.
Trenutno
Danube Streamwaves Live
 Dušan Majkić i Predrag Novković
Lifestyle / Humor

Top 5 zašto biti il' ne biti (sa) novinar(om)

02.04.2015.

Biti novinar ima svoje prednosti i mane, kao i bilo koja druga profesija. Često slušamo razne šale na račun novinara, predrasude i slično. Neki sajtovi se, čak, detaljno bave time. Pa, tako i www.newscastic.com i www.eharmony.com...

.

Jedni u ponudi imaju 15 stereotipa o novinarima, uglavnom neke grozne strane/osobine, a drugi sajt daje 15 razloga zašto se trebate zabavljati baš sa novinarima! Neke činjenice su tačne, a neke, naravno - nisu. Bez obzira na to koji je spisak u pitanju.

Evo kako ja to doživljavam. (Moj spisak nije raspoređen po istinitosti/važnosti/jačini.)

1. I tako, prvo što vam iskoči na "lošem" spisku, jeste da su novinari siromašni!

Pa, ako mene pitate, kada novinari ne bi bili siromašni, ne bi ni bili novinari! A oni koji su bogati zahvaljujući ovom pozivu (bar u našim krajevima), rekla bih da oni ni nisu pravi novinari. Istina, nema mnogo 'leba od novinarstva, ali ima na pregršt draži, akcije, adrenalina, zabave, učenja, širenja vidika, protekcija, poznanstava i svašta još nešto!

Ovde bih se nadovezala na jednu stavku sa "dobrog" spiska - ako ste u vezi sa novinarom, vodiće vas na svakakve događaje te ćete imati priliku da se upoznate sa gradonačelnikom ili nekom drugom javnom ličnošću.

poor3 png 

2. Novinari psuju kao kočijaši!

Istina! Znam po sebi... Kako sam ju u stanju da opsujem - ponekad me bude sramota same sebe.

A, onda, u vezi sa tim, zašto je super biti sa takvom osobom - novinari očekuju iskrenost i transparentnost i znaju ako ih lažete.

Potvrđujem! I, gore mi je ono: "Nisam ti rekao/la da te ne bih iznervirao/la", nego kada se odmah kaže sve. Pa, nema ništa gore nego kad provalim nekoga... Tako da - samo iskreno i transparentno, moliću!

psovka2 jpg 

3. Dobro radimo kada smo pod pritiskom.

Mogu da potvrdim, ali ne i da garantujem da je to dobra osobina. Čak ni stereotip.

A, budući da je tako zbog zadatih rokova, ukoliko se zabavljate sa takvim slučajem, znajte da će i vas poštovati, vaše vreme i dogovore.

 pritisak jpg

4. Ishrana nam je čisto - ***** (neka kočijaška psovka).

Mahom se loše hranimo. Ili nemamo vremena ili nemamo dovoljno para. Logično, je l' te?

Naročito kada je u pitanju alkohol. Ne kažem da nema alkoholičara među novinarima, ali sam se do sad susrela sa veoma malim brojem takvih.

Ovde bih možda mogla da lupim kontru činjenicom sa "dobrog" spiska, koja kaže da su "uspešni novinari ambiciozni i da se ne plaše da preuzmu rizik".

Tu, bar ja, mislim da je caka i da se ne plašimo da probamo nešto novo, makar i u ishrani, ako smo u mogućnosti.

 hrana jpg

5. Mi smo nacisti za gramatiku.

Ne prema svima. Jasno je da to ume da nervira ljude, ali ja i kad ispravim nekoga, radim to krajnje dobronamerno. I, ne vidim zašto je to toliko loše.

Meeeeđuuuutim, da nismo takvi, ne bismo ni mi sami umeli lepo i pravilno da pričamo, a onda ni naše priče ne bi dobro bile ispričane. A dobra strana toga je ta što, ako se zabavljate sa ovakvom vrstom naciste, onda možete i da očekujete svakakve zanimljive priče.

Tako da - da, mi smo poprilično zanimljivi!

gramar jpg 

I, da li biste bili novinar ili biste samo bili sa novinarom?

Lea Radlovački

.
Verujemo da ste i vi među onima koji se često u životu zapitaju šbbkbb (šta bi bilo, kad bi bilo). Nije bitno na koju temu ili…
.
Slažemo se da nema ničeg lepšeg od pevanja omiljene pesme naglas punim plućima, osim u onim slučajevima kada je to pevanje ispraćeno…
.
Psihološkinja Sonja Ivković u Salonu u Radničkoj održala je predavanje o humoru. Govorila je o uticaju smisla za humor na subjektivni…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?