...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

360 VIDEO: Gde Google skladišti podatke

30.03.2016.

Sveznajući Google je pretraživač i sevis koji je sada već toliko velik i razvijen da mu je za skladištenje podataka potrebna ogromna zgrada.

.

Foto: Google

Google upravlja hiljadama petabajta podataka širom svojih servisa u celom svetu. Odgovor na pitanje kako uspevaju da njima upravljaju je - data centar. Pristup ovim ogromnim skladištima ponekad je zabranjen i zaposlenima u kompaniji, ali je ekipa snimila interesantan 360 video, koji vas vodi u turističku posetu.

Prikazane su ogromne sobe za hiljadama hard diskova, može se videti neverovatna količina kablova koji izviru iz svakog ugla, a jedna od zaposlenih nesebično će vam objasniti kako se više centara širom sveta povezuju jedni sa drugima.

Poznata je činjenica da se hard diskovi i IT hardver oprema veoma zagreva dok radi, pa su u Google morali smisliti način kako da ohlade sobe u kojima skladište podatke. Zbog toga se u krugu data kompleksa nalazi i komplentna "fabrika za hladjenje".

Osim toga, video je i dosta informativan, i donosi odgovore na mnoga pitanja u vezi sa funkcionisanjem Google imperije.

Snimljen je u 4K rezoluciji sa sjajnom 360 tehnologijom. Mišem je moguće pomerati sliku na ekranu i pogledati sve prostorije iz svih uglova. Naravno, ukoliko imate smart phone, otvorite video u youtube aplikaciji i pomerajte telefon u smeru koji želite da čekirate.

Evo i videa, uživajte u turističkoj poseti svetskom gigantu!

M.L.

Možda te još zanima:

.

Znaju šta ste gledali svakog leta

Nakon odluke suda, Google je pristao da izbriše milijarde podataka i ograniči donekle svoju moć da prati korisnike.

.

Šta će žaba nasred Google sajta?

Da li ste primetili žabicu kada ste otvorili Google jutros? Da li znate zašto je tu?

.

Reddit će prodavati sadržaje korisnika

Sporazum, čija se godišnja vrednost procenjuje na oko 60 miliona dolara, predstavlja značajan napredak u regulisanju upotrebe podataka za obuku…

.

Šta je "Guglovo groblje“ i ko na njemu počiva?

Otkako je pre više od 25 godina Gugl stupio na svetsku scenu, većina ljudi je to ime povezivala s pretraživačem…

.

Hakeri mogu da pristupe Google nalozima i bez lozinke

Sajber stručnjaci iz CloudSEK-a upozoravaju na novi oblik malvera koji omogućava hakerima da zaobiđu dvostruku autentifikaciju i pristupe Google nalozima…

.

Sud odlučio – Google je monopolista

Slučaj Epic Games protiv Google-a je otkrio da je monopol na prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija zavisio od tajnih…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo