.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Lifestyle

Biljke za početnike

06.04.2015.

U gradu često nedostaje zelenilo koje bi ne samo vizuelno osvežilo prostor, nego i prečišćavalo vazduh. Zato se mnogi odlučuju da gaje sobne biljke, a zamija je jedna od omiljenih jer ne zahteva mnogo svetla i vode, pa je za početnike odlična.

.

"Za početnike su najlakše dracene i fikusi, jer su laki za održavanje. Ljudi misle da su orhideje komplikovane, ali nisu – treba samo da ih zalivate jednom nedeljno i veoma su interesantne za entuzijaste. Početnici bi mogli da krenu s malim jednogodišnjim biljem, pa kako se usavršavaju mogu dodavati višegodišnje, kao što su rododendron, azaleja, klematis i slično", kaže Zora iz Plantline-a.

Gradske bašte su trend u Evropi, a ideja je začeta i u Novom Sadu. Pokret gorana Novog Sada i Baštenska pokušavaju taj trend da rašire i kod nas organizovanjem Cvetne pijace i baštenske radionice. S obzirom na to da mnogi imaju samo terase, mogućnosti za gajenje povrća su smanjene, pa je najbolje da gajite začinsko bilje i sitnije povrće kao što su čeri paradajz i paprika.

"Sve vrste začinskog bilja možemo gajiti na terasama i treba da gajimo ono što najviše koristimo u ishrani. Neke biljke se koriste osušene, a mogu i da se stave u vodu da bi joj osvežile ukus, poput nane mohito. Začinsko bilje više voli osunčanu i toplu sredinu", kaže Đorđe Bobić iz rasadnika na Bukovačkom putu.

Biljke koje ne zahtevaju mnogo pažnje, a preživljavaju skoro svaku situaciju, jesu kaktusi i sukulenti. Oni se zalivaju tri ili četiri puta mesečno, a od novembra do marta uopšte ne, s tim da sukulente treba jednom zaliti tokom zime.

"Kaktusi se bude početkom marta i mogu da cvetaju. Treba ih držati napolju, a zimi se moraju skloniti u hladnu prostoriju sa temperaturom nižom od deset stepeni, jer će jedino u takvim uslovima procvetati“, kaže Paja Kaktus.

U urbanim sredinama je vazduh dosta zagađen, pa su korisne biljke koje ga prečišćavaju - na primer rajska palma u dnevnoj sobi. Ona je odličan ovlaživač vazduha i uklanja ugljendioksid i toksine iz vazduha. Sansevijerija je odlična za spavaće sobe i dok većina biljaka koristi kiseonik preko noći, ta biljka pravi rezerve i ne koristi kiseonik iz okruženja. Puzavica đavolji bršljan uklanja formaldehide i druge nasilne toksine iz vazduha, a može biti odličan dodatak u bilo kojoj sobi.

Jasna Žugić

.
Nije problem pronaći video. Problem je pronaći jedan kratak deo video snimka koji traje više od 2 minuta. Rešenje izgleda stiže.
.
Dok pešačiš, možeš pomoći deci oboleloj od raka. Pitaš se, kako? Preko ove aplikacije. 
.
Niko ko koristi Viber za komunikaciju ne može baš da odoli preslatkim stikerima. Ono što je međutim još bolje, jeste da će ti…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?