...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Ko je Babet i zašto laže?

01.02.2015.

   Predstava je prilagođena mlađoj publici kroz korišćenje, ne samo pozorišnog jezika, već i snažnom energijom, vizelnim efektima, obiljem informacija, čestim promenama scena i ambijentom koji je mladima poznat, aktuelan i uzbudljiv.

.

   Predstava “Babet laže”, jedna je od retkih danas, možda i u celoj Srbiji, koja je stvorena i čija je osnovna ideja bila da se obrati direktno tinejdžerima i mlađoj publici. Novosadsko pozorište već je postalo poznato po svežim i provokativnim idejama za predstave, koje šokiraju publiku, a zatim pokupe sve nagrade na prestižnim festivalima.

   Tako je reditelj Atila Antal dobio priliku da svoju prljavu, agresivnu, naglašenu, glasnu, haotičnu, zabavnu, emotivnu, dinamičnu… viziju tinejdžerskog života podeli sa mlađom pozorišnom publikom. Kada gledalac ulazi u kamernu atmosferu scene predstave, odmah na ulazu ga zapljusnu lajt šou, stroboskop, šljokice i divlja atmosfera nekog od noćnih klubova u kakvim smo svi jednom dočekali zoru raščupani, nasmejani i potpuno uvereni da smo na vrhu sveta.

   U gostovanju na O radiju, Antal je rekao da se priča vrti oko glavne junakinje, koja se zove Babet, ima 15 godina i doseljava se u novi grad, gde pokušava da se uklopi u društvo svojih vršnjaka. Kao i mnogi tinejdžeri, svoju želju da bude popularna, voljena i prihvaćena, počinje da ostvaruje tako što o sebi - laže. Laži postaju sve veće i na kraju dolazi do tragedije.

   “Zapravo pokrećemo pitanje o imidžu i o tome kako je u današnjem virtuelnom svetu lako predstaviti sebe u lažnom svetlu, sa par fotografija ‘sjajnog života’. Niko tu veliku količinu informacija koje primamo u toku dana više ne proverava, pa se pokreće i pitanje odgovornosti”, kazao je Atila.

babet jpg

   Kako je objasnio, predstava je prilagođena mlađoj publici kroz korišćenje, ne samo pozorišnog jezika, već i snažnom energijom, vizelnim efektima, obiljem informacija, čestim promenama scena i ambijentom koji je mladima poznat, aktuelan i uzbudljiv. Čak je i muzika možda nekome ostala u ušima od sinoćnjeg izlaska, a među numerama se našao i popularni Skillex.

   “Mislim da se ovakve produkcije premalo rade kod nas. Možda je stav da je to nedovoljno ozbiljan zadatak, ali daleko od toga. Ovakvi projekti su uzbudljivi i važni. Važni su i za mlade, ali i starije, posebno za roditelje, koji mogu da dobiju blic sliku o tome kroz koje dileme prolaze njihova deca. Na neki način ovo je i istraživanje o tome kako privući mladu publiku, koja najmanje ide u pozorište.

   Ne želim da kažem da mi koji stvaramo u pozorištu treba da budemo umišljeni i da smatramo da je pozorište najvažnija stvar na svetu. Ipak, mislim da je potrebno da postoji i ta informacija da imamo predstave i za decu, i za tinejdžere, pa neka oni odluče, u nadi da će shvatiti da ima i tu nečega i da će odlučiti da dođu”, dodao je Atila.

   “Babet laže” na repertoaru je Novosadskog pozorišta tokom cele sezone. Više o predstavi saznajte na dnu teksta u celom razgovoru sa Atilom, a na sajtu Novosadskog pozorišta pratite termine izvođenja. Sve predstave su titlovane na srpski jezik.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Biznis mladih i nove ideje imaju budućnost

Ostanak mladih u Srbiji, ili čak povratak onih koji su krenuli u potragu za boljim životom van granica naše zemlje,…

.

Kuku Meme (4)

Serijal Kuku Meme

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo