...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 6. do 12. februara

05.02.2023.

Ove nedelje vas u Novom Sadu očekuje dosta dobrih koncerata, biće teško izabrati koji od njih posetiti.

.

Ponedeljak, 6. februar 

Izložba slika "Srpski Serebrovski" otvara se u Fabrici. Petar Serebrovski rođen je u Rusiji 1979. godine. Visoko umetničko obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Jekaterinburgu 2006. godine. Nakon dugog perioda stvaralaštva posvećenog monumentalnom i klasičnom slikarstvu, umetnik se u 35. godini života okreće apstrakciji i počinje aktivno da istražuje ovaj pravac, kako bi izrazio nešto efemerno i neopipljivo. Umetnički radovi Serebrovskog nalaze se u privatnim kolekcijama u Rusiji, Italiji, Švajcarskoj, Češkoj i Srbiji, a krase i javne prostore poput hotela, kompanija i izložbenih salona širom sveta. Otvaranje je u 19 časova, a izložbu možete pogledati do 10. februara.

Humanitarna radionica Slikaj i cirkaj organizuje se u Svilari za LICEULICE. Slikaće se posebna tema inspirisana naslovnom stranom jednog izdanja magazina LICEULICE. Sav prihod od radionice će se donirati u fond za prodavce magazina iz kog se kontinuirano omogućava podrška prodavcima za dalji rad. Početak je u 17.30.

Utorak, 7. februar

Predlažemo odlazak u bioskop ili pozorište 

Sreda, 8. februar 

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 čita se "Urvidek" Slobodana Tišme. "U reči 'Urvidek' čujete i prastarost i urbanost: to je la strada koja vodi tvrdim, utabanim stazama odmetništva. Odmetnik je bezosećajan, jer ne sme voleti ono što žrtvuje, niti dozvoliti da mu nedostaje ono što ostavlja. Slobodan Tišma je jedini istinski desperados srpske proze: od očajanja je ispekao hleb, ni od koga ga nije dobio. 'Mnogo vremena sam izgubio', kaže on, 'i još uvek spavam'; taj san novosadsku urbanu prozu brani i iskupljuje." Početak je u 20 časova.

Trodnevna radionica "Model virtuelnog socijalnog preduzeća po metodologiji TriP" održava se u American corneru. Cilj radionice je da se učesnici/ce na inovativan način provedu kroz iskustvo stvaranja i razvoja društvenog, odnosno socijalnog preduzeća. "TriP" je društvena igra koju je razvio Centar za društveno odgovorno preduzetništvo (CDOP), a koja vodi igrače kroz različite faze i situacije pri vođenju socijalnog preduzeća i upoznaje sa osnovama društvenog poslovanja. Prednost za učešće u radionici imaju polaznici obuke "Kako postati socijalni preduzetnik", ali se ohrabruju svi koje ova tema posebna zanima da se prijave. Početak je u 16.30. Prijave su na https://bit.ly/3Ybav55.

Žurka Gljivarenje je u KC Labu. Debeli b2b Kala (Fatboy b2b Lycka) su tu da vas razdrmaju uz funky, disco i old school house melodije. Upad je 100 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 9. februar 

Projekcija filma "Da li ste videli ovu ženu?" očekuje vas u Kulturnom centru Novog Sada. Film je imao premijeru na 79. Filmskom festivalu u Veneciji. Osvojio je Grand Prix "Aleksandar Saša Petrović" na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu, nagradu za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku i glavnu nagradu na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma Black Movie u Ženevi. ⁣Ova duhovita, nadahnjujuća, haotična priča prati sredovečnu ženu Draginju koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. ⁣⁣Karte su 300 dinara, a početak je u 19 časova.

Promocija romana "Rudnik" Miodraga Majića je u Zenit booksu. Nakon velikog uspeha "Dece zla" i "Ostrva pelikana", Miodrag Majić je svojim trećim romanom još jednom uzburkao književnu, i ne samo književnu javnost. "Rudnik" je slika našeg vremena, neskrivena povest o licemerju i laži koje nas okružuju, o manipulaciji i nepoverenju, o hrabrosti pojedinca, o kopanju u sopstvenost. "Rudnik" primorava čitaoca da se iznova preispita i da se zapita da li je i koliko je spreman da sam sebi prizna ono što je očito. Početak je u 19 časova.

Promocija književnog časopisa CK13 "Beleške" očekuje vas u tom kulturnom centru. Glavni cilj "Beleški" je da sve programe i književna dešavanja tokom cele godine objedini i smisleno uveže, ali i da pruži pomalo drugačiju perspektivu savremene književnosti. Početak je u 18 časova.

Language club održava se u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleski, ruski, nemački, španski i italijanski. Početak je u 20.30.

Petak, 10. februar 

Norveška Šuma nastupa u Bulevar booksu. Norveška Šuma je bend iz Novog Sada, osnovan jeseni 2013. godine. Tokom svog postojanja bend je prolazio kroz razne žanrovske promene i sastave, ustaljujući svoju postavu 2017. godine i u tom sastavu radi i danas. Bend čine Vesna Mitić (prateći vokali), Ivan Kostadinović (bas gitara, prateći vokali), Goran Prijić (vokal, klavijature), Nikola Vučetić (bubanj) i Filip Nedović (gitara). Iza sebe imaju samostalno izdat EP "Mi, stranci", kao i album "Nebo" u izdanju SKC KG, koji je i prvo zvanično izdanje. Karte su u pretprodaji 400 dinara, a na dan koncerta će iznositi 500. Početak je u 21.30. 

Buba i Hobin Rude "vrte" u Tunnelu. Predstavniku domaće elektronske scene, globalno priznatom producentu Ognjenu Ceroviću aka Hobin Rude, 10. februara u klubu Tunnel, pridružiće se gost iz Crne Gore, Miloš Bulajić aka Buba, jedan od najtalentovanijh DJ-eva i producenata svoje generacije koji je sarađivao sa inostranim izdavačkim kućama i nastupao na najprestižnijim festivalima u regionu. Upad pre ponoći je 600 dinara, a 800 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Stand up show Nikole Đurička "Showbiz" očekuje vas na Spensu. Kao i prošli stand up show, Nikola Đuričko je pisao sam, a tiče se njegovog života karijere i porodice. I ovaj show ima za cilj da ispriča na duhovit način zanimljive detalje iz njegovog života i karijere. Karte su 1.200 za tribinu, 1.300 za parter 2 i 1.400 za parter 1. Početak je u 20 časova.

Novi Green Love stiže na Novosadski sajam. Prekaljeni akteri techno scene 999999999 konačno stižu u dobro poznatu KC Hala 2 da raznesu Green Love podijum svojom rejv energijom. Pored njih nastupaće Katalina i Synsane. Karte su 1.690 dinara, a početak je u 22 časa.

Promocija knjiga "Dekaton" i "Kamenorezac" očekuje vas u Zenit booksu. Ovo veče vas vodi u dva nova sveta, u epsku fantastiku "Dekatona" i u srednjevekovni ambijent "Kamenoresca". Početak je u 17.30.

Subota, 11. februar 

Guilty pleasure žurka je u Domu kulture. U toku večeri puštaće se muzika od hip-hopa i repa, r 'n' b 90-ih, preko Evrovizije i egzotičnih hitova interneta, nezaobilaznog MTV popa, pa do Lune i omiljenih domaćih dens hitova. Karte su u pretprodaji 600 dinara, na dan događaja iznosiće 800. Početak je u 21 čas. 

Glasovi iz unutrašnjosti i Kruz Roudi sviraju u CK13. Glasovi iz unutrašnjosti je sedmočlani sastav iz Novog Sada, osnovan 2018. godine. Nastupe karakteriše energična atmosfera veselih tekstova i tonova koja pokreće na igru i živa interakcija sa publikom. Osnovu zvuka čini roots rege muzika, koju bend kombinuje sa afro-ritmovima, elementima daba, fanka, repa i etno muzike. Kruz Roudi je bend koji čine tri momka iz različitih gradova, okupljena u Novom Sadu. Njihov zvuk predstavlja mešavinu muzičkih pravaca, od kojih najviše dolaze do izražaja indi rok, fank i alternativa. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Stevans i Gift nastupaju u Fabrici. Bend Stevans je fuzija Evrope (Yvan Franel / Zeela) i Amerike (Yann Secrest). Za četiri albuma, ovaj evropski pop bend uspeo je da ostavi traga na muzičkoj sceni, između ostalog svirajući pre bendova Coldplay, Deep Purple i Snow Patrol. Nastupali su širom sveta na nekim od najprestižnijih bina i festivala u Londonu, Njujorku, Parizu, Vijetnamu, Kini, Južnoj Americi, a u Švajcarskoj su bili deo Paleo festivala kao i Montreux Jazz Festivala. U većini svojih inkarnacija GIFT nas je navikao na Britaniju, na atmosferu zlatnih godina rokenrola i elektro popa po klubovima Londona, Mančestera ili Birmingena. I ovaj put će predstaviti svoje stvaralaštvo koje nastaje pod uticajem dekada te engleske muzičke scene, ali isto tako i pod uticajem lokalnog urbanog života, života u izlasku i svih socioloških i ljubavnih nedoumica sa kojima se suočavamo u svakodnevnom životu u Novom Sadu i Srbiji. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Tiho Prokopić i Ivan Ostojić nastupaju u Zenit booksu. Dvojac će predstaviti svoj eklektični repertoar od flamenka preko klasike do etno ritmova. Karte su 990 dinara u pretprodaji, a na dan svirke iznosiće 1190. Početak je u 21 čas.

UltraFresh šetnja organizuje se u planinarskom domu "Stražilovo". UltraFresh je ekstremna noćna šetnja po istočnim delovima Fruške gore. Osnovna ideja UltraFreshaa jeste šetnja mimo poznatih staza i puteva, preko što težih i zahtevnijih predela, kao što su useci, strmine, potoci, blato, uvale, šiblje, teško prohodni tereni i to u zimskim uslovima (po sengu, ledu, vetru, mećavi, magli). Da bi ceo događaj bio još zanimljiviji i neobičniji, početak šetnje je u ponoć između subote i nedelje. Šetnja počinje i završava se na planinarskom domu "Stražilovo".

Dubfellah nastupa u Cubano cafeu. Ovaj DJ je član moskovske asocijacije i United labela, koji promoviše britansku bas muziku u Rusiji. Pustiće svoje omiljene muzičke numere, kako za poznavaoce kvalitetne dub muzike, tako i za one koji žele da se upoznaju sa grajmom i dubstepom ili se jednostavno presele u zapaljivu UK Garage. Ulaz je slobodan, a početak je u 22 časa.

Stray Dogg nastupa u Bulevar booksu. Stray Dogg je osnovan 2011, a za prethodnih dvanaest godina izdali su četiri albuma, ostvarili saradnju sa priznatim svetskim imenima Devendra Banhartom i Lisom Hanigan, proputovali Evropu na preko deset turneja i prikupili široku publiku, što ih čini jednim od naših najslušanijih bendova na svetskom nivou. Upad je 800 dinara, a početak u 21.30.

White trash party je u Gerili. Očekuju vas poznate trake iz 2000-tih i 2010-ih. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Artan Lili nastupa u Lion pubu u Zrenjaninu. Otkako je njihov prvi singl ,"Džon" objavljen u novembru 2012. godine, Artan Lili je nesumnjivo najčešće pominjani sastav kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni. Grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala (bas i vokal), Romana Slačala (vokal i daire), Marko Ajković (bubanj) i Ivan Skopulovič (gitara). Prvi su laureati Nagrade Nagrade Milan Mladenović koju dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića. Karte su u pretprodaji 1.000 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.200. Početak je u 21 čas.

Runy i 2Much "vrte" u Tunnelu. Lokalci, a i šire, znaju da kvalitetni house zvuk karakteriše ove dve gradske face. Upad je 500 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Poznati svetski komičar, glumac, motivacioni govornik i pank-rok ikona Henry Rollins dolazi u Mts dvoranu da održi stand up show "Good To See You". Henry Rollins je autor više od 30 knjiga, a dobro je poznat po svojim "emisijama koje govore", koje su kombinacija političkog komentara, ličnih anegdota, humora, pa i ogorčenja, pop kulture, a sve to sa zdravom dozom skepticizma. Okušao se kao glumac u filmovima i serijama, učestvovao u preko 20 filmova, a priznat je i voditelj TV emisija. Karte su od 2.250 do 4.500 dinara. Početak je u 20 časova.

Nedelja, 12. februar 

Perpetuum i NS Jam Session band nastupaju u Domu kulture. Perpetuum je velika kuhinja u koju svako donosi sastojke i kroz improvizaciju i eksperimentisanje zajedno kuvaju. Inspirisani su raznim životnim situacijama, emocijama, zvukovima i filozofskim pitanjima i baš zato stvaraju zanimljivu mešavinu stilova gde možete otkriti pop, rock, drum 'n' bass i progressive jazz takođe. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Gledanje Suber Bowla organizuje se u Zbir pivari. Za ljubitelje američkog fudbala ovaj dogadjaj se ne propušta. Biće hrane, a obezbeđen je i popust na Wild Dogs pivo. Početak je u 21 čas.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo