...
TRENUTNO16:20 - 16:30Popodne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 6. do 12. marta

05.03.2017.

Sajam obrazovanja "Putokazi", Salon knjiga, Art Expo, Dan žena i svirke, svirke, svirke!

.

Ponedeljak 6. mart

Na Novosadskom sajmu se dešava nekoliko zanimljivih manifestacija! Sajam obrazovanja "Putokazi" trajaće do srede 8. marta, kada će na Novosadskom sajmu biti predstavljeno oko 300 obrazovnih institucija u zemlji i inostranstvu!

Do naredne nedelje 12. marta trajaće Salon knjiga i Međunarodna izložba umetnosti "Art Ekspo". Premijerna izdanja, brojne promocije, besplatan ulaz, poklon-igra za posetioce, četiri izložbe, dva festivala i značajni popusti dočekali su u 2016. posetioce Salona knjiga i Izložbe umetnosti. Kako bi sadržajno bili kvalitetniji, a programi u 2017. bogatiji Salon knjiga je upotpunjen novom manifestacijom – Sajmom digitalnih komunikacija.

Radionica "Započni posao koji voliš" biće održana u Omladinskom klubu (Bulevar Despota Stefana 5) od 12 sati. Teme radionice su motivacija odnosno "veliko Zašto" koje vam daje energiju, koje vas inspiriše i pokreće, na koje sve kreativne načine možete da zaradite novac od posla kojeg volite da radite i analiza ideja, na osnovu inspiracije i talenta. Prijave za radionicu šaljite na aleksandra@opens2019.rs, sa podacima: ime i prezime, godište, naziv organizacije i kontakt.

Izložba autora Radeta Tepavčevića "Skice, vežbe, ideje 5" biće otvorena u 19 časova u galeriji SKCNS Fabrike. Rade Tepavčević je student četvrte godine slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Aktivno učestvuje na grupnim izložbama, bavi se grafičkim dizajnom i ilustracijom. Do sada je osvojio nekoliko nagrada iz oblasti umetnosti, od kojih je najznačajnija nagrada Fondacije "Milivoj Nikolajević" za najbolji crtež-studiju u školskoj 2013/2014. 

Procesi restauracije kapitalizma počeli su pre četvrt veka u Srbiji, a intenzivirani su posle petooktobarske promene 2000. Za većinu stanovnika rezultati su katastrofalni: privreda je uništena privatizacijom, siromaštvo je endemsko, najsposobniji deo stanovništva permanento napušta zemlju. O ovim i sličnim temama raspravljaće se na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma, koja će biti održana u maloj sali Kulturnog centra – Zrenjanin u 19 časova. Uvodno izlaganje održaće dr Jovo Bakić, sociolog, a tribinom će moderirati Miroslav Samardžić.

Ako ste se ikada zapitali kako je živeti u tišini ili kako izgleda dan mladog čoveka koji ne može da sluša omiljeni bend na koncertu ili da uživa u potpunoj čaroliji pozorišta ili filma, onda je radionica znakovnog jezika radionica na kojoj ćete uspeti da upoznate jedan sasvim novi svet! Radionice će se održavati jednom nedeljno u Omladinskom klubu "Skladište" u Subotici a stručni tim Školskog centra "Dositej Obradović" će voditi radionice. Drugi ciklus od osam radionica trajaće tokom marta i aprila i omogućiće polaznicima da izuzev druženja, nauče osnovne komunikacione fraze i izraze, dvoručnu azbuku (članove bliže porodice, brojeve). Znakove će učiti imitacijom pokreta, pomoću pesama. 

Dan energetske efikasnosti
će i ove godine biti obeležen u Srednjoj tehničkoj školi u Somboru. Gosti su dr Aleksandar Asonja iz Agencije za energetiku Grada Novog Sada koji će govoriti o energetskoj efikasnosti na nivou opština i o obnovljivim izvorima energije u Srbiji. Dolaze i predstavnici fakulteta i visokih škola iz Novog Sada sa prezentacijom svojih aktivnosti na ovu temu. Stalna saradnica Marijeta Stampfer govoriće o otpadu i reciklaži.

Utorak 7. mart

Povodom Dana žena biće organizovan besplatan turistički obilazag grada na kom ćete upoznati poznate Novosađanke koje su svojim uticajem i radom obeležile istoriju grada. Saznajte ko su žene, majke, lepotice, umne i obrazovane dame, govornice i produhovljene dobrotvorke koja se Novi Sad ponosi, od 13 sati ispred Radničkog doma (Bulevar Mihaila Pupina 24).

Pit Mondrijan je holandski slikar, rođen 7. marta 1872, čija su dela poslužila kao inspiracija u raznim umetničkim i komercijalnim sferama. Svojom vizijom reformisao je način posmatranja umetnosti i ponudio novu perspektivu, koja je poslužila kao stvaralački temelj postmodernističkim umetnicima.
Povodom njegovog rođendana
Atelje pravi radionicu u kojoj će učesnici od 19 sati pričati i diskutovati o umetniku i njegovom radu! 

Već od 20h u Ateljeu očekuje vas nova Filmozofija! Filmozofija je radionica analize filma koja se održava nekoliko puta mesečno u Ateljeu. Ovog puta na repertoaru je Persepolis (Persepolj - 2007), francuski animirani film baziran na autobiografskom istoimenom stripu Marjane Satrapi, koja je ujedno napisala i režirala film u saradnji sa Vincentom Paronnaudom. Priča prati život mlade devojke i njeno odrastanje tokom iranske revolucije.

Sreda 8. mart

Dan Žena! Po mnogim gradovima Vojvodine biće organizovane svirke sa popularnim pesmama koje slave žene, ali i ljubav.

Četvrtak 9. mart

Deseti jubilarni BlogOpen, konferencija koja je 2007. godine prvi put okupila blogere i uticala na stvaranje novih, ove godine obeležava desetogodišnjicu restrospektivom i pregledom najnovijih trendova u blogosferi i na društvenim mrežama. Kompletan program konferencije je besplatan, sa ograničenim brojem mesta za keynote predavanja i radionice i možete ga pogledati ovde www.10.blogopen.rs Poslušajte više od 30 predavača u tri dana na Novosadskom sajmu!

Ukoliko želite da saznate nešto više o grafici kao vrsti likovnog izražavanja to možete učiniti na besplatnoj radionici u Ateljeu od 18 sati. Saznaćete istoriju grafike, kakve vrste grafike poznajemo, kao i procese štampanja. 

Tehnički fakultet u Zrenjaninu organizuje dan otvorenih vrata. Tu ćete moći da pogledate kratku prezentaciju studijskih programa i obiđete laboratorije.

Izložba slika Aleksandra Grujića, umetnika iz Vršca koji se bavi slikanjem, crtanjem i tetoviranjem, biće održana u London pabu u Vršcu sa početkom u 18 sati. Ova izložba obuhvata njegov rad u poslednjih godinu dana i zasniva se na istom i prepoznatljivom apstraktnom stilu slikanja. Samo otvaranje izložbe trajaće do 21h i u kasnijim satima će se izložba nastaviti u vidu žurke, gde će muziku birati umetnik lično.

Povodom 20 godina od premijere filma "Laredo", organizovani su projekcija tog filma i razgovor sa autorima prvog subotičkog akcionog filma iz radionice KLJUN-a. Obavezno dođite u Art bioskop Aleksandar Lifka od 21 sat i upoznajte autora Stipana Milodanovića.

Petak 10. mart

Promo žurka Elysium Island festivala biće održana u Quarteru! Nastupiće Cosinus iz Švajcarske, Simia, Marko Psymoon, Mita, uz 3D vizualizacije Snailydelica. Karte u pretprodaji koštaju 600 dinara, a na ulazu će biti 800.

U Suburbiji očekujte ludnicu! Ghusa su death metal bend iz Francuske, nastali davne '89. Sviraju old school swedish metal style in a vain of entombed and dismember. Scaffold je dobro znani bend domaćoj publici iz Beograda i danas je jedan su od od najaktivnijih bendova svog žanra. Za sebe kažu da sviraju technical old school death-thrash metal. Right To K*ll dolazi iz Bratislave – to je prilično novi bend i sviraju dark d-beat /crust.

Peta Lobotomija u Tunnelu! Nastupiće Morah (Return to disorder, Lux Rec, Berceuse Heroique) iz Grčke, Nar (Public ∏) i Sayyed Bandar (Late Night Consumption). Ulaz je do ponoći 300 dinara, a nakon toga biće 400.

Francuski institut organizuje frankofono veče kako biste otkrili lepote francuskog jezika i kulture u opuštenoj klupskoj atmosferi! Prudružite im se u degustaciji sireva, uz igre i razgovor na francuskom i učestvujte u aktivnostima koje su pripremili. Za kraj večeri uzmite mikrofon i otpevajte vašu omiljenu frankofonu pesmu! Druženje počinje u 19 sati u Radio Cafeu. Beretke i mornarske majice nisu obavezne, ali su uvek dobrodošle!

Đare dolazi u subotički klub Mladost da napravi haos! Pravo iz Unije i Novog Sada širi hip hop i rep i na Suboticu. Karte su u pretprodaji 200 dinara, a na dan koncerta biće 300.

Subota 11. mart

Čuveni techno duo Pig&Dan nastupiće na martovskom izdanju Green Love festivala. Momci koji već 20 godina vladaju techno scenom poslednji put nastupili su pred srpskom publikom sa čuvenim Sven Vatom pre osam godina u Beogradu, kada su oduševili na hiljade fanova. Mešavina njihovih uticaja doprinela je zvuku koji je prepoznatljiv i omiljen kod publike širom sveta. Čini se da je svaka godina „njihova godina“ kada su u pitanju nove trake i nastupi, čemu je posvedočio i čuveni Beatport proglasivši ih brojem 1 za njihov globalni hit "Growler". Više o događaju pogledajte ovde.

Ilija Ludvig, čovek bend - čovek teatar, vraća se u Škripu da nam na samo njemu svojstven način priredi još jedno nezaboravno veče. Ilija je pesnik, zabavljač, glumac, muzičar, kojeg je nemoguće svrstati u bilo koji žanr i kategoriju. Muziku koju stvara, kako kaže, živi kao ono dolazeće, neostvareno prijateljstvo, strpljivo upisujući u nju pesme, kao dokument tog iščekivanja, odisejski trag istinske ljubavi. Reči koje pritom nastaju, nikada ne bivaju izgovorene. One su ili otpevane ili promrmljane. Karte od 200 dinara možete da kupite na ulazu.

Bjesovi nastupaju u Novom Sadu! Činjenica da Bjesovi zrače ne samo u okviru rokenrola nego i na razne druge strane i to veoma jako, razlog je da i dan danas imaju brojnu publiku sastavljenu od ljudi izmedju sebe vrlo različitih. Ulaznice od 600 dinara možete da kupite u Gigstixu.

Locust predstavlja Planet 9! U Fabrici od 22 sata očekuju vas deep dubstep, UK grime i trap! Ulaz je 200 dinara.

Pozorišnu predstavu "Zona Zamfirova" po tekstu Stevana Sremca, a u izvođenju Omladinskog pozorišta "Vožd" iz Mišara (kod Šapca), moći ćete da pogledate u amfiteatru Rektorata od 19 sati. Ova kulturna manifestacija biće humanitarnog karaktera, u saradnji sa organizacijom NURDOR (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka) prikupljaće se pomoć u vidu dobrovoljnog priloga za izgradnju novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja. Besplatne karte možete preuzeti u prostoriji Saveza studenata (P12, prizemlje) svakog radnog dana od 11 do 14 časova!

U zrenjaninskom Loftu salsa žurka, koju organizuje Havana Belgrado! Ne propustite nezaboravan provod uz vrele kubanske ritmove i nasmejane ljude.

The Valley (hardcore) i Obscured (death/black/trash metal) nastupiće u subotičkom klubu Mladost! Ulaz je 200 dinara. 

Sounds of Awakening Warm Up žurka u Somboru! Nastupiće P.R.S.O. (hardcore punk) iz Sombora, HSF (death metal) iz Apatina, Radostr-Stradanje (dark hardcore/punk) iz Beograda i Cinik (punk) iz Sombora! Satnice nema, jer bendovi na dan svirke izvlače brojeve. Ulaz na odlične svirke je besplatan!

Nedelja 12. mart

Positano String Quartet dolazi u Gerilu! Četvorica akademskih muzičara čine ovaj profesionalni gudački ansambl a na programu će biti evergreen, jazz, blues, rock, pop muzika, i to u aranžmanima za gudački kvartet. Ulaz je besplatan.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo