...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Šekspir festival

10.06.2015.

Drugi Šekspir festival ove godine će biti održan od 25. do 30. juna u Vili Stanković u Čortanovcima. Predivni ambijent na Dunavu fantastično se uklapa u program festivala, na kome će biti izvedeno pet predstava po tekstovima Viljema Šekspira.

.

Glavni organizator reditelj Nikita Milivojević posebno je zadovoljan prošlogodišnjim festivalom, a sa puno entuzijazma poziva gledaoce da i ove godine posvete svoje vreme bezvremenom piscu.

"Velika je stvar bila što je prošli, prvi festival Šekspira ušao među deset najznačajnijih kulturnih događaja. Mislim da je to ohrabrilo i motivisalo sve da sad idemo u drugi festival. Verujem da će vam biti prijatno da dođete ponovo ovde i gledate predstave" kaže Nikita.

Festival će okupiti pozorišta iz Irana, Belorusije, Velike Britanije i Makedonije a na sam dan otvaranja premijerno će biti izveden "Periklo", u režiji upravo Milivojevića i izvedbi Šabačkog pozorišta.

Nikita kaže da se nakon samo jednog izdanja festivala za njega čulo u pozorišnim krugovima širom Evrope te je ove godine ušao u mrežu evropskih Šekspir festivala.

"Mi smo trenutno jedina zemlja van Evropske unije koja je ušla u tu mrežu. Kad uđete na njihov sajt uskoro ćete moći da vidite Vilu Stanković i sve fotografije i inserte iz predstava koje smo imali prošle godine" .

U pratećem programu Šekspir festivala nastupiće i đaci novosadske gimnazije "Isidora Sekulić", na koje Nikita skreće pažnju.

"Kad vidite 90 odsto mladih ljudi hvatate se za glavu kada shvatite gde izlaze i kako provode svoje vreme, a onda opet imate te neke klince koji igraju Šekspira na engleskom i to vam onda deluje potpuno dirljivo. Tako da sam odlučio da njih pozovem iako nisu profesionalni glumci, već deca iz gimnazije. Mislim da taj edukativni pogram treba nastaviti, pogotovo sa tinejdžerima".

Festival će biti u Vili Stanković sagrađenoj 1934. godine prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, u stilu srednjovekovnog zamka u Lombardiji, a kao u Šekspirovo doba, predstave se izvode na otvorenoj sceni.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo