...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Putovanja

Work and travel programi - najpopularniji među mladima

09.03.2016.

Godišnje u Ameriku otputuje više hiljada mladih i to upravo putem programa koje nude Work and travel agencije. Kako navode oni koji su posetili SAD, ovo je definitivno odlična prilika da otputujete, a da usput i zaradite.

.

foto: Teodora Ćurčić, unitedworkandtravel.rs 

Svake godine sve više mladih odlazi u Ameriku u potrazi za zabavom, novcem i neverovatnim putovanjima. To sve omogućavaju Work & Travel agencije koje studentima nude primamljive programe putem kojih (kako i samo ime kaže) mogu da rade i putuju. Popularnost ovih agencija ogleda se i u tome što ih samo na području Novog Sada ima približno 15, a one najpopularnije godišnje pošalju i do 2.500 studenata u Ameriku.

Studentkinja koja je na drugoj godini studija odlučila da otputuje za Ameriku je Teodora Ćurčić. U razgovoru za O radio Teodora nam je rekla da se na ovakav korak odlučila iz nekoliko razloga.

"Čula sam pozitivna iskustva i mogla sam da budem sigurna. Htela sam da zaradim novac, ali mislim da mi je ovo bila jedina šansa da provedem toliko vremena preko, a da nije turistički, jer to nije dolazilo u obzir," rekla je naša sagovornica koja je provela četiri meseca na Floridi.

fotografija2 jpg

Da je teško živeti i raditi na drugom kontinentu, potvrđuje Teodora. Kako kaže Work and travel program je mnogo više od zarađivanja para, kao što to ljudi misle u početku.

"Dosta je teško, svaka sitnica je drugačija. Štekeri za struju su drugačiji, vremenska zona. Ja sam sama otišla, drugari su mi bili na drugom kraju Amerike, a da ne spominjem ostale koji su na drugom kraju sveta", priča Teodora.

Mlada studentkinja novinarstva vas savetuje da u Ameriku odete bez ikakvih očekivanja, posebno kada je u pitanju novac, zato što to nije glavni razlog zbog kog je ovaj program tako popularan. Takođe, ponesite tursku kafu, cigarete (ako baš morate) i vegetu, pošto kafe i vegete nema, a cigarete su preskupe.

fotografija jpg

Novosadska agencija Work and Travel Group je sa prijavama počela još u septembru prošle godine, mada objašnjavaju da oni prijave raspisuju dosta ranije zbog velikog interesovanja. Menadžer prodaje Work and travel grupe Neda Dobrilović ispričala nam je koje poslove imaju u ponudi.

"Ovaj program podrazumeva da su to poslovi iz oblasti ugostitljestva. Samim tim posao kao što je bejbi siting ne spada pod poželjne i to se ne nudi studentima", rekla je Neda i dodala da studenti uglavnom traže poslove gde ima bakšiša. Međutim, da bi neko dobio dobru poziciju mora dobro da govori engleski jezik.

Jedna od prvih prepreka koju studenti moraju da prođu je i prikupljanje novca za dažbine koje moraju da se plate pre odlaska. Nisu retke situacije da mladi novac pozajmljuju, pa se nadaju da će iz Amerike doneti barem toliko novca da isplate dug. Prema Nedinim rečima, prosečno se uplaćuje 2.500 dolara, a u taj iznos spadaju program, petomesečno osiguranje, troškovi viziranja i depozit za stanarinu.

"Oni takođe moraju uplatiti dve ili četiri nedeljne kirije unapred. Kod nas se prošle godine niko nije žalio da nije vratio uloženi novac i to je jako bitna stavka", naglašava naša sagovornica.

Koji ćete posao dobiti zavisi isključivo od vašeg znanja. Kako navodi Neda Dobrilović, ukoliko bolje poznajete engleski jezik možete raditi na recepiciji, zatim kao pomoćnici servera i hostese. Ukoliko vam engleski ipak nije jača strana, možete da očekujete malo lošije poslove kao što su pomoćnik u kuhinji i perač sudova.

Lea Kotlica (leakotlica0@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

.

Kina osvaja "svemir" sa 26.000 internet satelita

Kina želi da stvori mrežu od 26.000 internet satelita u niskoj orbiti Zemlje.

.

Ruski naučnici kreirali mrežu koja će omogućiti formiranje pametnih gradova

Formiran je protokol veza za komunikaciju u okviru sigurne mreže pametnog grada koje su proizveli naučnici Severnokavkaskog federalnog univerziteta (SKFU)…

.

Besplatne kotizacije za Water Workshop

Edukativni centar za zaštitu životne sredine EDEN u saradnji sa Fondacijom Docent dr Milena Dalmacija dodeljuje 40 besplatnih kotizacija za…

.

Cartoon Network je danas samo lepa uspomena

Mnoge je pogodila vest o gašenju Cartoon Network studija, koji stoji iza mnogih crtanih hitova koje smo gledali devedesetih i…

.

Bez dodatnih rokova za studente koji se odluče za Work & Travel

Sve je veći broj studenata koji se opredeljuju  za rad u Americi u periodu od maja do oktobra preko Work…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo