ili kada vozite bicikl. Njena dobra strana je što tera ljude da se više kreću i rade na sebi, a na kraju i vežbaju, što je posebno važno danas kada radimo sedeći, pogledom uprtim u monitor", kazao je Dragan.

googlefit

Prema njegovom iskustvu, već nakon mesec dana od kada je instalirao ovu aplikaciju fizička aktivnost mu se povećala za čak nekoliko sati. Utisak je da ona stvarno može da posluži kao prijatelj koga uvek čekamo da nas pozove i tera da se aktiviramo, jer smo sami suviše lenji.

M.L.

Ilustacija: sprudge.com

Možda te još zanima:

.

Apple dozvoljava aplikacijama da automatski izvuku više novca od vas

Znate onaj osećaj kada vam se čini da novac jednostavno nestaje iz vašeg novčanika ili sa vašeg bankovnog računa? Pa,…

.

Google objavio listu najboljih aplikacija za 2020. godinu

Kompanija Google je objavila Best Apps listu za najbolje aplikacije tokom 2020. godine. Genshin Impact je najbolji u kategoriji Best Game for…

.

App Store se širi na Srbiju?

Apple će u toku ove godine proširiti svoj App Store na još 20 zemalja, a na toj listi nalazi se…

.

Screenshot aplikacije kao pomoć pri učenju

Često ne želimo da na društvenim mrežama ljudima skrenemo pažnju na ceo tekst koji smo šerovali, već samo na jedan…

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo