...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Blog

Mladi – pokretač društva

14.07.2016.

U našoj zemlji u društvenim inicijativama aktivno učestvuje svega 1% mladih. Ostali mladi su pasivni ili su primorani da zarađuju za osnovnu egzistenciju i studije.

Nije možda baš kao u vreme Tita ali imam jak osećaj da se budi zajedništvo, solidarnost i proaktivnost, a posebno među mladima. Iako, spadamo u par procenata aktivnih mladih u društvu (neki kažu samo 1%), osnaživanje omladinskih inicijativa kao da je uzelo više maha u prethodne 2 godine.

.

Omladinska prestonica Evrope – Novi Sad, Omladinski kreativni centar - OKCe, Podizanje kapaciteta studentskih i omladinskih udruženja, Novosadski Omladinski Forum, EXIT festival, Youth Fair, Unija studentskih organizacija UNS, Novo kulturno naselje su samo neke od mnogobrojnih novih iskri koje su "zapalile" saradnju, proaktivnost i kreativnost kod mladih u Novom Sadu.

blog1 jpg

’’Mladi umeju, mladi mogu, mladi hoće’’.

U prethodnih 18 meseci, bije se druga intenzivna bitka za titulu omladinske prestonice Evrope. Kao što ne mislim da nam je "Evropa" cilj već njeni standardi i pozitivna praksa, tako mislim da će, kroz proces kandidature i dobijanja titule, naša lokalna zajednica iskoristiti i unaprediti svoje postojeće potencijale a mladi dobiti mnoštvo novih mogućnosti, prostora i sadržaja. Mislim da mi, kao društvo, jedino na taj način funkcionišemo - moramo da imamo zajedničkog neprijatelja ili cilj.

Mi moramo da pobedimo! Izgleda da nam je tako sačinjen genetski materijal zbog silnih ratovanja i stradanja. Verovatno smo zato i tako dobri u sportovima. 

U prethodne 3 godine revitalizovali smo UNIJU STUDENTSKIH ORGANIZACIJA UNS, koja nema taj standardni, "partijski" način delovanja, koji je na žalost tradicionalan kod sindikalnih studentskih udruženja, već više povezujući i osnažujući  za čitav akademski sektor, a naravno i zagovarački. Povezali smo kvalitetna studentska udruženja u zajednicu, a ne hrpu krvničkih rivala oko izbora za studentske parlamente, o kojima ne bih sada pisao...

Kroz pomenuta dva, i stotine drugih aktivnosti, kao jedan deo projekta "Mladi - pokretač društva", pokrećemo inicijativu Omladinskog kreativnog centra. Uz veliku podršku Univerziteta u Novom Sadu, Grada Novog Sada i gradske uprave za kulturu okupili smo veliki broj različitih aktera od ministarstava poput Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, ambasada, privrede do više desetina udruženja mladih i udruženja za mlade na ovoj zaista velikoj i značajnoj inicijativi za Novi Sad ali i za čitavo društvo. Više informacija okce.usouns.org 

EXIT i Youth Fair i ove, kao i prethodnih godina pomažu da mladi dobiju zasluženu vidljivost i medijsku pažnju ali i da se dodatno upoznaju, povežu i zabave što je od neverovatno velikog značaja za razvoj situacije.

blog2 jpg

Nismo jedini

Novi Sad nije usamljeni primer grada koji se budi. Tu su i Jagodina, Kosovska Mitrovica, Kragujevac, Valjevo, Vršac, Mladenovac, Kraljevo i drugi. 

Ono što Novi Sad zaista može da bude jeste primer kako omladina i omladinske inicijative treba da napreduju i da se međusobno pomažu u interakciji sa lokalnom samoupravom i drugim institucijama jer jedino tako ćemo povući ovo društvo napred, a na svu sreću, to niko neće uraditi za nas osim nas samih te ćemo iskusiti lepotu i slatke muke celog procesa.

Nikola Srdić 
Studentska unija Srbije, internacionalna kancelarija
Unija studentskih organizacija UNS, projektni tim

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo