.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Humor

Istražujemo: mrtvi na internetu (2)

22.01.2015.

   Šta ako ne želite da se vaš socijalni život završi nakon što umrete? Šta se desi sa šiframa i bitnim administrativnim stvarima koje niste rekli nekome? Već duže vreme postoji rešenje i za to. 

.

1. Deadsocial.org

   Poslednjih godina mnogi se odlučuju na aktivan sajber život i nakon smrti, a sajt Dead social.org to i omogućava. Taj sajt vam pomaže da učinite besmrtnim voljene koji više nisu sa vama, kao i da delite nezaboravne momente i dragocena sećanja na njih. Morbidno?

   Evo i nastavka. Kreirajte stranicu sećanja za preminulog gde možete aploudovati fotografije i video snimke ali i pozvati porodicu i prijatelje da odaju poštu. To nije sve. Čak i vi pre nego umrete možete pomoću njihovog free legacy builder tool-a  da kažete posthumno zbogom porodici i prijateljima direktno preko socijalnih mreža (Fejsbuk, Tviter). Kako vlasnici Deadsocial sajta kažu, oni ne žele da nečija priča ostane neispričana.

2. If I Die 1st

   Sve do ovog momenta morali ste ili biti pogubljeni ili velika zvezda da biste ostali zapamćeni po poslednjim rečima. Sada sa sajtom If i die 1st  imate realnu šansu da ostavite poruku koju će ceo svet čuti. Jedina caka je u tome što vi nećete uživati u tome, ali ćete makar otići na onaj svet sa stilom. Postoji još jedna komplikacija: ako neko ko je takođe ostavio poruku umre pre vas, vaša neće biti objavljena. Ovo je jedino takmičenje u kom ne želite da pobedite, ali isto tako ga ne želite propustiti. 

3. Deathswitch.com

   Zamislite da umrete i sa sobom u grob ponesete šifre za sve društvene mreže, mejlove, ostavite kolege bez mogućnosti pristupa vašim fajlovima i bitnim dokumentima. Zamislite da vaši voljeni ne mogu da se snađu sa računima u banci, ili ste umrli sa tajnom koju ste odlagali da kažete tokom života. E tu u pomoć stiže Deadswitch.com.

   To je sistem koji vas po tačno određenom rasporedu pita za šifru na tom sajtu. Ukoliko ne odgovarate on automatski zaključuje da ste mrtvi i mejlom šalje sve vaše bitne podatke (koje ste u njemu sačuvali) onima koje ste zadužili za te administrativne stvari.

4.Fejsbuk za mrtve

   Šeli Furman Asa, izraelski biznismen, odlučio je da stvori posebnu bazu grobova koju opisuje kao Fejsbuk ili Vikipediju za mrtve. Iako sama ideja zvuči morbidna, ona nije nova. On je uložio nekoliko desetina hiljada dolara kako bi zabeležio i fotografisao 120.000 grobova za svoj projekat “Nešama”.

   U opisu ove stranice piše da je to mesto na kojem korisnici mogu da dele uspomene, priče, slike, pesme, eulogije, prezentacije ili video-snimke svojih preminulih kako bi ih se sami prisetili ili kako bi drugi mogli posthumno da ih upoznaju. Učitavanje „uspomena“ je takođe način na koji Asa planira da zarađuje na stranici.

   Pored ovih stranica postoje i mreže poput Find A Grave i BillionGraves, a sam Fejsbuk je mreža koja prema nekim procenama ima preko 30 miliona preminulih korisnika. Kada bi se koristili crnim humorom sada bi vam rekli: Na vama je samo da umrete!

Pitali smo i sociologe za mišljenje o ovoj temi. Tekst možete pročitati ovde

   J.M.

 

 

.
Verujemo da ste i vi među onima koji se često u životu zapitaju šbbkbb (šta bi bilo, kad bi bilo). Nije bitno na koju temu ili…
.
Slažemo se da nema ničeg lepšeg od pevanja omiljene pesme naglas punim plućima, osim u onim slučajevima kada je to pevanje ispraćeno…
.
Psihološkinja Sonja Ivković u Salonu u Radničkoj održala je predavanje o humoru. Govorila je o uticaju smisla za humor na subjektivni…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?