...
TRENUTNO17:00 - 18:00Šta se kuva?

Kultura / Pozorište

Ejdus: Političke elite osiromašuju kulturu

27.05.2015.

Jubilarno 60. Sterijino pozorje otvoreno je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu besedom glumca Predraga Ejdusa i predstavom "Providenca" po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina i u izvođenju Centra za kulturu Tivat.

.

 Obraćajući se publici u dvorani "Jovan Đorđević", Ejdus je istakao svevremensku snagu pozorišne umetnosti koja, uprkos krizama, doživljava renesansu uvodeći nove estetike, teme, tehnologije, uvek sa ciljem da tog usamljenog gledaoca zamisli, opusti, iznenadi i da u njemu izazove katarzu.

"Danas, u eri tiranije digitalnih medija, naša umetnost izgleda pomalo anahrona i prevaziđena. U vremenu kada je sve pojednostavljeno i banalizovano, pozorište polako postaje umetnost bivšeg vremena, a slično je i sa literaturom na koju se oslanja. No, bilo je već takvih trenutaka u istoriji teatra ali ta umetnost je, uprkos krizama, doživljavala renesansu uvodeći nove estetike, teme, tehnologije, uvek sa ciljem da tog usamljenog gledaoca zamisli, opusti, iznenadi i da u njemu izazove katarzu koju on može da doživi samo tokom pozorišnog čina", rekao je Ejdus.

providenca jpg

Foto: pozorje.org.rs

On je naglasio da živimo u vremenu ekonomske depresije koja je dovela do svekolikih posrnuća
morala, empatije, ogromne usamljenosti, beznađa i dezorijentacije ljudi.

"Državne institucije kulture tavore u pogubljenim kriterijumima vrednosti. Političke elite u takozvanim tranzicionim vremenima kulturu, pa i pozorište, polako ali sigurno osiromašuju, onemogućavaju njegovu transformaciju i negativnom selekcijom rukovodećih kadrova srozavaju njegove umetničke vizije. Pozorišta su postala socijalne ustanove, a umetnici doslovno ekonomski ugrožena kategorija stanovništva," poručio je Ejdus.

Prema njegovim rečima, Sterijino pozorje, kao jedna od najznačajnijih i najrelevantnijih pozorišnih institucija, ipak opstaje i dokazuje da kod nas ipak postoje talentovani i obrazovani stvaraoci.

"U prilog činjenici da se pozorišna tradicija kod nas ukorenila govori i to što ovaj festival traje 60 godina i promoviše Sterijino pozorje kao instituciju od izuzetnog kulturnog i društvenog značaja. Svi mi koji mu godinama prisustvujemo, osećamo neku čudnu groznicu iščekujući da počnu najuzbudljivije i najbolje predstave. Svima koji stvaraju ovaj festival, izvođačima, gostima i publici, želim uspešno 60. Sterijino pozorje," poručio je publici glumac Predrag Ejdus.

pozorje2 jpg

Foto: pozorje.org.rs

Prema rečima selektorke ovogodišnjeg Pozorja Marine Miliovojević Mađarev, ovogodišnji festival pripremljen za publiku sa istančanim i raznovrsnim ukusom.

"Imaćemo posebne goste u programu Kako nas drugi vide, gledaćemo predstave iz Japana i Velike Britanije koji do sada nisu bili na Pozorju", rekla je Miliovojević Mađarev.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Pasaž fest počinje 31. avgusta

Još jedan interesantan letnji festival u Novom Sadu desiće se uskoro. U pitanju je drugi “Pasaž fest" nastao 2022.godine saradnjom…

.

Smršao 60 kilograma i sprema se za Beogradski maraton

Naš sugrađanin Milan Kaćanski potpuno novim načinom života i ishrane za nekoliko meseci uspeo je da skine čak 60 kilograma.…

.

Javno čitanje drame “Jelena i Senka” na Sterijinom pozorju

“Treba utvrditi odnos prema Jeleni Belovuk i odnos Jelene Belovuk prema onome što nije Jelena Belovuk”, piše Biljana Jovanović u…

.

Milorad Kapor - Čovek koji je pretio Bondu

Jedan je od mnogih koji nije preživeo, pošto se drznuo da preti tajnom agentu 007, srećom samo na filmu. U…

.

Živimo u društvu gde je gramzivost vrlina

Članica dramskog ansambla Narodnog pozorišta Suzana Lukić zaslužila je titulu najbolje mlade glumice zbog uloge Lolite u predstavi "Ždrelo" Kikindskog…

.

Na Sterijinom pozorju 14 predstava

Ovogodišnje Sterijino pozorište imaće u takmičarskoj selekciji devet predstava iz Srbije i regiona, najavio je selektor Miroslav Radonjić. Osim toga,…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Šta se kuva?
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo