...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Kultura / Film

"Zelena knjiga" najbolji film, Remi Malek ispred ostalih

25.02.2019.

Film "Zelena knjiga" proglašen je za najbolji film na noćašnjoj dodeli Oskara. Remi Malek i Olivia Kolman su najbolji glavni glumci, dok je Oskarom za režiju nagrađen reditelj filma "Roma" Alfonso Kuaron.

.

Priča o istinitom prijateljstvu izbacivača Tonija Lipa kojeg igra Vigo Mortensen i jednog od najboljih pijanista Amerike dr. Dona Širlija kojeg je ovekovečio Maheršala Ali, nagrađena je Oskarom za najbolji film, Oskarom za najbolju sporednu mušku ulogu, koji je osvojio Ali i nagradom za najbolji originalni scenario, za šta zasluge idu Niku Valelongi Brajanu Cariju.

"Roma" meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona osvojila je nagrade za najbolju režiju, fotografiju i najbolji strani film. Kuaron je tako postao prvi reditelj koji je dobio Oskara za najbolju režiju i najbolju kameru. 

Četiri zlatne statuete, što je najviše ove godine, osvojio je film "Bohemian Rhapsody", o britanskoj i planetarnoj zvezdi Frediju Merkjuriju i grupi Queen. Rami Malek je postao najbolji glumac, a film je osvojio i nagrade za najbolju montažu, najbolju montažu zvuka, te najbolji miks zvuka.

untitled jpg

Britanska glumica Olivia Kolman nagrađena je za svoj rad na filmu "Miljenica" grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Nagradu Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Redžina King za film "Kad bi Ulica Beale mogla da priča".

"Crni panter" osvojio je tri Oskara za najbolji dizajn produkcije, najbolje kostime i najbolju originalnu muziku za film koju je komponovao Ludvig Goranson.

Pevačica Lady Gaga zajedno sa autorima, Markom Ronsonom, Entonijem Rosomandom i Endruom Vajatom dobila je Oskara za najbolju originalnu pesmu "Shalow", iz filma "Zvezda je rođena". Ona je pesmu izvela uživo sa Bredlijem Kuperom samo uz pratnju klavira, a par je pobrao ubedljivo najburnije aplauze.

gaga jpg

Najbolji scenario otišao je Spajku Liju i saradnicima za film "Black KKKlansman". Najbolji animirani dugometražni film je "Spider-Man: Into the Spider-verse", dok je Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film osvojio film "Free Solo". "Čovek iz senke" nagrađen je za najbolju šminku i frizuru, dok je "Prvi čovek" nagrađen za najbolje vizuelne efekte.

I ova dodela Oskara protekla je uz dosta humora i žaoka na račun američkog predsednika Donalda Trampa, a dobar deo laureata i voditelja aludirao je na mobilnost zbog predstojećih predsedničkih izbora zakazanih za 2020. godinu. 

P.K.

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo