...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle

Moji neuobičajeni modni uzori

25.02.2015.

Spoiler alert: uzela sam u obzir celu istoriju čovečanstva (pa, skoro) i fiktivne likove, zato što - zašto da ne.

.

   Kada biste me pitali ko su mi modni uzori, verovatno bih se samo jako glasno nasmejala, jer se generalno ne ugledam ni na koga što se tiče oblačenja. A i vrlo često volim da nazivam svoj stil oblačenja trešn selekšn, što mislim da govori dovoljno o svemu.

   Međutim, pre izvesnog vremena sam bez razmišljanja obukla neki najobičniji autfit, košulju i pantalone i moja mama je usput prokomentarisala "Izgledaš kao Pit Doerti danas", što bi generalno moglo da se protumači kao uvreda zbog njegovih... životnih aktivnosti.

   Pošto moj tok misli nikad nije bio linearan, to me je navelo na razmišljanje o tome kako se nikad zapravo nisam zapitala da li se nesvesno ugledam na nekoga što se tiče oblačenja, kad svesno to sigurno ne radim. Osim u slučajevima kad se namerno obučem kao da sam ispala iz nekog filma Vesa Andersona. 

   Bilo kako bilo, napravila sam listu mojih ikona stila na koje se možda nesvesno ugledam. Spoiler alert: uzela sam u obzir celu istoriju čovečanstva (pa, skoro) i fiktivne likove, zato što zašto da ne.

   Oskar Vajld


oskar jpg

   Možda logičan izbor, ali Vajld je vredan pomena u svakom segmentu života i ,osim što je genijalan pisac, takođe je bio i - mogu da se kladim! - najbolje obučeni čovek svog vremena. Mislim, ko ne želi da se ugleda na dvometraša u zelenim plišanim sakoima i sa suncokretom na reveru? 

   Celokupna Beat generacija


berouz jpg

   Iako su bitnici poznati po tome što su vodili razuzdane živote, uvek su izgledali dobro. Pogledajte samo Berouza na fotografiji iznad, ko bi rekao da je ovom gospodinu drugi maternji jezik bio sleng zavisnika od heroina? I još imamo i Ginzberga koji je bio skroz hindu šik i Keruaka, koji je furao besprekorni drvoseča stil. Sjajno. Čak i Holivudska verzija bitnika u filmu Kill Your Darlings izgleda odlično. 

kyd jpg

   Takođe, zbog njih potajno patim što ne mogu da nosim trodelno odelo i izgledam kul.   

   Alison Moshart

alison jpg

Kad smo već kod toga, prilično sam sigurna da u rečnicima ispod termina kul stoji njena fotografija. Mogu samo da maštam da ću jednog dana postići da izgledam kao savršeni primer žene iz r'n'r benda. To što nisam u bendu je sekundarno.

   Anđela Čejs

angela jpeg

   Kler Dejns kao Anđela Čejs u kultnoj tinejdžerskoj seriji My So-Called Life možda predstavlja najpribližniju sliku toga kako se oblačim verovatno oduvek. Osim toga, oduvek osećam neku spiritualnu konekciju sa njom, no to sad nije bitno.

   Velike flanelske košulje, džemperi do kolena, pantalone sa tregerima i ponekad floralni print su redovno na mom autfit repertoaru. Takođe su i savršena predstava devedesetih, a pošto sam rođena u toj deceniji, nekako sam sudbinski predodređena da se oblačim shodno tome.

   Princ iz Bel Era

vil jpg

   Kao što primećujete, moje ekstenzivno gledanje serija iz devedesetih je prilično uticalo na moj život, a Vil Smit u seriji The Fresh Prince of Bel Air  za mene predstavlja apsolutnu ikonu stila. Majice sa šarenim printovima ukombinovane sa sakoima? Yes, please. Međutim, kao što mi ne stoje trodelna odela, pa time ne mogu u potpunosti da se oblačim kao bitnici, tako uopšte ne izgledam kul kao Vil Smit sa kačketom na glavi. Ali trudim se!

   Sofija Balać

Možda te još zanima:

.

Neraskidiva veza mode i muzike

Duga kosa, koju su promovisali pioniri roka poput Bitlsa ili smele odevne kombinacije pankera i čiroki frizure sa početka osamdesetih,…

.

I najvatrenije ljubitelje brendova moda na kraju pregazi

Pre samo nekoliko godina, jedna od dnevnih tema bilo je vršnjačko nasilje među tinejdžerima opsednutim originalnom ili brendiranom garderobom. Za…

.

Autentičnost starijih komada garderobe ne može se kopirati

Modni trendovi se menjaju u ciklusima, tako da nije čudno što se stilovi koje vezujemo za neke prošle decenije vraćaju…

.

Održiva moda – budućnost ili trend?

Dobro je što sve veći broj kompanija tvrdi kako su njihovi proizvodi "zdravi, ekološki i zeleni". Iz toga bi se…

.

Modni detalj ili prevencija?

Na gradskim ulicama, ali i na društvenim mrežama, sve češće se mogu videti dizajnirane maske. Dezeni su različiti, od onih…

.

Kratak kurs mode

Ako vas zanima moda i kako su se kroz decenije menjali trendovi i ukusu, imamo YouTube kanal za vas.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo