...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Kultura

Počinju Novosadske muzičke svečanosti

19.04.2015.

Međunarodni festival umetničke muzike – Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) biće održan od 21. do 28. aprila u Sinagogi, Srpskom narodnom pozorištu i Novosadskom pozorištu u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada.

.

Prema rečima umetničke direktorice Festivala Marije Adamov, u proteklih 40 godina Nomus je uvek postizao visoke rezultate, poštujući osnovne umetničke vrednosti, a poslednjih godina ovaj festival pravi iskorake u nove žanrove koji ranije nisu bili njegov sastavni deo.

“Vezu između tematski i stilski različitih programa možemo pronaći u koncertima Festivalskog orkestra Nomus koji će otvoriti Festival i završnom koncertu u izvođenju Bečkog kamernog orkestra. Oni daju čvrst obruč bogatom repertoaru u okviru kojeg ćemo imati priliku da čujemo i dva velika simfonijska orkestra, koncerte kamerne muzike, mjuzikl, baletsku i cirkusku predstavu”, najavila je Marija Adamov.

Pored pomenutih orkestara, u osam festivalskih dana publika će biti u prilici da čuje koncerte Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Beogradske filharmonije, zatim umetnike svetske scene Emanuela Paia i Pola Mejera koji će nastupiti sa gudačima Berlinske filharmonije i sastav „Mužikaš“ koji će na sebi svojstven način predstaviti muziku koju je Bartok skupljao na terenu i koristio u svom stvaralaštvu.

Osim toga publici će biti predstavljena plesna produkcija Nebojše Bradića „Prokleta avlija“, kao i cirkus „Recirkel“ koji na bajkovit način spaja muziku, akrobatiku i ples. U saradnji sa Novosadskim pozorištem biće upriličena premijera mjuzikla „Buđenje proleća“. Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje koju ansambl pozorišta po treći put ostvaruje sa ovim festivalom.

Glavni i odgovorni urednik Festivala Milan Radulović je istakao da je ponosan što NOMUS već 40 godina uspešno opstaje i što je proglašen za manifestaciju od nacionalnog značaja.

Festival će biti zvanično otvoren nastupom Festivalskog orkestra Nomus, pod upravom Larsa Fogta. Slavni engleski dirigent Sajmon Retl opisao je Fogta kao "jednog od najizuzetnijih muzičara svih generacija" s kojima je imao sreće da sarađuje. Na koncertu u Novom Sadu Lars Fogt će se predstaviti u dvostrukoj ulozi – pijaniste i dirigenta.


U najavi NOMUSA-a piše da je da je još 1990. godine ovaj muzičar osvojio drugu nagradu na čuvenom Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Lidsu. Ovaj svestrani interpretator danas intenzivno radi s uglednim orkestrima – i kao vođa s dirigentskog pulta, i solista, koji svirajući diriguje s mesta za klavirom.


Među najvećim dirigentima s kojima je sarađivao jesu: Sajmon Retl, Maris Jansons, Klaudio Abado, Andris Nelsons, Tugan Sohijev, Kristijan Tileman.


Cena ulaznice za koncerte na NOMUS-u je 500 dinara.


Izvor: RTV, mojnovisad.com

 

Možda te još zanima:

.

Sudar Percussion: Poenta muzike je druženje i saradnja

Mladi hrvatski ansambl Sudar Percussion oduševio je publiku na zatvaranju Nomusa u Srpskom narodnom pozorištu, sjajnom svirkom i energijom na…

.

Signum quartet: Živimo svoje snove

Ovogodišnji NOMUS novosadskoj publici doneo je izuzetno kvalitetan i zanimljiv program. Među onima čiji se nastup posebno najavljuje je i Signum…

.

U četvrtak počinje NOMUS 2018

Međunarodni festival umetničke muzike ''Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2018'' biće održan od 19. do 29. aprila na tri lokacije:…

.

Počinju Novosadske muzičke svečanosti

Međunarodni festival umetničke muzike Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) 2015 biće danas otvoren nastupom Festivalskog orkestra "Nomus" , pod upravom Larsa…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo