...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 9. do 15. januara

08.01.2017.

Zatišje (radna nedelja) pred buru (vikend)!

.

Ponedeljak 9. januar

DIY pravljenje ukrasa od papira - kreativna radionica na kojoj ćete praviti dekoracije od ukrasnog papira biće održana u Ateljeu u 18h. Uz druženje i praktičan rad, upoznaćete se sa svim pogodnostima kreativne reciklaže i ručnog rada. Ponesite ukrasan papir i lepak, ukoliko imate kod kuće!

Utorak 10. januar

Bazine foto beleške! Prva samostalna izložba fotografija Jovane Semiz biće otvorena u Bazi u 20 sati. Fotke su nastale tokom proteklih godinu dana na omiljenom mestu underground ekipe – Bazi. Pored fotografija sa proslave Nove godine, biće i nekih koje su čuvane isključivo za ovu priliku.

Matija Habijanec aka The Marshmallow Notebooks, u intimnoj atmosferi Škripa paba izvešće neke od dobro poznatih pesama sa sjajnog prvenca "The Marshmallow Notebooks" kao i većinu pesama sa predstojećeg albuma "Destruction". Zvuk akustične gitare čini oslonac ove muzičke priče a svaka pesma sa istoimenog albuma grupe odličan je primer kako se kreira slika autora čije je glavno oružje čista emocija. Uz njega, tu će biti i Alen Čelić - s bendom Ghostlovers otkriva 'Gentleman pop', sa Slaven Bilic & The Red Cards je svirao 'Offside pop'. Zadnjih godina u Splitu radi kao profesor scenskog pokreta, a kao kantautor New Gondoliersa na engleskom jeziku rado se bavi temama migracije, zaljubljivanja i odljubljivanja. Svirka počinje u 21h, ulaz je 250 dinara.

Sreda 11. januar

Saznajte sve o vrtovima u doba faraona u Ateljeu od 18.30h. Pejzažna arhitektura predstavlja drevnu disciplinu koja datira iz doba Starog Egipta. Saznaćete koja je osnovna podela vrta u Egiptu, koje biljne vrste su se najviše gajile i koliko je važan segment u svakodnevnom životu predstavljao baš vrt.

Četvrtak 12. januar

Opet Atelje! Ovog četvrtka uživajte u ruskom čaju. Rusi obožavaju čaj i poznati su po njemu, piju ga ceo dan sa uživanjem. Razgovaraćete o istoriji i kulturi i upoznati se sa ruskim načinom pripreme čaja. 

Petak 13. januar

Doček druge Nove godine! 

U klub Tunnel dolazi Unhuman iz Berlina! Uz njega iz Public ∏ ekipe biće Nar. Ulaz je 300 dinara pre ponoći, a nakon toga biće 400.

Prva Funkadelic pravoslavna Nova godina biće održana u Quarteru! Portal će da otvori Anđela koja stiže iz "sazvežđa Burisha". Anđela "će ga masti" sa funky dark progresivom kako bi se fino zagrejale tetive na nogama i čaše u rukama. Iz Beogradskog Xperimenta dolazi Stole, poznati psytrance majstor, koji će da vas vozi kvalitetnim psytrance ritmovima i psychedelic zvukovima posle ponoći i uvede u Fungusov Live act. Iz Zen.it Galaksije stiže Manda, džedaj panda poznata po stvaranju kosmičkog balansa i reda na rejvovima visoko-eminentnih radijacija. Karte trnutno koštaju 800 dinara i rezervišu se putem Fejsbuk stranice Jungle Island.

Bloodlust vol. 8 ovog puta ima još jedno ime – Dramoslavlje! Poziv za sve ljubitelje drum & bass-a. U goste dolaze mladi, veoma talentovani dj C Critz iz Bačkog Monoštora i Zola, član United Noise ekipe iz Sombora. Uz njih, muziku će puštati i Rcallz, Run The Chains, Nerf i Aneurysm. Karte možete da kupite u Gigstixu za 300 dinara, a na ulazu će biti 400.

U Suburbiji će biti hc rap breaks dubstep drum'n'bass – vinil veče! Nastupiće dj Le Mare, Rača Mo, Selektor i Dvb Dvba. 

U The End Night klubu će nastupiti Kirri Cornwell, W. aka Wizard i Ilija Mandić.

Garaž Izdaj IV u klubu Mladost u Subotici! Nastupiće nekoliko subotičkih i bačkotopolskih bendova, odnosno Jolana Brown (alternative/rock), Tranzit (psiho/rock/funky/jazz), Koridor X (post-punk/post-rock/alternative) i Coil (alternative/rock).

U klubu The Code u Subotici nastupiće veteran domaće dj scene Boža Podunavac i predstavnik mlađe generacije dj Speedy. Lokalnu podršku će raditi i više nego dobro poznata imena domaće scene Kibz & Dfndr. Ulaz je 350 dinara.

Subota 14. januar

U Sububiju stiže nekoliko bendova! Padkarosda su iz Budimpešte i njihov post raw punk vas vozi od psihodelije do mračnih dark tonova u venama istočnoevropskih bendova poput Tozibabe, Siekiera… Zamislite Killing Joke na stereoidima! Sinovi dolaze iz Lukavca, industrijske BIH provincije, i nova su konstelacija na underground nebu. Svoju muziku ponekad egzibicionistički nazivaju concrete-metal-soul. Cassilas su dobro poznati novosadskoj publici - škripanje, mikrofonije sa velikom dinamikom i puno naboja, kvalitetni noise rock sa naših prostora...

U Fabriku dolazi Mattia Pompeo! On dolazi iz malog sela u Italiji, gde je slušao klasičnu muziku, bluz i rok i naučio je da svira gitaru, bas i klavir. Upravo zbog tih muzičkih uticaja, njegov stil je jedinstven, pa elektronsku muziku povezuje sa fankom i džezom. Uz njega, nastupiće i Andrew Meller, Space Motion, Depth Perception i Željko Ninić. Karte možete da kupite u Gigstixu za 400 dinara.

Antezovo delo se bazira na odnosu između akustičnosti prostora i instrumenata i mogućnosti interpretiranja te akustičnosti kroz kreiranje jedinstvenih zvučnih skulptura što je proces koji Antez naziva istraživanje materijalnosti zvuka. Zvučne skulpture nastaju na neuobičajen način, korišćenjem raznovrsnih predmeta čija primarna upotreba u ovom procesu biva izmeštena u korist kreiranja specifičnih soničnih tekstura. Vremenom su se ova istraživanja formirala u dela, poput "Continuuma", a koje će biti izvedeno u Omladinskom centru CK13 od 21h. Ulaz je 200 dinara.

U Vršcu u Domu omladine nastupiće bend Promiskuitet! Očekuju vas detoksikacija čula i tri sata žestoke svirke sa gomilom dragih prijatelja benda. Sviraće ceo repertoar, sve stare pesme, a bogami i nove. Svi ste pozvani da aktivno učestvujete i pridružite im se na bini! Svirka počinje u 22.30h i ulaz je besplatan.

Nedelja 15. januar

StandUP Comedy - Novi Sad najavljuje treće veče open mic-a u domu b-612! Za one hrabre koji su voljni nastupiti pravila su sledeća: pojaviti se na licu mesta do 20h, nastup mora da bude u potpunosti autorski, dužina nastupa je makismalno 7 minuta. Nastupi počinju u 21h i ulaz je 100 dinara.

Koncert italijanskog baroka muzike Vivaldija, Hendla i Albinonija, u izvođenju ansambla na istorijskim instrumentima, povodom proslave Nove godine, biće održan u novosadskoj Sinagogi od 20h. Na programu su popularni barokni koncerti i arije u izvođenju vodećih umetnika koji se bave ovom vrstom muzike u regionu, pod upravom Predraga Goste koji će da diriguje sa orgulja i čembala. Karte koštaju 500 dinara, a za članove Muzičke omladine biće 250.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo