.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Tehnologija

Google želi da patentira kabl osetljiv na dodir

31.08.2018.

Google je prošle nedelje podneo zahtev za patentiranje nove tehnologije koja bi mogla da posluži u svrhe napredne kontrole elektronskih uređaja, pod nazivom Interactive Cord

.

Nov zahtev nije ograničen samo na uređaje kao što su pametni telefoni, već se upotreba očigledno može proširiti i na druge uređaje kao što su sijalice, računari i drugo.

Patent navodi da je interaktivni kabl sastavljen od dve komponente, kabla i spoljne tkanine (omotač). Omotač ima provodne niti koje su upletene, što rezultira stvaranjem "kapacitivnih tačaka", koje kada se dodirnu prstom oseti se struja. Prolazni napon će omogućiti detekciju dodira, klikova, swipe-ova i zadržavanja prsta i takođe može pokrenuti određenu funkciju kao što je uključivanje zvučnika ili lampice.

Na primer, možete dodirnuti područje kabla osetljivo na dodir za reprodukciju/pauziranje muzike, dodirnuti na drugom području za kontrolu jačine zvuka i možda istovremeno pritisnuti dva ili više dodirnih tačaka za traženje određenog audio zapisa. 

Osim puke kontrole uređaja i zamene za standardne fizičke tastere, interaktivni kabl bi trebalo da bude u mogućnosti da posluži i kao uređaj za autentifikaciju korisnika.

.
Kao što je i najavljeno nešto ranije, Facebook Messenger svojim korisnicima omogućio je unsend opciju.
.
Kompaniji Apple nedavno je odobren patent koji sprečava pogrešno nošenje slušalica.
.
Ideja kontrolisanja predmeta koristeći naš um, izgleda kao scena iz sci-fi filma ili priče, međutim to zapravo nije toliko nedostižno. 
Program
Kalendar događaja
Novembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
Anketa

Koliko institucije u Srbiji rade u interesu građana?