...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Otvorena izložba alternativnog stripa

24.01.2015.

   Kada je reč o samom alternativnom stripu, kako kaže jedan od strip autora na ovoj izložbi, Dušan Durman, glavne odlike su to što ne mora da se poštuje struktura za razliku od mejnstrim stripova kao  što su DC ili Marvel, pa tako jedna scena može da se nacrta stilom petogodišnjeg deteta, a druga hiperrealistično a nema imaginarnog producenta. Tako i njegov strip „Vilijam Hajnrih Sudar svetova 2“ na potpuno drugačiji način prikazuje parodiju apokalipse.

.

   Izložba alternativnog stripa „ComiXconnection“ međunarodnog karaktera otvorena je sinoć u galeriji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Svoje umeće i istančan stripovski pravac prikazali su umetnici iz pet zemalja: Hrvatske, Srbije, Slovenije, Rumunije i Mađarske.

   A kako kaže jedna od organizatorki ove izložbe Jelena Vukmanović, ovaj projekat je nastao jer su želeli da saznaju kakve umetnike imaju ove zemlje, ali i da se publici ponudi neki drugačiji doživljaj, jer kako još kaže upravo alternativni strip pruža beg u neke drugačije svetove.

izlozba jpg

   „Ideja je da se prikažu alternativni strip autori pre svega. Mi smo želeli da prikažemo kako funkcioniše strip scena u svakoj od ovih zemalja, upravo kroz njihove radove. Naš cilj je ne samo da prikažemo autore i njihova dela, nego da široj publici predstavimo i izdavače i festivala i sve što ima veze sa alternativnim stripom", rekla je Vukmanović za O radio.

   Kada je reč o samom alternativnom stripu, navodi jedan od strip autora na ovoj izložbi, Dušan Durman, glavne odlike su to što ne mora da se poštuje struktura za razliku od mejnstrim stripova kao  što rade DC ili Marvel, pa tako jedna scena može da se nacrta stilom petogodišnjeg deteta, a druga hiperrealistično i nema imaginarnog producenta. Tako i njegov strip „Vilijam Hajnrih Sudar svetova 2“ na potpuno drugačiji način prikazuje parodiju apokalipse.

   „Strip je manje više neko parodično shvatanje univerzuma koji je haotičan i u kojem vladaju slepe sile i nema reda i spasa iz čitavog besmisla egzistencije“ , ispričao je Durman ukratko suštinu  svog stripa.

strip jpg

   Izložba je okupila i značajan broj mladih ljudi, koji su sa velikim interesovanjem ispratili postavku koja je pored različito postavljenih tabli sa stripovima, imala i kratke filmove, pa i rolnu papira na kojoj su autori ispisivali i iscrtavali stripove, ok su neki došli po prvi put da vide kako izgleda alternativni strip.

   Izložba će biti otvorena od 23. januara do 15. februara, a ulaz je besplatan. 

 

   Nataša Šaru

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo