TRENUTNO18:00 - 19:00Za i protiv

Lifestyle / Sport

Džudom do bolje psihomotorike

29.04.2015.

Džudo klub "Partizan" iz Kikinde se, kako kaže trener Vladimir Krstekanić, nalazi u samom vrhu srpskog džudoa. Od 1968. godine, otkako su nastali, broje poprilično istaknute rezultate ali i džudiste.

.

Foto: facebook.com/judokikinda

"Deca koja završe sa srednjom školom u Kikindi, oni se odlaze u veće gradove da studiraju. Tu počinje problem, odnosno rasipanje naših talenata koje mi oformimo, jer prelaze u veće klubove", kaže Vladimir.

Nemanja Milić (16) trenira džudo već devet godina. Za sad ima oko 200 medalja, a najdraža mu je ona koju je dobio kao prvak Balkana.

Nemanji je cilj da ose na Olimpijadu, ali za to mu trebaju bodovi koje skuplja na velikim takmičenjima.

dzudo4 jpg

Foto: facebook.com/judokikinda

Džudo se vratio u školske sale, odnosno ponovo je postao školski sport! To je važno jer prilikom upisa u srednje škole ili na fakultete deca koja su ostvarila rezultate na takmičenjima iz ovog sporta, dobijaju dodatne bodove.

"Takođe, po zvaničnom saopštenju UNESCO-a, džudo je proglašen za najbolji sport za decu i mlade od četiri do 21 godinu, zato što omogućuje sveobuhvatni fizički razvoj i psihomotorike, osećaj za prostor, perspektivu, koordinaciju pokreta ruku i nogu, kao i padanje koje učimo od malih nogu", objašnjava Krstekanić, dodavši da to dalje znači da džudisti razvijaju i levu i desnu stranu mozga, što im pomaže da brže razmišljaju i budu staloženiji.

Iako postoji predrasuda da mladi treniraju džudo kako bi to mogli da iskoriste tu veštinu na ulicama, Vladimir kaže da su deca koja se bave džudom mirna jer svu negativnu energiju izbacuju na treningu.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Lifestyle

Najbolji tekbol igra se u Novom Sadu

Da li ste ikada čuli za sport koji se zove tekbol? Znate li da su baš u tom sportu dvojica…

.

Lifestyle

Mario Kart Tour najuspešnija iPhone igra 2019. godine

Uprkos tome što se pojavila u drugoj polovini godine, igra Mario Kart Tour ipak je uspela da postane najviše preuzimana igra za iPhone…

.

Lifestyle

Upoznaj nove ljude bez jezičkih prepreka

Google play proglasio je najbolju aplikaciju za 2019. godinu. Njena glavna funkcija je - spajanje prijateljstva i učenje o drugim…

.

Lifestyle

FaceApp prikuplja podatke?

Od kako je aplikacija FaceApp postala popularna širom sveta, krenule su i špekulacije o tome kako i gde se čuvaju…

.

Lifestyle

pCloud - alternativa za slanje fajlova

Slanje velikih fajlova preko interneta postalo je rutinski deo radnog dana. Velikoj većina prva opcija za slanje je WeTransfer, ali…

.

Lifestyle

Karfiol zapečen sa sirom

Hladno vreme zahteva drastične mere i planove kako preživeti zimu, a kako bolje zagrejati telo i dušu nego hranom. Recept…

  • 16:00 IN teen
  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 Za i protiv
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 Bluegrass

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo