TRENUTNO17:00 - 18:00Popodne na O radiju

Lifestyle / Humor

Istražujemo: mrtvi na internetu (2)

22.01.2015.

   Šta ako ne želite da se vaš socijalni život završi nakon što umrete? Šta se desi sa šiframa i bitnim administrativnim stvarima koje niste rekli nekome? Već duže vreme postoji rešenje i za to. 

.

1. Deadsocial.org

   Poslednjih godina mnogi se odlučuju na aktivan sajber život i nakon smrti, a sajt Dead social.org to i omogućava. Taj sajt vam pomaže da učinite besmrtnim voljene koji više nisu sa vama, kao i da delite nezaboravne momente i dragocena sećanja na njih. Morbidno?

   Evo i nastavka. Kreirajte stranicu sećanja za preminulog gde možete aploudovati fotografije i video snimke ali i pozvati porodicu i prijatelje da odaju poštu. To nije sve. Čak i vi pre nego umrete možete pomoću njihovog free legacy builder tool-a  da kažete posthumno zbogom porodici i prijateljima direktno preko socijalnih mreža (Fejsbuk, Tviter). Kako vlasnici Deadsocial sajta kažu, oni ne žele da nečija priča ostane neispričana.

2. If I Die 1st

   Sve do ovog momenta morali ste ili biti pogubljeni ili velika zvezda da biste ostali zapamćeni po poslednjim rečima. Sada sa sajtom If i die 1st  imate realnu šansu da ostavite poruku koju će ceo svet čuti. Jedina caka je u tome što vi nećete uživati u tome, ali ćete makar otići na onaj svet sa stilom. Postoji još jedna komplikacija: ako neko ko je takođe ostavio poruku umre pre vas, vaša neće biti objavljena. Ovo je jedino takmičenje u kom ne želite da pobedite, ali isto tako ga ne želite propustiti. 

3. Deathswitch.com

   Zamislite da umrete i sa sobom u grob ponesete šifre za sve društvene mreže, mejlove, ostavite kolege bez mogućnosti pristupa vašim fajlovima i bitnim dokumentima. Zamislite da vaši voljeni ne mogu da se snađu sa računima u banci, ili ste umrli sa tajnom koju ste odlagali da kažete tokom života. E tu u pomoć stiže Deadswitch.com.

   To je sistem koji vas po tačno određenom rasporedu pita za šifru na tom sajtu. Ukoliko ne odgovarate on automatski zaključuje da ste mrtvi i mejlom šalje sve vaše bitne podatke (koje ste u njemu sačuvali) onima koje ste zadužili za te administrativne stvari.

4.Fejsbuk za mrtve

   Šeli Furman Asa, izraelski biznismen, odlučio je da stvori posebnu bazu grobova koju opisuje kao Fejsbuk ili Vikipediju za mrtve. Iako sama ideja zvuči morbidna, ona nije nova. On je uložio nekoliko desetina hiljada dolara kako bi zabeležio i fotografisao 120.000 grobova za svoj projekat “Nešama”.

   U opisu ove stranice piše da je to mesto na kojem korisnici mogu da dele uspomene, priče, slike, pesme, eulogije, prezentacije ili video-snimke svojih preminulih kako bi ih se sami prisetili ili kako bi drugi mogli posthumno da ih upoznaju. Učitavanje „uspomena“ je takođe način na koji Asa planira da zarađuje na stranici.

   Pored ovih stranica postoje i mreže poput Find A Grave i BillionGraves, a sam Fejsbuk je mreža koja prema nekim procenama ima preko 30 miliona preminulih korisnika. Kada bi se koristili crnim humorom sada bi vam rekli: Na vama je samo da umrete!

Pitali smo i sociologe za mišljenje o ovoj temi. Tekst možete pročitati ovde

   J.M.

 

 

Možda te još zanima:

.

Kultura

Vredi pročitati:"Smrt nacije – mali manifest slobode"

Rediteljka i glumica Gea Gojak ove nedelje preporučila nam je knjigu Srđana M. Jovanovića.

.

Društvo

Rizikuju život zbog Instagrama

Potvrdu svoje ličnosti mladi u današnje vreme često traže na društvenim mrežama. Najuticajnije su one mreže na kojima se postavljaju…

.

Društvo

Igor Pavlović: Ne pravim razliku između amatera i profesionalaca

Akademski glumac Srpskog narodnog pozorišta Igor Pavlović već godinama svoje interesovanje i rad na polju pozorišta proširuje i rediteljskim angažmanima…

.

Kultura

"Slučajna smrt jednog anarhiste" 23. marta Novom Sadu

Amatersko pozorište Doma kulture "Stevan Sremac" iz Crvenke gostovaće 23. marta 2019. godine u Novosadskom pozorištu sa predstavom "Slučajna smrt…

.

Lifestyle

Budi besmrtan

Digitalna besmrtnost postaje stvarnost, a da bismo to dokazali, našli smo sajt za vas. 

.

Društvo

Gorica Regodić: Najlepše je kada podstakneš ljude na razmišljanje

Isidora u filmu i mjuziklu "Pored mene", Žika u televizijskoj seriji "Urgentni centar", Vanda u predstavi "Venera u krznu"... Kaže…

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 IN teen
  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 Za i protiv
  • 19:00 Popodne na O radiju

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo