...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Uber - budućnost online taksi usluga

11.11.2015.

Zamislite da samo da telefonom možete pozvati taksi, platiti malu cenu vožnje i pritom saznati sve informacije o vozaču koji vas vozi? Kompanija Uber nastala je kao ideja lika koji nije mogao da nađe taksi. Jednostavno, napravio je aplikaciju koja svima omogućuje da budu taksisti, ali pod određenim uslovima. 

.

Uber je stigao u Hrvatsku, a uskoro će i u Srbiju što će možda ukinuti tradicionalno poslovanje taksi udruženja ukoliko se ne prilagode savremenim potrebama društva. 

uberfon jpg

Već se neko vreme priprema teren za dolazak ovog servisa u Srbiju, zbog čega su se u medijima mogle pročitati njegove mnogobrojne loše i dobre strane. Iako se najpre ističu loše strane kao što je moguće bujanje divljih taksista, ili neplaćanje poreza budući da Uber taksisti ne podležu zakonu, transparentnost i mogućnost prevare su svedeni na minimum jer ćete u svakom momentu znati ko vas je i dokle vozio, sve ostaje zabeleženo na servisu. Marko Mudrinić, urednik Netokracije, portala koji prati aktivnosti ovog servisa kaže da je samo pitanje vremena kada će Uber doći u Srbiju.

"Uber definitivno stiže u Srbiju, pitanje je samo kada će. Prema nekim prognozama čelnika njihove kompanije postoji velika mogućnost da će stići u prvoj polovini 2016. godine", rekao je Mudrinić.

Uberu će se sigurno obradovati Beograđani koji i za kraće vožnje moraju platiti preko 500 dinara. Uber će im sigurno doneti cene manje čak i 25 odsto od drugih taksi udruženja, jer je to način na koji ovaj servis radi. Manje će mu se obradovati taksi udruženja, koji su već sada u teškoj situaciji i očekuju od države da će im pomoći.

Mudrinić kaže da Uber k kao i neke druge slične kompanije pronalaze načina da optimizacijom sredstava i profesionalnim vozačima skrenu pažnju da postoji alternativa. Međutim on skreće pažnju i da se taksi udruženja plaše zdrave konkurencije. 

Više od 50 zemalja sveta ima ovaj taksi servis, a vozači Ubera se mogu pohvaliti fleksibilnim radnim vremenom i dobrim platama. Ono što vozači moraju da urade jeste da zarade dobre ocene na sajtu što će i omogućiti ljubaznošću i odličnim vozilom. Aplikaciju možete skinuti već sada i možda je oprobati u Hrvatskoj.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Ove aplikacije su najgora noćna mora za bateriju telefona

Aplikacije društvenih mreža, striming aplikcije i određene mobilne igre poznate su po tome što prazne baterije pametnih telefona.

.

Toyota testira robotaksi u Teksasu

Eksperiment u Dalasu će se fokusirati na puteve velike brzine.

.

Veštačka inteligencija dovršila Desetu simfoniju

Veštačka inteligencija dovršila je Betovenovo veliko delo. "Deseta simfonija", koju je kompozitor započeo za života i nije završio, biće premijerno…

.

Sat je i dalje statusni simbol

Nauka o merenju vremena, horologija, stara je koliko i samo čovečanstvo. Oduvek smo želili da znamo koje je doba dana,…

.

Uber ponovo testira samovozeće automobile

Vozila koja Uber testira na ulicima San Franciska su u potpunosti automatizovana, ali se u njima nalaze ljudi koji paze…

.

PewDiePie se vratio

Najpraćeniji jutjuber na svetu PewDiePie posle pauze od skoro mesec dana ponovo izbacuje video klipove.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo