...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

IT nije privlačan ženama

11.04.2015.

Procenat žena u IT sektoru u Srbiji je svega 20 odsto, ali se većina bavi marketingom ili ljudskim resursima, dok je malo njih koje se zaista bave programiranjem. Sudeći prema statistici sajta stackoverflow.com postoji ozbiljan problem u manjku žena u razvijanju softvera jer nisu zainteresovane da se time bave. Na njihovom sajtu stoji procenat od samo 5,8 odsto žena koje se bave programiranjem na svetskom nivou.

.

Tim povodom, žene programerke celog sveta su se udružile  i svakog četvrtog četvrtka u mesecu obeležavaju Svetski dan žena u IT-u. Novosadske IT devojke su se takođe udružile i rešile da ženama na različite načine razbiju predrasude o softverskom delu posla u IT sektoru.

Pod imenom "NS IT Girls" one su za 23. april zakazale niz predavanja kako bi ženama, ali i svim drugim zainteresovanima otklonile predrasude o programiranju kao nekoj komplikovanoj matematici. Zbog čega su uopšte žene manje zainteresovane da budu developeri uprkos tome što je to najplaćenija profesija danas, iz "NS IT Girls" kažu da generalno vlada stav o tome da su žene manje zanima tehnologija, ali i da postojie predrasude o tome da je programiranje posao za muškarce.

Predstavnica IT devojaka, Daniela Červeni, kaže da je problem jednostavno nastao u pogrešnoj percepciji, odnosno u tome kako se vaspitaju dečaci i devojčice.

"Žene inače u IT-u nisu programeri već na poziciji marketinga ili HR-a. Zapravo zato i organizujemo ovaj događaj, da predstavimo IT sektor, ali i da razbijemo predrasude da je to muška profesija samo ili jednostavno zahtevna profesija", objasnila je Červeni.

Iako je možda trenutno situacija takva da su žene manje zainteresovane za IT, podstaće ih sigurno informacija da je prvi programer odnosno programerska upravo žena. Avgusta Ada King, grofica od Lavlejsa je engleska matematičarka koja je 1840. godine napisala prvi algoritam za rano mehanički, opšte namenski računar odnosno analitičku mašinu.

Zbog toga će mahom žene držati predavanja povodom Svetskog dana žena u IT-u u Novom Sadu. Kako Červeni još kaže, predavanje će dati opšte informacije o svakoj oblasti u IT-u.

"Ona su koncipirana tako da se predstavi ceo IT sektor, dakle marketing u IT-u, kome se prodaju usluge, pa iz HR- a, kako tumačiti oglas za posao. Zatim predavanje iz developinga, testinga i slično. Dakle sve ono što nekima možda nije jasno čime se te oblasti bave“, rekla je ona.  

Predavanja su otvorena svima koji imaju nedoumice i žele da saznaju kako funkcioniše ova oblast. Svakako je poziv posebno upućen ženama, ali svima onima koji od programiranja kasnije mogu lepo da zarađuju.

NS IT Girls stranicu na Fejsbuku možete lajkovati ovde. A link za prijavu možete pogledati ovde. Prijave za predavanja traju do 20. aprila. 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Stipendije za master u Ženevi

Otvoren je konkurs za dodelu stipendija za  master studije na Univerzitetu u Ženevi u narednoj školskoj godini. Stipendije dodeljuje MEIG…

.

Mladi danas više senzibilisani za prepoznavanje seksualnog uznemiravanja

Istraživanja, kao i iskustvo organizacija koje rade sa mladima, pokazuju da su mladi danas više senzibilisani da prepoznaju različite oblike…

.

U društvu u kome nedostaje solidarnosti, usamljenost je velika

Pre deset godina, u Bezdanu nadomak Sombora počeli su prvi, letnji, feministički susreti. Tada su oni uglavnom okupljali ženska udruženja…

.

Osmi mart: snaga je da progovorimo i kažemo "ne"!

Danas je Osmi mart. Međunarodni dan žena. Dan kada se slavi borba za ravnopravnost, jednakost i ljudska prava žena. Na…

.

Otvoren konkurs za jedanaesto izdanje Femiksete

Femix kolektiv otvara konkurs za 11. izdanje kompilacije Femikseta koji je namenjen kompozitorkama, kantautorkama i bendovima sa ženskim autorskim učešćem…

.

Kako upravljati inovacijama u poslovanju

Udruženje Biznisnova organizuje četvorodnevnu online obuku pod nazivom "Inovacije u poslovanju" koja će se održavati od 21. do 24. februara,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo