...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Kultura

Zafir i Vasil: Otac i sin u Studiju M

15.04.2015.

Novosadski Studio M donosi nam u nedelju 19. aprila treće gostovanje iz serijala M Lab, a ovoga puta će master class predavanje i večernji koncert održati otac i sin - Zafir i Vasil Hadžimanov.

.

Kako je u rubrici Prava stvar na O radiju najavio sam Zafir Hadžimanov, jedno od najvećih imena muzičke scene bivše Jugoslavije, "u nedelju neće biti prave stvari", ali ćemo moći da čujemo sve najbolje od njega.

"Ja sam imao pesmu koja se zove Prava stvar i koju sam izvodio, verovali ili ne, sa pokojnim Čobijem, ali u nedelju nećemo izvesti tu pesmu", kroz smeh je kazao Zafir i najavio da je koncert pripremljen za Studio M kolaž njegovih najboljih pesama koje su osvajale prestižne nagrade i bile izvođene na najvećim jugoslovenskim festivalima.

"U pitanju je devet numera sa festivala, pa ću vas zatim povesti na jedno putovanje u Makednoiju sa nekoliko narodnih balada, a završićemo mjuziklom, pošto je i sama tema master class-a mjuzikl i šansona. Upravo zato smo i večernji program tako koncipirali, a imaću i dve lepe gošće, i to prvakinje Srpskog narodnog pozorišta Sonju Josić i Gordanu Jošić Gajin. I jedna i druga su igrale moju ženu (Senka Veletanlić, prim. aut) u mjuziklu ‘Violinista na krovu’, tačnije Sonja je igrala, a Gordana će igrati u novoj verziji, pa sam mislio da je red da ih ugostim obe na ovom koncertu i da zajedno nešto izvedemo", kazao je Zafir.

Zafirov sin Vasil Hadžimanov, muzičar koji je prilično omiljen među mlađom publikom, jedan je od pokretača projekta M Lab, koji je u ovom ciklusu ugostio i saksofonistu iz Njujorka Dejvida Binija i Koju iz Discipline.

"Evo, moj otac Zafir Hadžimanov bend je sledeći sa temom mjuzikl i šansona, a na koncertu ću učestvovati i ja. Osim mene nastupiće i manji orkestar koji je sastavljen od zaista vrhunskih muzičara", otkrio nam je Vasil.

Kako je objasnio, poenta projekta je da svaki put gostuju muzičari koji sviraju potpuno različite muzičke žanrove i "grane muzike" koje na prvi pogled nisu ni u kakvoj vezi jedna s drugom.

"Ideja je da se mladi edukuju iz prve ruke, da saznaju neke životne lekcije i iskustva koje su veliki muzičari već prošli. Ovo u školi, makar i najboljoj, neće moći da nauče", dodao je mlađi Hadžimanov.

vasilzafirr jpg

Foto: Milan Josipović

M Lab će u nastavku pokušati da zadrži ovaj pravac i dovede u Novi Sad muzičare iz drugih zemlja regiona.

"Jako lepo iskustvao za mene je voditi ovaj program i mislim da ovako nešto zaista fail na televiziji i u našim medijima uopšte. Fali to da se neko na malo ozbiljniji i pametniji način počne baviti muzikom", kazao je Vasil.

Master class će početi u nedelju u 17 časova i besplatan je za sve zainteresovane muzičare, pevače i glumce. Kako je Vasil rekao, njegov otac Zafir je majstor u sve tri oblasti, ali i u četvrtoj i petoj, pošto je i pesnik i kompozitor, pa će predavanje biti veoma značajno za sve koji se bave različitim vrstama umetnosti i spajaju je u jednu veliku celinu.

"Pozivamo pre svega mlade da nešto čuju i nauče, ali to ne znači da ne mogu da dođu i neki koji su moja ili Vasilova generacija, a publika će moći da postavlja i pitanja. Voleo bih i da koncert bude jedna vrsta edukacije i jedna vrsta poštovanja prema onome što će se pevati, jer među pesmama će bit izvedena i na primer 'Marika moma ubava', koju je pevao moj otac, pa zatim ja, a kasnije ju je i Vasil predivno aranžirao. Tako da, pozivamo publiku zapravo na prezentaciju jedne prave muzičke dinastije", kazao je Zafir kroz smeh.

Koncert u sklopu Master class-a počeće u 21 čas u Studiju M, a ulaznice koštaju 500 dinara. Ceo prezabavni razovor sa Zafirom i Vasilom, pun smeha i zezancije, poslušajte na plejeru ispod teksta. Obavezno!

 

M.L.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: tri knjige za hladne dane

Vaslilije Milnović je doktor književnih nauka, rukovodilac Centra za nauku Univerzitetske biblioteke u Beogradu. Pasionirani je čitalac. Nekada je bio…

.

Stefan Milenković i Vasil Hadžimanov zajedno na Dočeku 7529.

U okviru Dočeka 7529, violinista Stefan Milenković i novosadski kamerni orkestar Camerata Academica ugostiće pijanistu i kompozitora Vasila Hadžimanova.

.

Rambo Amadeus otvara novu M Lab sezonu

Svetski mega car Rambo Amadeus otvoriće jesenju sezonu M lab klinike koncertom u Studiju M, u četvrtak 27. oktobra.

.

Budućnost nam je preklapanje virtuelnog i realnog

Godišnja nagrada na Samitu komunikacija za najboljeg mladog komunikatora otišla je u ruke Jelene Vasilev kojoj je ovo priznanje uručeno…

.

Čaba Tot Bagi: Držati se svoje muzike je teško, ali vredi!

Nova "epizoda" M lab-a održana je u Studiju M uz master class Čabe Tot Bagija i koncert muzičkog sastava Čaba…

.

Mladi mogu puno da nauče iz M lab projekta

Druga sezona projekta M lab počinje danas u 17 sati predavanjem Zorana Kostića Caneta i koncertom benda Škrtice u 21…

  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo