...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Balkanski špijun na japanski način

02.06.2015.

Japanska verzija "Balkanskog špijuna" odigrana je u Pozorištu mladih u okviru Sterijinog pozorja. Po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Cujošija Sugijame, predstavu je izvelo pet glumaca teatra "A la Place". 

.

Foto: pozorje.org.rs

Na japanskom "Barakano spaj" znači – Balkanski špijun. Ne zvuči mnogo drugačije, ali uprkos toj sličnosti, publika je pred predstavu bila pomalo skeptična. Očekivali su da će se nasmejati, da će videti drugačijeg Špijuna od onog na koji su navikli, ali i da nisu sigurni da će se priča dobro uklopiti sa japanskim pogledom na humor.

Pozorište mladih je u početku bilo puno, a tokom predstave deo publike je napustio salu. Ipak, nakon tri sata šuškanja, pričanja i smeha onih koji su ostali do kraja, reakcije na predstavu su bile pozitivne. Složili su se da je japanska ekipa pogodila suštinu, a najsimpatičnije su im zvučala srpska imena sa japanskim izgovorom.

Glumac Ivan Bekjarev trenutno tumači lik Ilije Čvorovića u pozorištu u Vrbasu. Došao je na sinoćnu predstavu da vidi kako će Japanski kolega odigrati njegovu ulogu.

"Zadovoljan sam predstavom i mislim da je dobro što su gostovali ovde. Pre svega je reč o velikom piscu kao što je Dušan Kovačević i mislim da je dobro da se njegovi tekstovi igraju i van Srbije", rekao je Bekjarev.

Sličan stav o našem dramaturgu ima i režiser predstave Cujoši Sugijama, kojem je Dušan Kovačević dao originalni tekst. Kaže da je trenutna situacija u Japanu slična onoj koja je predstavljena u drami i da je zato rešio da režira predstavu u tom maniru.

"U početku sam bio uplašen kako će publika u Japanu reagovati, ali su se mnogo smejali jer su razumeli predstavu, budući da žive u takvoj situaciji i imaju ista osećanja", objašnjava Sugijama, dodavši da bi voleo da režira još neku predstavu po Kovačevićevim tekstovima i da bi rado opet gostovao u Srbiji.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Prvi “open majk“ na engleskom u Novom Sadu

Prvi novosadski “open majk ” na engleskom jeziku održan je u KC Labu, prošle nedelje. Osim domaćih komičara koji se…

.

Nedeljni vodič od 12. do 18. juna

Nova sezona Brod teatra, Veliki prezir, predavanja, Interfest, Water fest,...

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo