...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Koja ti je šifra na Fejsu?

23.05.2019.

Na koliko naloga koristite iste šifre? Da li ste znali da je na 23 miliona naloga širom sveta koji su hakovani šifra bila "123456"?

.

ilustracije: pexels.com

Možda ste nekada dobili poruku na Fejsbuku od prijatelja da su u inostranstvu i da im pošaljete fotografiju platne kartice jer im je hitno potreban novac? Slučajevi preuzimanja naloga na društvenim mrežama, jer nisu imali adekvatnu šifru i dodatni nivo zaštite, "rušenja" i preuzimanja sajtova su samo neki od konkretnih izazova za digitalnu bezbednost, u čijem središtu treba da budu pojedinci.

Informacioni sistem, bilo da je reč o onlajn nalogu, sajtu, blogu ili data centru, jeste bezbedan onoliko koliko i njegov najranjiviji deo. S obzirom na to da se usluge e-uprave, e-kupovine, poslovanja i drugih onlajn aktivnosti u sve većoj meri koriste u Srbiji, kao i da se podaci građana sve više prikupljaju i obrađuju, od ključnog značaja je da i nivo bezbednosti tih servisa bude na visokom nivou.

Važno je da postoji svest o tome koliko je bezbednost resursa na mreži važna za građane, jer su u uslovima slabe bezbednosne kulture građani konstantno izloženi riziku da trpe posledice, bilo materijalne prirode, bilo kroz narušavanje njihovih prava. Jednom zloupotrebljen onlajn nalog može prouzrokovati štetu nebrojeno puta u budućnosti, a da možda niste ni svesni.

password jpg

SHARE Fondacija želi da istraži u kojoj meri i na koji način se u Srbiji zapravo razmišlja o digitalnoj bezbednosti, šta su prioriteti i kako raditi strateško planiranje aktivnosti u ovoj veoma kompleksnoj oblasti. Rizici i sajber pretnje se stalno razvijaju i zato ih je neophodno ispratiti odgovarajućim merama zaštite i mehanizmima za odgovore.

Kako bi mogla da razmotri šta je to najvažnije za građane u pogledu digitalne bezbednosti, Fondacija je razvila kratku onlajn anketu u kojoj su odgovori anonimni i popunjavanje ankete ne oduzuma više od pet minuta vremena. Anketa se nalazi na sledećem linku.

Možda te još zanima:

.

Zbog čega su pali Fejsbuk, Instagram i Mesindžer

U utorak je došlo do prekida rada Meta aplikacija za milione korisnika širom sveta. Ljutiti korisnici su se iznenada povukli sa svojih…

.

Kraj besplatnog Facebooka i Instagrama u EU?

Nova strategija kompanije Meta, kao odgovor na stroge regulative o privatnosti Evropske unije, mogla bi da bude mesečna pretplata za…

.

U društvu se lakše trči

Trčanje je zgodan izbor za rekreaciju, naročito u urbanim sredinama, jer nije tehnički zahtevno, ne iziskuje puno priprema i čovek…

.

Instagram i Fejsbuk bi mogli da budu ugašeni u Evropi

Kompanija Meta u roku od nekoliko meseci mogla bi da se suoči sa krupnom pravnom odlukom, zbog koje bi mogla…

.

Profil ostaje, ono što smeta odlazi: Kako da obrišete sve postove na Fejsbuku?

Brisanje postova je jednostavno, a proces je isti za web verziju i za mobilnu aplikaciju.

.

Fejsbuk više neće uklanjati objave o "koroni stvorenoj u laboratoriji"

Fejsbuk više neće zabranjivati objavljivanje teorija koje tvrde da je kovid-19 veštački stvoren, u trenutku kada se u SAD ponovo…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo