...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 5. do 11. februara

05.02.2018.

Promocije knjiga, koncerti, predstave, Bob Marli...

.

Utorak 6. februar

Bob Marley's Day se tradicionalno obeležava među poštovaocima rege muzike širom sveta već nekoliko decenija. Beogradski bend Besne Gliste je deo ove tradicije već osam godina uzastopno tako da ni ove godine neće izneveriti tradiciju. U Gerila Baru sprema se gerilska borba, u duhu tradicije, revolucije, ljubavi i pozitivnih vibracija. Ulaz je slobodan, svirka kreće u deset uveče.

Narodno pozorište iz Prištine gostuje u Srpskom narodnom pozorištu predstavom "Razvojni put Bore Šnajdera", o tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Slobodana Skerlića. Ova Popovićeva drama proglašena je polovinom devedesetih za najbolju srpsku dramu druge polovine dvadesetog veka. Početak u 19.30h.

Projekcija filma "French Blood" (Un Francais) održava se u Domu b-612, sa početkom u 19h. Film prati dvadesetogodišnji politički put mladog Marka Lopeza koji počinje aktivnostima u Nacionalnom frontu do pokajanja i odbacivanja ideologije fašizma. Kroz film se može pratiti evolucija omladinske naci potkulture u Francuskoj, od ogoljeno nasilnog imidža naci skinheda, do "začešljane" verzije fašizma u pokretu "Generacije identiteta". Scenario: Diasteme, Glavne uloge: Alban Lenoir, Samuel Jouy, Paul Hamy.

Predstava "Život je loto", po tekstu Vladimira Đurđevića i u režiji Bojane Lazić, na repertoaru je Kamerne scene Srpskog narodnog pozorišta. "Život je loto" je tragikomedija koja govori događajima i nizu neverovatnih situacija kroz koje prolazi glavna junakinja Vera u poslednja 24 sata. Glavnu ulogu tumači Monika Romić.

Predstavljanje knjige "Bludni dani kuratog Džonija" Filipa Grujića održava se u kafe knjižari Bulevar Books. Glavni junak romana je u potrazi za ocem kog je davno, kako sam kaže, "izgubio u pisoarima džez klubova" – otac je mističan, neuhvatljiv, u isto vreme privlačan i zastrašujuć – upravo onakav kakav je Džoni za čitaoce romana. Filip Grujić (1995) je student je četvrte godine dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radio je kao dramaturg i scenarista na nekoliko projekata. U autorskim bendovima Plastic Trees i Fusion svirao je bas gitaru. Živi i radi u Beogradu. Ovo je njegov prvi roman. Učestvuju Biljana Srbljanović i Filip Grujić.

Četvrtak 8. februar

Predstava "Evgenije Onjegin" igra se na Velikoj sceni Pozorišta mladih. U predstavi je prikazano vreme i društvo kome je i sam Onjegin pripadao. Nosilac ovakvog načina života jeste Onjegin u kome su objedinjene sve osobine karakteristične za besposlene i bogate ljude. Viđenje života kroz prizmu dosade, neprilagođenost, odsustvo samokritičnosti, nekorisno znanje i lenjost. Početak u 20 časova.

Studentski kulturni centar Novi Sad pokreće seriju promocija književnih dela pod nazivom "Nova knjiga". Prvi gost ove edicije programa biće književnik Srđan V. Tešin i biće predstavljen njegov roman "Gori gori gori" u izdanju kuće Arhipelag. Govoriće Srđan V. Tešin i izdavač Gojko Božović, a razgovor će voditi urednik programa Jovan Gvero. Program će se održati u SKCNS Fabrici u 20 časova.

Petak 9. februar

Cikllus intimnih muzičkih performansa "Svirka u knjižari"  nastavlja se nastupom Ane Avramov u kafe knjižari Bulevar Books. Ana Avramov je posle iskustva u različitim autorskim bendovima razvila specifičan muzički stil koji se kreće unutar koordinata dream pop melodija gitare i ravničarske melanholije njenog kontra-alt vokala. Solo projekat Ane Avramov inspirisan je minimalističkim instrumentalnim aranžmanom pesmama i dubokom ekspresivnošću vokala. Ulaz na svirku je kupovina vaučera u vrednosti od 200 dinara, koji se može iskoristiti za kupovinu knjige - račun se umanjuje za taj iznos.

Radionica na temu "Kako da postignem sve što sam isplanirao?" održava se u Startit Centru Novi Sad. Kako biti produktivniji? Kako naučiti reći ne? Kako završiti sve što si i započeo? Kako pravilno postaviti prioritete? Radionica je namenjena ljudima koji sebi postavljaju ova i slična pitanja. Počinje u 18 časova, prisustvo je besplatno, ali je prijava obavezna putem ovog linka.

Subota 10. februar

Još jedna "Svirka u knjižari", ovoga puta u kafe knjižaru Bulevar Books stiže grupa Severoistok, koja je nastala kada se muzičko – poetska saradnja Stevana Jovanovića i Miloša Galitina pretvorila u ceo jedan album, koji su nazvali po stihu pesme "Sviće" – "Kao da nema ptica". Severoistok je ime grupe čiji su članovi na tom potezu – pesnik Miloš Galetin na severu, a ostatak benda na istoku – Stevan Jovanović, kompozitor i glavni vokal, Nika Dušanov, Sergej Stanković.

Pančevački bombastični duo Buč Kesidi sviraće u domu B-612. Buč Kesidi je mladi levoruki pančevački rokenrol sastav nastao 2014. godine. Bend 2015. godine potpisuje ugovor za izdavačku kuću Lampshade media i izbacuje mini EP pod nazivom "Španska serija" koji je zapravo uvertira u debi album "Posesivno-osuplsivni hospul" koji je izašao u novembru 2016. Svirka počinje u 22h, ulaz je 200 dinara.

Predstava "Terorizam" igra se u Pozorištu mladih. "Terorizam" je savremena ruska crno-humoristčna drama sačinjena od šest, naizgled, odvojenih scena i bavi se pitanjima šta je sve terorizam, da li ga prepoznajemo u svakodnevnom životu i kako se sa njim borimo. Uloge: Miloš Vojnović, Aleksandar Milković, Danilo Milovanović, Alisa Lacko, Jelena Đulvezan Milković, Stefan Juanin i Ivan Đurić. Režija: Momčilo Miljković.

Niški bend Igralom dolazi u Omladinski centar CK 13. Igralom su 2015. godine osnovali Mladen Marjanović (gitara, prateći vokali), Dimitrije Simović (vokal, bas gitara) i Marko Tomović (bubanj i perkusije). Zvuk i gruv grupe su od samog početka primarno usmereni ka muzici Zapadne Afrike, tačnije pustinjskom bluzu iz Sahare. Prisutan je i ogroman uticaj rokenrola i alternative, pogotovu novog talasa. Početak u 21 čas, cena karte 250 dinara.

Samostalni Referenti proslavljaju 22. rođendan tradicionalnim koncertom u Gerila Baru. Kao gosti natupaju članovi novosadskog sastava Josip A Lisac. Ulaznice je po pretprodajnoj ceni od 300 dinara moguće nabaviti samo u Gerila Baru.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo