...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Lifestyle

Da li da ljulja ili da žulja

16.04.2015.

Pravo prolećno vreme je stiglo u naš grad, a sa njim i novouređeni izlozi butika upotpunjeni modelima aktuelnih kolekcija. Međutim, te iste kolekcije za proleće-leto 2015. ne samo da diktiraju naš modni stil, već nagoveštavaju i kako naša tela treba da izgledaju, ukoliko, naravno, želimo da budemo u korak sa trendom.

.

Od preterano mršavih lutki u prozorima do XXS veličina na rafovima butika dolazimo do dileme: da li smo neuhranjeni ili je anoreksija novi predmet u školama?

Odgovore na ta pitanja morali bismo da potražimo na brojnim psiho-socijalnim adresama, a ono što nas zanima je: a šta je sa osobama koje krase renesansne obline?

xxs3 jpg

Pri tom, ovde nije reč o "elegantno popunjenim" i "debeljuškastim", već o osobama prosečnih dimenzija konfekcijskog broja većeg od 32, koji je u ponudi. Tu nailazimo na novo pitanje: šta je danas prosečna konfekcijska veličina i zašto?

XXS (extra extra small), 30-32, skinny waste i slična obeležja nalaze se na gotovo svakom komadu garderobe u većini butika. Ne, to nisu "poslednji" modeli i nerasprodane veličine, to su najnoviji, tek pridošli prolećni asortimani. M kao medium gotovo da ne postoji, a L (large) je uveliko deo samo prodavnica za "punije dame i trudnice".

xxs1 jpg

Ukoliko se osvrnemo na neke standardne dimenzije ženskih super modela koje su 175 cm visine, 92 cm obima kukova i 80 cm obima grudi, shvatamo da ni one same ne bi stale u XXS, ili broj 30.

Šetajuću po tržnim centrima mogu se tu-i-tamo čuti komentari jače nam polovine, ali momci nisu navikli da se bune i bore za svoja prava, već se jednostavno prilagođavaju.

Mi na to kažemo STOP izgladnjavanju zarad mode i tražimo PRAVO da budemo lepe i oble!

Tamara Ciceri

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Neraskidiva veza mode i muzike

Duga kosa, koju su promovisali pioniri roka poput Bitlsa ili smele odevne kombinacije pankera i čiroki frizure sa početka osamdesetih,…

.

I najvatrenije ljubitelje brendova moda na kraju pregazi

Pre samo nekoliko godina, jedna od dnevnih tema bilo je vršnjačko nasilje među tinejdžerima opsednutim originalnom ili brendiranom garderobom. Za…

.

Autentičnost starijih komada garderobe ne može se kopirati

Modni trendovi se menjaju u ciklusima, tako da nije čudno što se stilovi koje vezujemo za neke prošle decenije vraćaju…

.

Održiva moda – budućnost ili trend?

Dobro je što sve veći broj kompanija tvrdi kako su njihovi proizvodi "zdravi, ekološki i zeleni". Iz toga bi se…

.

Modni detalj ili prevencija?

Na gradskim ulicama, ali i na društvenim mrežama, sve češće se mogu videti dizajnirane maske. Dezeni su različiti, od onih…

.

Kratak kurs mode

Ako vas zanima moda i kako su se kroz decenije menjali trendovi i ukusu, imamo YouTube kanal za vas.

  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo