.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Lifestyle / Putovanja

Mladi izlaske menjaju za vikend putovanja

20.11.2015.

Tridesetog decembra obeležava se šest godina od kako su Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji ukinute vize. Bez obzira na tu činjenicu, mladi i dalje retko putuju. Mnogima je jedino putovanje van zemlje bila maturska ekskurzija, odlazak na more ili poseta nekome od rodbine. Iako je internet preplavljen ponudama za putovanja do 50 evra, studenti kažu da ne putuju jer nemaju novca. 

.

Jedna od studentkinja sa kojom smo razgovarali kaže da je poslednji put putovala pre četiri godine.

"Bila sam u Italiji, Francuskoj i Španiji. Bila je to srednjoškolska ekskurzija. Posle toga nisam mrdnula iz zemlje, jer sam na fakultetu i nemam baš novca da odvojim za to", rekla je ona.

Zato turističke agencije nude brojne popuste za vikend putovanja. Jednodnevni izlet u Temišvar košta 990 dinara, vikend u Zagrebu ili Veneciji može se provesti za 50 evra, dok dva dana u Budimpešti koštaju 29 evra.  Takvo putovanje iskusio je student Stanko Stojadinović, koji do pre dve godine nije išao van zemlje, osim na more u Crnu Goru. U septembru je bio u Budimpešti.

"Putovanje je trajalo tri dana. Kreće se u petak uveče, a povratak je u nedelju na ponedeljak. Platio sam 30 evra, a u cenu je uračunat prevoz, prenoćište i vodič, koji nam je pokazao grad, pa sam naučio dosta toga novog", kaže Stanko.

sarajevo jpg

Stanko dodaje da se fakultativni izleti, kojih na kratkim putovanjima ima jedan ili dva, dodatno naplaćuju, ali da cena nije viša od 15 evra. Sada štedi, pa planira ponovo da putuje.

"Dok studiram i dok mi je skroman budžet planiram da obiđem zemlje regiona. Trenutno mi je najpristupačnije Sarajevo, a voleo bih da vidim i Zagreb", kaže Stanko.

Da se može putovati po povoljnim cenama potrvrđuje i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. Najvažnije je prijaviti se na vreme, a najpopularniji termini su u rano proleće i jesen.

"Turističke agencije nekoliko meseci pre putovanja objave svoje ponude. Najvažnije je da se dobro informišemo o vrsti i programu putovanja, pa u odnosu na to izaberemo najpogodniju destinaciju. Najbolji popusti se ostvaruju u ranom bukingu, ali ako ostane slobodnih mesta, putovanje po povoljnim cenama može se zakazati i u poslednjem momentu pred polazak", objašnjava Seničić.

On dodaje da svaki putnik treba da bude svestan da ne dobija isti kvalitet za cenu od 30, 60 ili 100 evra, ali i da putovanja koja se nude za 30 evra moraju ispunjavati određene standarde.

"Nedopustivo je da bilo koja agencija, koja organizuje tu vrstu putovanja, putnike smešta u nekategorisane objekte ili u one koji ne ispunjavaju osnovne uslove za smeštaj gostiju", naglašava Seničić.

Stalni putnici kažu da smeštaj i nije toliko bitan, jer se posle putovanja toga i ne sećaju. Takođe tvrde i da nisu bogataši već samo imaju prioritete, pa ako se odreknu nekoliko noćnih izlazaka, sebi obezbeđu putovanje koje se pamti ceo život.

Radmila Leovac

.
Istina je da Google Street View pruža 3D doživljaj planete, ali ako ne znate gde da odete, postoji jedan sajt koji će vas teleportovati…
.
More i evropski gradovi sa bogatom istorijom uvek su prvi na listi poželjnih destinacija za godišnji odmor, ali, nažalost, prvi…
.
Do godišnjih odmora ostalo je još dva meseca rada, ali ona slatka uvertira kreće za koji dan. Prvomajske praznike ljudi vole da…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?