...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Google pod istragom u Americi

16.09.2019.

Grupa od 50 američkih država i teritorija pokrenula je istragu protiv Google-a zbog dominantne pozicije na tržištu internet oglašavanja. U grupu američkih saveznih država koje su pokrenule postupak uključene su gotovo sve američke savezne države, osim Kalifornije i Alabame.

.

Iz grupacije upozoravaju da sistem pretrage možda ograničava tržište i šteti interesima potrošača, a zabrinjavaju ih i rangiranje rezultata pretraživanja kao i zaštita ličnih podataka korisnika. Google dominira "svim aspektima oglašavanja na Internetu i pretraživanja Interneta", ističe državni tužilac Teksasa Ken Paxton, čiji je ured izvestio javnost o pokretanju istrage.

"Nema ništa loše u tome da kompanija zauzme vodeću poziciju na određenom području ako pri tome poštuje pravila slobodnog tržišnog nadmetanja", ističe Paxton. "Mi imamo dokaze da je Google-ova poslovna praksa možda ograničavala izbor potrošačima, gušila inovacije, koristila privatne podatke korisnika i garantovala Google-u kontrolu nad protokom i distribucijom podataka na Internetu", dodaje teksaški državni tužilac.

Na Google odlazi oko 38 posto ukupne potrošnje na digitalno oglašavanje u SAD-u, odnosno 48 milijardi američkih dolara, prema podacima eMarketera. Na drugom je mestu Facebook s 22 odsto. Proteklih se godina njegov tržišni udeo ipak smanjio pod pritiskom konkurencije poput Amazon-a.

Američke vlasti su u poslednje vreme pokrenule niz istraga protiv velikih tehnoloških firmi. Tako je prošlog petka odvojena grupa američkih država objavila da je pokrenula istragu protiv Facebook-a kako bi utvrdila pokušava li istisnuti konkurenciju i u kojoj meri štiti podatke klijenata. 

Kongres odvojeno sprovodi istragu o potencijalnom jačanju monopolističkih pozicioniranih kompanija na digitalnom tržištu. Savezna komisija za trgovinu takođe je nedavno izrekla novčane kazne Google-ovoj krovnoj firmi Alphabet-u, kao i Facebook-u.

Možda te još zanima:

.

Znaju šta ste gledali svakog leta

Nakon odluke suda, Google je pristao da izbriše milijarde podataka i ograniči donekle svoju moć da prati korisnike.

.

Šta će žaba nasred Google sajta?

Da li ste primetili žabicu kada ste otvorili Google jutros? Da li znate zašto je tu?

.

Reddit će prodavati sadržaje korisnika

Sporazum, čija se godišnja vrednost procenjuje na oko 60 miliona dolara, predstavlja značajan napredak u regulisanju upotrebe podataka za obuku…

.

Šta je "Guglovo groblje“ i ko na njemu počiva?

Otkako je pre više od 25 godina Gugl stupio na svetsku scenu, većina ljudi je to ime povezivala s pretraživačem…

.

Hakeri mogu da pristupe Google nalozima i bez lozinke

Sajber stručnjaci iz CloudSEK-a upozoravaju na novi oblik malvera koji omogućava hakerima da zaobiđu dvostruku autentifikaciju i pristupe Google nalozima…

.

Sud odlučio – Google je monopolista

Slučaj Epic Games protiv Google-a je otkrio da je monopol na prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija zavisio od tajnih…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo