...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Kuhinja

GourmAna: Ljubav ka hrani mi je u DNK

10.09.2019.

Kada na hranu gledate kao na člana porodice, a ne kao na nužno zlo, onda je jasno da ste zapatili ljubav. Naša sagovornica smatra da ljubav ka kuvanju postoji kod svih, kod nekih još uvek nije probuđena ali je svakako usađena u naš DNK. S toga i ne čudi sto su zaljubljenici u hranu i stvaraoci delicija postali R'n'R zvezde današnjice. Gourmana je mlada nada ove scene koja je prepustivši se svom nepcu vrlo brzo postala neko čije recepte i savete sa posebnim apetitom pratimo na društvenim mrežama. O motivaciji, ljubavi i hrani uopšte pričali smo sa Anom Vlatković, aka GourmAnom.

.

Photo: Privatna arhiva

"Kuvanje je osnovni skill za preživljavanje koji nam je usađen u DNK, ali je samo negde zaboravljen kroz ovaj moderni život koji živimo. Moja ljubav ka kuvanju je potekla iz moje kuće gde su svi voleli da kuvaju, baka je bila apsolutni maher, tata, mama ne znam koga bih pre izdvojila. Oni su me naučili da volim da kuvam". 

Tu ljubav si, sem za porodicu i prijatelje, preselila i u virtuelni svet. Kako si odlučila da kreneš sa insta nalogom?

To je relativno interesantna priča u smislu da sam mnogo kuvala ranije, pa sam zbog modernog načina života prestala da kuvam skoro pa skroz. Pošto sam prolazila kroz fazu gde mi je trebalo nešto što će me dodatno ispuniti spiritualno, nisam mogla da nađem način kako to da ostvarim. Muž me je podsetio da bih mogla nekada da kuvam, jer on zna kako smo svi srećni i zadovoljni kada to radim jer sam ja srećna. Tada sam počela da kuvam i ljudi su jako dobro odreagovali na to pošto sam to sve kačila na svoju ličnu Instagram stranicu, i tražili su da napravim blog. Kroz sva svoja putovanja i estetske prikaze života na instagramu, niko nikada nije reagovao tako dobro kao na moje kuvanje. Videla sam da postoji platforma za mene da se izrazim i ljudi koji su zainteresovani za to.

Audio intervju sa Gourmanom možete da poslušate u plejeru

Koliko je to uticajan medij?

Instagram mi trenutno najviše odgovara zato što je vizuelno slobodan, dozvoljava ti kreativni izražaj u vizuelnom i tekstualnom smislu, dovoljno je brz za današnje pojmove kada se lako zasitimo informacijama. Upakovan je dovoljno da može da nam pruži sve što nam treba na tom day to day basis-u. Smatram da je još uvek vrlo popularan, naravno te stvari se menjaju i u sledećem trenutku će doći sledeća mreža, ali za sada mislim da je Instagram najbolja mreža za izražavanje što se tiče food blogging-a.

Šta je tebi najbitnije kada kuvaš? Sem namirnica.

Da slušam muziku, da nemam pritisak i da uživam u tome što više mogu. Nekada to nije moguće, kuvanje nije uvek isključivo i samo šetnja na livadi i jako jednostavna i lepa stvar, ali bi trebalo da bude. I svaki put kada krenete da se nervirate oko nečega samo se setite kako ste naučili da nešto ne treba da radite i sledeći put će biti bolje.

anci1 png

Učestvovala si u jednom kulinarskom takmičenju. Kao to sve funkcioniše kada si okružena sa još nekoliko kuvara, a treba da pobediš?

Bar jedno petnaest, dvadeset ljudi mi je u DM poslalo poruku da se prijavim na konkurs, tako da je bilo više nego jasno da treba to da uradim i dobro sam uradila što sam ih poslušala. Kuvanje u tom takmičenju je bilo toliko zanimljivo zato što sam u stvari jako mnogo naučila iz čitavog tog procesa. Što unapredivši fotografije jer sam više morala da se potrudim oko tih stvari. Do tada sam se bazirala na kuvanje i da to bude ukusno i otprilike lepo, a tada je sve to prešlo na viši nivo. Bilo je zanimljivo takmičiti se i videti kako drugi ljudi doživljavaju svoju kuhinju, kuvanje, namirnice i kako interpretiraju određene zadatke. Bilo mi je maksimalno interesantno, a samo finale je za mene bilo dosta opušteno. Ušla sam u to sa pozitivnim stavom u smislu da sam već dotle došla i da nemam šta da izgubim.

Postoje li kod nas kulinarski kursevi koje bi volela da pohađaš?

Biće u jednom trenutku kulinarski kurs koji ću voditi ja (smeh), ali o tome više kada bude zaživelo kao ideja. Za sada ne znam za neke koje bih mogla da preporučim samo zato što se i ja uglavnom oslanjam na emisije na internetu i manje više strane recepte. Ove domaće imam u kući, zahvaljujući porodici, tako da taj influens imam kroz njih, a obogaćujem ga gledanjem on line kurseva.

Da li internet može da te nauči da kuvaš?

Apsolutno može, i može da te nauči osnovnim postulatima ali sve to moraš da probaš. Ja sam na primer praveći stejkove prvi put znala sve što može u teoriji da se zna o tome, ali sam naravno prvi put malo prepekla svoj stejk. To je nešto što je normalno, uvek sve mora da se proba kako bi negde pogrešilii a potom shvatili šta smo uradili i nastavili dalje.

Ana nam je predstavila recept za burger po njenom ukusu

Kuvari amateri osvajaju scenu. Odakle to i imaš li uvid šta o tome misle profesionalni kuvari?

Nemam uvid u to ali mislim da su to potpuno dve različite branše. Ja nikada neću biti šef jer to zahteva mnogo stvari, od potpunog znanja logistike jednog restorana, kuhinje, organizacije na mnogo većem nivou. Svakodnevno ponavljanje istih recepata što zahteva ekstremnu disciplinu, jednostavno je to jako težak rad i potpuno drugačiji i vremenski zahtevniji nego bloging.

Pomenula si emisije o kuvanju, da li bi volela da imaš svoju?

Veoma bih volela da imam svoju emisiju. Nisam preterano stidljiva pred kamerama i volim da pričam (smeh). Volim da kuvam, pričam, tu i tamo nasmejem ljude tako da mislim da bi mi savršeno legla jedna emisija. Ali ako ništa, moj najveći cilj u životu jeste da imam emisiju u kojoj ću da putujem, jedem i da kuvam. Vrlo ovako jedan težak posao, to mi treba.

Tvoj Instagram nalog je veoma inspirativan i verujem da ti se mnogo ljudi obraća u DM. Koliko si spremna da odgovaraš i kakva pitanja dobijaš?

Pitanja su razna i divna i veoma volim kada ih dobijem. Vrlo podržavam svoje pratioce da me pitaju bilo šta. Imala sam skoro story o kafi, gde sam im rekla da me pitaju bilo šta što ih zanima. Tu je bilo raznih pitanja i nivoa upućenosti u kafu kao ingridient. Svako od nas je na nekom nivou razvijenosti čula ukusa. I ne može svako da prepozna neke finese. To ne znači da neće moći da ih prepozna kada se bolje upozna sa određenom namirnicom ili hranom.

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Jamie's Veg i Sous Chef

Ana Vlatković je buduća food influenserka, koja kroz hranu uči o drugim kulturama sa ogromnom željom da to prenese ljudima…

.

Kuvanje je novi rokenrol

Kada kažemo da razvoj tehnologije utiče na sve sfere života, to je zaista tako. U emisiji "O tome se priča"…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo