.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Lifestyle / Sport

Džudom do bolje psihomotorike

29.04.2015.

Džudo klub "Partizan" iz Kikinde se, kako kaže trener Vladimir Krstekanić, nalazi u samom vrhu srpskog džudoa. Od 1968. godine, otkako su nastali, broje poprilično istaknute rezultate ali i džudiste.

.

Foto: facebook.com/judokikinda

"Deca koja završe sa srednjom školom u Kikindi, oni se odlaze u veće gradove da studiraju. Tu počinje problem, odnosno rasipanje naših talenata koje mi oformimo, jer prelaze u veće klubove", kaže Vladimir.

Nemanja Milić (16) trenira džudo već devet godina. Za sad ima oko 200 medalja, a najdraža mu je ona koju je dobio kao prvak Balkana.

Nemanji je cilj da ose na Olimpijadu, ali za to mu trebaju bodovi koje skuplja na velikim takmičenjima.

dzudo4 jpg

Foto: facebook.com/judokikinda

Džudo se vratio u školske sale, odnosno ponovo je postao školski sport! To je važno jer prilikom upisa u srednje škole ili na fakultete deca koja su ostvarila rezultate na takmičenjima iz ovog sporta, dobijaju dodatne bodove.

"Takođe, po zvaničnom saopštenju UNESCO-a, džudo je proglašen za najbolji sport za decu i mlade od četiri do 21 godinu, zato što omogućuje sveobuhvatni fizički razvoj i psihomotorike, osećaj za prostor, perspektivu, koordinaciju pokreta ruku i nogu, kao i padanje koje učimo od malih nogu", objašnjava Krstekanić, dodavši da to dalje znači da džudisti razvijaju i levu i desnu stranu mozga, što im pomaže da brže razmišljaju i budu staloženiji.

Iako postoji predrasuda da mladi treniraju džudo kako bi to mogli da iskoriste tu veštinu na ulicama, Vladimir kaže da su deca koja se bave džudom mirna jer svu negativnu energiju izbacuju na treningu.

Lea Radlovački

.
Postoje posebne aplikacije za treniranje određenih sportova, ali ipak je najbolje kada su sve informacije o ličnom sportskom životu…
.
Ne može da donese hranu, ne može da špijunira komšinicu na trećem spratu, ne može još svašta što vrlo često ljudi pitaju,…
.
"Leto samo što nije" kažu oni koji su tokom zime uživali u svim đakonijama i sada ih panika hvata na pomisao na plažu i kupaće…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?