...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura

Zgro: fali nam pank omladine

07.06.2015.

Osmo izdanje festivala "To be punk" završen je sinoć nakon dve večeri u SKC Novi Sad. Posetioci su imali priliku u Fabrici da čuju 15 pank bendova iz Srbije, regiona ali i šire.

.

"To be punk je festival koji je prešao u rutinu", kaže Igor Todorović Zgro iz Fabrike. Međutim, publika nije davala znake da je sita ovakvih dešavanja.

U okviru poslednje večeri svoj prvi nastup u Srbiji obeležili su članovi zagrebačkog benda Mašinko koji su zadovoljni svirkom.

"Nama je super bilo, bilo je i dosta ljudi, a mi nismo ni imali nikakva očekivanja. Obzirom da je prvi put, u obiti je bilo super", kaže Bojan, bubnjar benda, dodavši da za sad imaju u planu da se preko leta posvete snimanju novog albuma.

Pioniri panka The Vibrators iz Britanije su takođe prezadovoljni nastupom.

"Dobra je scena, sad možemo da nastupamo u državama u kojima ranije nismo mogli", uporedio nam je nekadašnju pank scenu sa današnjom, bubnjar Edi, osnivač benda i jedini originalni član ove postave.

Iako su i muzičari i publika generalno zadovoljni festivalom, Zgro smatra da više nedostaje mlađih generacija. Takođe, kaže da su došli do te tačke da više ništa ne može toliko da obraduje i iznenadi ljubitelje panka, kao što su uspevali ranije kada je To be punk bio inovacija.

"Nema više te neke euforije kao što je bilo pre sedam godina, jer nije bilo sličnih događaja. Ti više nemaš bend koji bi mogao da dođe, a da nije bio, ili da izazove takvu histeriju kakvu je izazivao pre 6-7 godina. Naređali su nam se svi, a publika nije narasla, nego je to ista ekipa", kaže Zgro.

Najviše bi voleo da na sledećem festivalu na bini ne bude niko stariji od 20 godina, ali da je najvažnije od svega da se održava bilo koji vid underground kulture.

To be punk je dokazao da punk nije mrtav. Basista Vibratorsa Pet to potvrđuje stavom da ovaj pravac samo postaje stariji, dok Bojan kaže da je osnovna poruka ostala ista i da je to najbitnije.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

To be punk: Bunt protiv svega

Proteklog vikenda u ponovo otvorenoj SKCNS Fabrici održan je 14. To be punk festival. Ljubitelji ove vrste muzike imali su…

.

To be punk festival na Novosadskom sajmu

To be punk festival ove godine je zakazan za 31. maj i 1. jun, ali će se zbog rekonstrukcije Kineske…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo