...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Lifestyle / Tehnologija

"Jugo 45" na solarni pogon

28.05.2015.

Profesor Sabahudin Vrtagić i učenici Međunarodne škole u Sarajevu razvili su "jugo 45" na solarni pogon. 

.

Photo by:screenshot/Youtube

Dobro poznati model vešto je preuređen: izmenjena je karoserija, dužina je povećana skoro za metar, a neobični jugo već sad svojim izgledom privlači pažnju učenika i prolaznika.

"Automobil je dvosed, jer se zadnji deo koristi za solarne panele čija je jačina 175 Vati (dva komada), po 12 Volti, koji se koriste za punjenje akumulatora. Specifikacije auta su: 13 kilovata motor DC sa četkicama (80 Volti), ali trenutno radi na 48 Volti zbog čega je snaga motora 6 kilovata (8 konjskih snaga)", kaže za magazin "Novo vreme" profesor Sabahudin Vrtagić, vođa tima pri izradi automobila na solarni pogon.

jugo jpg

        Photo by:screenshot/Youtube

Profesor Vrtagić kaže da je na ovom projektu s njim radilo 15 učenika.

"Pogon automobila je DC-motor (jednosmerne struje, prim.aut), kojeg pokreću baterije od 12 Volti, 130 Amper-časova, koje se mogu puniti panelima, ali i punjačem koji je specijalno napravljen za ovaj auto i akumulatore. Naime, osim mehaničkih brzina pet brzina automobil ima i dve elektrobrzine", objašnjava njegov način rada Vrtagić.

"Najveća poteškoća prilikom izrade automobila su bili troškovi, jer su neki delovi veoma skupi, kao i radovi koje nismo mogli obaviti sami. Ali s verom i upornošću, uspeli smo skupiti potreban novac i gotovo napravili proizvod spreman za atest", priča Vrtagić, koji kaže da je model "solarnog juga" trenutno u fazi završnih priprema.

jugic jpg

       Photo by:screenshot/Youtube

Na pitanje kako reaguju učenici i studenti kad vide automobil u pokretu u kampusu Burč univerziteta, Vrtagić odgovara da su mnogi iznenađeni jer nisu navikli da se automobil "ne čuje".

"Iznenađeni su, jer je neobičnog dizajna i nema rad motora koji je poznat našoj javnosti, iako je to još mali broj tako da vam ne bih mogao reći detalje kako će izgledati kad ga budemo zvanično predstavili javnosti", kaže profesor Vrtagić.

Izvor: Mondo.ba

Možda te još zanima:

.

Mediji i mladi: Prostor koji treba osvojiti!

Ako pogledamo poslednji dostupan izveštaj "Mladi u medijskom ogledalu" iz 2022. godine, koji je objavila Krovna organizacija mladih SrbijI, videćemo…

.

EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regionu

Kao deo svoje težnje za podrškom digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se…

.

Umetnost jedini svet u kome je pomirenje moguće

Više od 30 godina prošlo je od ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ali posledice se i dalje osećaju. Iako fizičkog…

.

Ovo (ni)je samo još jedan satirični portal

Ako vam politička situacija u Srbiji i prepucavanja preko medija nisu zanimljivi, a ni Njuz.net vam sam po sebi nije…

.

Helem Nejse: Zatišje pred buru

Helem Nejse je sarajevska omladinska organizacija koja se bavi muzičkom, radijskom i teatarskom produkcijom. Sreli smo se na nedavnom OPENS…

.

Fotografija koja se kreće

Vladimir Marković se od tinejdžerskih dana interesuje za umetnost, ali je put do nje bio dug i prošaran raznim drugim…

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo