.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Pozorište

Ko je Babet i zašto laže?

01.02.2015.

   Predstava je prilagođena mlađoj publici kroz korišćenje, ne samo pozorišnog jezika, već i snažnom energijom, vizelnim efektima, obiljem informacija, čestim promenama scena i ambijentom koji je mladima poznat, aktuelan i uzbudljiv.

.

   Predstava “Babet laže”, jedna je od retkih danas, možda i u celoj Srbiji, koja je stvorena i čija je osnovna ideja bila da se obrati direktno tinejdžerima i mlađoj publici. Novosadsko pozorište već je postalo poznato po svežim i provokativnim idejama za predstave, koje šokiraju publiku, a zatim pokupe sve nagrade na prestižnim festivalima.

   Tako je reditelj Atila Antal dobio priliku da svoju prljavu, agresivnu, naglašenu, glasnu, haotičnu, zabavnu, emotivnu, dinamičnu… viziju tinejdžerskog života podeli sa mlađom pozorišnom publikom. Kada gledalac ulazi u kamernu atmosferu scene predstave, odmah na ulazu ga zapljusnu lajt šou, stroboskop, šljokice i divlja atmosfera nekog od noćnih klubova u kakvim smo svi jednom dočekali zoru raščupani, nasmejani i potpuno uvereni da smo na vrhu sveta.

   U gostovanju na O radiju, Antal je rekao da se priča vrti oko glavne junakinje, koja se zove Babet, ima 15 godina i doseljava se u novi grad, gde pokušava da se uklopi u društvo svojih vršnjaka. Kao i mnogi tinejdžeri, svoju želju da bude popularna, voljena i prihvaćena, počinje da ostvaruje tako što o sebi - laže. Laži postaju sve veće i na kraju dolazi do tragedije.

   “Zapravo pokrećemo pitanje o imidžu i o tome kako je u današnjem virtuelnom svetu lako predstaviti sebe u lažnom svetlu, sa par fotografija ‘sjajnog života’. Niko tu veliku količinu informacija koje primamo u toku dana više ne proverava, pa se pokreće i pitanje odgovornosti”, kazao je Atila.

babet jpg

   Kako je objasnio, predstava je prilagođena mlađoj publici kroz korišćenje, ne samo pozorišnog jezika, već i snažnom energijom, vizelnim efektima, obiljem informacija, čestim promenama scena i ambijentom koji je mladima poznat, aktuelan i uzbudljiv. Čak je i muzika možda nekome ostala u ušima od sinoćnjeg izlaska, a među numerama se našao i popularni Skillex.

   “Mislim da se ovakve produkcije premalo rade kod nas. Možda je stav da je to nedovoljno ozbiljan zadatak, ali daleko od toga. Ovakvi projekti su uzbudljivi i važni. Važni su i za mlade, ali i starije, posebno za roditelje, koji mogu da dobiju blic sliku o tome kroz koje dileme prolaze njihova deca. Na neki način ovo je i istraživanje o tome kako privući mladu publiku, koja najmanje ide u pozorište.

   Ne želim da kažem da mi koji stvaramo u pozorištu treba da budemo umišljeni i da smatramo da je pozorište najvažnija stvar na svetu. Ipak, mislim da je potrebno da postoji i ta informacija da imamo predstave i za decu, i za tinejdžere, pa neka oni odluče, u nadi da će shvatiti da ima i tu nečega i da će odlučiti da dođu”, dodao je Atila.

   “Babet laže” na repertoaru je Novosadskog pozorišta tokom cele sezone. Više o predstavi saznajte na dnu teksta u celom razgovoru sa Atilom, a na sajtu Novosadskog pozorišta pratite termine izvođenja. Sve predstave su titlovane na srpski jezik.

M.L.

.
Studentski kulturni centar Novi Sad poziva umetnike i organizacije da učestvuju na konkursu za međunarodnu koprodukciju pozorišne…
.
Omladinska organizacija BalkanIDEA Novi Sad organizuje besplatan tromesečni program radionica nazvan "(Ne) Mogu da odglumim". Program…
.
Događaj nazvan "Koprogramiranje 2" biće održan u Svilari u petak 17. maja u 18 časova. Reč je o sastanku grupe aktivnih gledalaca…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?