...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura

Vanvremenske šansone u stilu Hadžimanovih

20.04.2015.

"Mjuzikl i šansona" , kako je glasio naziv koncerta Zafira Hadžimanova i njegovog sina Vasila, oduševio je Novosađane i podsetio ih na starija vremena. Evergrin je izgleda i dalje popularan, a atmosfera je bila uzavrela, u znaku šezdesetih i u intimi Studija M.

.

Zafir je ređao kompozicije rađene po tekstu poznatih pisaca i autora. Arsen Dedić, Duško Radović i mnogi drugi tako su ponovo oživeli kroz Zafirov vanvremenski glas.

"Znate, stari se vremenom. Slabi vid, sluh, a da vam kažem... glas... glas i srce nikada", rekao je umetnik i pokazao zbog čega važi za najvećeg šansonjera SFRJ.

Red pesme, red aplauza i uživanja, dok nas je Zafir u pauzama pričom, pa pesmom podsećao na stara vremena - korzoa i šetnje po mesečini. Tamara, Cveta, Mira... svaka je dobila svoju pesmu i priču, a Novosađani stihove izgubljenih ljubavi i onih koje lako mogu da se dese.

Dani provedeni po festivalima, čuvena hrvatska Opatija, Makedonija i mjuzikli, bili su deo Zafirovog muzičkog putovanja u kom je publika ponovo mogla da oseti čari mora i muzike. No, ovaj šansonjer je Novosađanima u srcu ostao kao Tevi iz mjuzikla "Violinista na krovu", kog je igrao 15 godina na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Dva sata su proletela, kada je zvezda makedonskog evergrina na scenu dovela deo buduće postavke "Violiniste na krovu". Tada u ulozi njegove ćerke, a sada u ulozi Goldi, glumica Gordana Ćosić Gajin pevušila je stihove Violiniste. Pre toga, Zafir je novosadsku publiku podsetio koliki je značaj devedestih ovaj mjuzikl imao.

zafirigordana png

Foto: Zafir i Gordana Ćosić Gajin

"Cela postavka mjuzikla, svi su bili dobročinitelji, prosto smo želeli da pružimo ruku i ljubav, da malo utešimo i usrećimo. Uspevalo nam je, čak 15 godina", iskren je bio Zafir.

 A evo šta su Novosađani rekli nakon koncerta.

 

Neverovatnom pratnjom na klaviru, Vasil je bio porodična, tehnička i umetnička podrška svom ocu, a njegov solo je večeri šansona dao posebnu čar. Oduševljenje je izazvao deo iz mjuzikla "Jadnici", kada je Zafir pokupio najviše ovacija. Novosađani su oduševljeni izlazili iz sale, uprkos tome što ih je ispratio najtužniji deo iz "Jadnika", uz žal zbog kraja ovog neverovatnog retro đira.

 Nataša Šaru

 

 

Možda te još zanima:

.

Studio M bi mogao da sačuva svoj identitet

Iza svake dobijene, odnosno, dodeljene nagrade, stoji ogromna posvećenost poslu i veliki rad krunisan uspešnim završetkom. Kažu još i da…

.

Pedeset hiljada ljudi u Novom Sadu dočekalo 2018.

Oko 50.000 posetilaca iz raznih delova Srbije, regiona i Evrope, dočekalo je 2018. godinu na nekoliko centralnih lokacija u Novom…

.

Rambo Amadeus otvara novu M Lab sezonu

Svetski mega car Rambo Amadeus otvoriće jesenju sezonu M lab klinike koncertom u Studiju M, u četvrtak 27. oktobra.

.

Čaba Tot Bagi: Držati se svoje muzike je teško, ali vredi!

Nova "epizoda" M lab-a održana je u Studiju M uz master class Čabe Tot Bagija i koncert muzičkog sastava Čaba…

.

Izložba o svetu koji postaje sve opasniji

"Sišli smo sa grana, popeli se na zadnje noge, naučili da komuniciramo, izumeli pismo, napravili parne mašine, a sada se…

.

Boris Kovač 22.12. u Studiju M

Poslednja M Lab klinika u sezoni predstaviće Borisa Kovača i njegov novi projekat New Ritual Group, koji je logičan nastavak…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo