...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 5. do 11. decembra

04.12.2016.

Anja Schneider, Paul Woolford, Koncert godine, Kreni na kliku debilu, Lobotomija, Jaje na oko...

.

Ponedeljak 5. decembar

Volonterski centar Vojvodine će Dan volontera, 5. decembar, obeležiti prodajnom izložbom fotografija "Putevi". Izložba će biti postavljena u Gerili u Novom Sadu i otvorena za posetioce od 18 do 23 časa. Sva sredstva koja prikupe od prodaje fotografija, iskoristiće kako bi podržali volontere koji na teriroriji Subotice svakodnevno pomažu izbeglicama sa Bliskog istoka da ovu deonicu svog puta prebrode dostojanstveno.

Svakog dana na Winterfestu biće svirki i dj nastupa! Na njihovom sajtu možete da vidite ko će kada nastupati, a O radio garantuje žurku svakog petka od 20 do 22 sata! Prvi nastupa imala je Maja Leđenac, odnosno dj Leđenda, pa je uz najsvežije zvuke sa svetske i domaće muzičke scene napravila žurku na Trgu slobode! Pošto je napolju malo hladno, onda je kuvano vino fino rešenje, ali morate i malo da se razmrdate, pa je prošlog petka bio pravi đuskavac!

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u 19 časova, biće održano predavanje više kustoskinje-istoričarke umetnosti Olivere Skoko o baroknoj likovnoj poetici pod nazivom "Ah ti, nesavršeni, raskošni biseru". Na primeru poznatih umetničkih dela koja su obeležila evropski barok, biće reči o slici kao sredstvu komunikacije, njenoj moći ubeđivanja i sugestije, kao i uticaju na samog posmatrača. Publika će moći da sazna nešto više i o samom baroknom čoveku čije bivstvovanje karakterišu viteški, ratnički, kulturni principi, kao i princip vere, dakle pojedincu koji iako duboko povezan sa crkvom, ima potrebu i za ostvarivanjem individulanosti i izdvajanjem. Ulaz je besplatan!

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana volontera, Kancelarija za mlade Grada Subotice sa svojim volonterima organizuje prikupljanje humanitarne pomoći za decu iz socijalno ugroženih porodica. Najpotrebnije su garderoba za dečake i devojčice, oprema za bebe, pelene, sredstva za ličnu higijenu i paketi hrane (ulje, šećer, brašno, so, trajne konzerve, trajno mleko, pirinač i ostale namirnice koje nisu lako kvarljive). Sve navedeno možete doneti 5. i 6. decembra u Gradski omladinski centar, od 18h do 20h.

Utorak 6. decembar

Nezavisna platforma za obrazovanje Scapes:Lab organizuje u Fabrici od 18h predavanje i razgovor sa arhitektom i filozofom Mitešom Diksitom. Diksitovo predavanje pod nazivom "Sloboda" započeće pregledom razumevanja i poimanja ljudskih vrednosti kroz istoriju, u okvirima tradicije zapadne filozofije. U centru diskusije biće pojam slobode, kao i težnja filozofa da ga definišu. Predavanje će se završiti sa verovatno najbitnijim nemačkim filozofom 19. veka i njegovom fundamentalnom kritikom klasičnih pojmova slobode i ljudskih vrednosti, a koja vodi do formiranja osnova za pojavu kritičke misli u 20. veku. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku, bez mogućnosti za simultani i/ili prevod na znakovni jezik.

Kako je seksualnost postala volja za znanjem, kako je došlo do toga da seks postaje predmet razgovora, tematizovanja u svakodnevnoj stvarnosti, na koji način je seks postao glavna tema naših života? Ako ste zainteresovani za drugačiju i skroz zanimljivu i edukativnu radionicu, koja će biti održana od 18 do 20 sati u Ateljeu, možete rezervisati mesto putem njihovog inboksa! Moderator radionice biće Nikola Oravec.

Poetski teatar donosi predstavu "Ja biti, ja ne znati, mađarski" kod Firčija u 21h. Poezija, diplomatija, erotika, revolucija - uživo! Predstava koju ćete gledati nije klasična dramska predstava: tekstovi su poezija, a ona je predstavljena kroz dramske slike. Gledaoci često odlaze zapitani. Ne očekujte odgovore - već nova pitanja! Poetski teatar bavi se poezijom kultnih vojvođanskih pesnika: Katalin Ladik, Ištvana Domonkoša i Ota Tolnaija, bliskih kulturnoj klimi novosadske Tribine mladih 70-tih godina 20. Veka. Ulaz je 200 dinara.

Umetnica Jelena Mijić napraviće sjajnu izložbu koja počinje u 19 sati u Šok Zadruzi! Sav materijal koji će izložbu "Juče je juče bilo danas" činiti nastajaće tokom trajanja izložbe. Izložba se sastoji od dva segmenta. Prvi je autorkin "video dnevnik", drugi čine crteži koji će posetioci izložbe moći da prave prilikom posete, na osnovu njenih uputstava. Svake večeri montiraće po jedan video, ne duži od jednog minuta, od materijala koji je snimila tog dana.

U Kulturnom centru u Zrenjaninu, Novi simfonijski orkestar "Makris", hor "Orfelin" iz Novog Sada i solisti Nove Beogradske opere, na čelu sa dirigentom i čembalistom Predragom Gostom, izvešće Mocartov velelepni "Rekvijem" u D-molu, sa najpoznatijim Zismajerovim završetkom i na taj način obeležiti 260. godina od rođenja kompozitora, kao i 225. godišnjicu od njegove smrti. Tom prilikom, na repertoaru će se naći i kompozicije koje slave delo V.A. Mocarta: uvertira iz opere "Lućo Sila", motet "Exsultate, jubilate" i uvertira iz opere "Figarova ženidba". Karte možete da kupite u Kulturnom centru u Zrenjaninu za 300 i 500 dinara.

Predavanje Narodne Banke Srbije namenjeno mladima iz Sombora na temu prednosti i rizika različitih finansijskih usluga, kao i štednji uopšte, biće održano u Omladinskom klubu u Somboru u periodu od 12 do 13.30 časova. Edukacija je namenjena svim mladima koji žele da saznaju nešto više o svetu finansija koji ih sasvim izvesno čeka, čim se osamostale od roditelja. Cilj joj je pružanje bazičnih informacija, na mladima prihvatljiv način, koje će im omogućiti da razumeju različite vrste finansijskih proizvoda (tekući računi, kreditne kartice, štednja i sl.), da ih uporede i da na osnovu toga donesu odgovarajuću odluku o izboru.

Sreda 7. decembar

Prezentacija osnovnih studija u Francuskoj biće održana za srednjoškolce u svečanoj sali Gimnazije ''Jovan Jovanović Zmaj'' u 13.30h, kako bi saznali zašto svake godine oko 750 učenika iz Srbije odabere Francusku za studiranje, te kako da postanu jedan od tih studenata. Predstavnici Campus France Serbie / Studirajte u Francuskoj odgovoriće na sva pitanja o proceduri upisa na osnovne studije u Francuskoj, očekivanom nivou poznavanja francuskog, troškovima života i studija... a cela prezentacija će biti na sprskom jeziku! Ulaz je besplatan.

A ukoliko želite u Francusku na postdiplomske studije, postoji događaj i za vas! Kako je konkurs za 2017/2018. već u toku (do 17. marta 2017), prezentacija o stipendijama Vlade Francuske za Master II i doktorske studije za sve oblasti odlična je prilika da iz prve ruke saznate sve o neophodnoj dokumentaciji, proceduri prijavljivanja, zahtevanom nivou francuskog (ili engleskog) jezika i o tome kako što bolje sastaviti vaše motivaciono pismo... Drugim rečima - saznajte kako da postanete jedan od 50 stipendista Vlade Francuske koji svake godine nastave postdiplomske studije u zemlji sira, vina i svetski poznatih fakulteta, u Francuskom institutu u 17h.

Četvrtak 8. decembar

Če bo bo, če na na! je petočlani ulični bend iz Hrvatske koji spaja jazz sa tradicijom, međimurskom tradicionalnom muzikom, sevdahom, makedonskim i romskim tradicionalnim napevima, a dolaze u dom b-612 gde će svirati od 21h. Bend postoji manje od godinu dana, svirajući na ulicama ali sve češće nastupaju i u klubovima. Naziv "če bo bo, če na na" dolazi iz severne Hrvatske - međimurja, što na međimurskom dijalektu znači "Što bude, bit će".

Ignite 3 u Startit centru! Tema trećeg Ignite Novi Sad događaja biće Women in IT (Žene u informacionim tehnologijama) a slogan "Program mog kompjutera". Gledaoci će od 19h čuti iskustva nekoliko zanimljivih i inspirativnih govornica koje su se profesionalno ostvarile u oblasti Informacionih tehnologija. Ignite je globalni pokret držanja brzih i kratkih prezentacija sa ciljem da inspirišu i predstave nove ideje publici u neformalnom okruženju. Ulaz je besplatan.

Da li je nečeg bilo pre rokenrola? Kako je uličica na Manhattanu (Zapadna 28 ulica između Brodveja i Šeste avenije) početkom 20. veka oblikovala američku popularnu muziku? Ko su bili pioniri muzičkog biznisa danas vrednog više od 25 milijardi dolara? Kako se, pre gramofonskih ploča, prodavala muzika? Ko su bili “muzičke patriote” i “muzički izdajnici”? Kako je nastao klasični obrazac američke pop pesme? Ovo su pitanja na koja će odgovoriti priznati novinar i muzički hroničar Vitomir Simurdić kroz seriju predavanja koje će se održati tokom meseca decembra u Američkom kutku na temu "Šta je bilo pre rokenrola?" Prvo predavanje u ovom serijalu počinje u 18h, a propratiće ga otvaranje izložbe koja će dokumentaristički ilustrovati ovu zanimljivu muzičku priču. Prijave ovde.

Na godišnjicu smrti najvećeg od najvećih, u Gerili će biti organizovano veče posvećeno Johnu Lennonu. Tu će nastupiti bend The Bestbeat - The Beatles tribute bend. Bestbeat nastupa na instrumentima i pojačalima kakve su koristili Beatlesi, u vernim reprodukcijama kostima iz različitih faza karijere, sa prepoznatljivim fruzurama, a same kompozicije izvode u originalnim aranžmanima i tonalitetima, kao da su u pitanju dela klasične muzike. Cena karte će biti objavljena uskoro.

Petak 9. decembar

Koncert - Kreni na kliku debilu biće održan u petak u klubu Quarter. Osim novosadskih bendova Bekfleš i Kardež za vas će nastupiti i Glupi i siromašni, Miki i Maki šou, Creeping ruin i Run the chains. Karte u pretprodaji možete kupiti u Gigstixu - promotivna cena karata je 299 dinara, a regularne 399, dok VIP karta košta 799 dinara.

Klub Tunel ovog petka u okviru treće Lobotomije ugostiće didžejeve Zosima iz Austrije, Ontala iz Subotice i didžeja DNO MORA iz Srbije. Oni će od 11 časova puštati muziku, a cena karata je 300 dinara pre ponoći, a 400 dinara nakon toga.

Omladinski centar CK13 u petak će ugostiti nekoliko umetnika. Aza Guilla, DOJO i Dredupp zabavljaće vas od 21 čas. Ulaz je samo 250 dinara, i koncert počinje na vreme. Više informacija uskoro.

Tokom već poluvekovnog trajanja, MSUV se nije u značajnijom meri bavio izlaganjem umetničke fotografije. Ipak, u petak od 19 časova imaćete priliku da prisustvujete izložbi umetničkog fotografa Željka Mandića. Serijal klasičnih fotografija u boji, velikog formata, "Neobična mesta" odaju umetnika koji ne samo da oseća i zna izabrati temu i trenutak beleženja već u čitav kreativan proces, nekada dugotrajan i složen, unosi svoje široko znanje iz oblasti vizuelnog stvaralaštva i dugogodišnje iskustvo rada sa kamerom i foto/digitalnom tehnikom.

Slovenski Bogovi - Perun, je prva radionica u serijalu Slovenski Bogovi koja će biti održana u Ateljeu (Dunavska pasaž 12) od 18 časova. Na ovoj radionice ćete se upoznati sa simbolikom slovenske mitologije i interpretacijama folklornih pesama. Svi ljubitelji mitologije i oni koji zele da nauče nešto novo mogu rezervisati svoje mesto prijavom putem inboksa.

Jos jedan termin za kultnu predstavu "Čikaške perverzije". Dragan Jovanović, Branka Pujić, Olga Odanović i Igor Đorđević biće ponovo pred publikom u petak u "Pozorištu mladih". Ulaznice možete rezervisati u knjižari "Mala velika knjiga" u holu pozorišta. "Čikaške perverzije", rađene po motivima drame Dejvida Memeta "Seksualne perverzije u Čikagu", od premijere 1993. do 2005. godine uživale su kontinuirani status hita kog je videlo preko 200.000 pozorišnih posetilaca.

Nemanja Vanović, Rudhaman i Milanka Trifunčević puštaće muziku u novosadskom The End klubu od 11 časova.

Jubilarni 20. Salon arhitekture Novi Sad, održan je u junu, a sada se seli u Zrenjanin. Kroz selekciju izloženih radova i seriju predavanja i debata otvoren je prostor za slobodno i otvoreno promišljanje o definisanju pozicije arhitektonske struke u kontekstu regiona i prepoznavanja svih njenih aktera i produkata. U okviru prezentacije izložbe održaće se okrugli sto na temu samog Salona - o potrebi povezivanja, dijalogu arhitekture i arhitekata, kao i uloge profesionalnih udruženja u Kulturnom centru Zrenjanina, od 9. do 16. decembra.

U subotičkom klubu The Code nastupiće Cisco Ferreira - začetnik Live PA (Live Public Address – puštanje tehna uživo pred publikom) i koji je poznat po dinamičnijem tehno nastupu; Damir Hofman - DJ, producent i glavni organizator dešavanja u Maloj Gorici, Sloveniji. Na slovenačkoj elektronskoj sceni se nalazi u poslednjih 10 godina, i nema većeg kluba u kome nije nastupao; domaćin Ascaloon - delio je pult sa svetski poznatim i priznatim izvođačima kao što su Paco Osuna, Julian Jeweil, Robert Babicz, Terry Francis, Marco Bailey, Ramon Tapia, Alexander Kowalski, Alex Niggemann, Marko Nastić, i mnogi drugi.

Dungaree, Red Swamp i Sequence će nastupiti u klubu Mladost u Subotici! Dungaree je stoner/grunge bend iz Mađarske, koji je u avgustu izdao svoj prvi album “Bipolar World”. Red Swamp dolazi iz Budimpešte, a oni su veoma popularni na underground sceni. Tek su izdali nekoliko pesama, ali su postali popularni zbog stoner/sludge/doom blogova i stranica na kojima su objavljene pesme. Domaća podrška biće bend Sequence iz Sente, koji karakteriše hardcore/modern metal zvuk. Ulaz je 250 dinara.

U klubu Madlen u Subotici muziku će vrteti Subo i DMNGR, na prvoj Bring the Madness žurci! Ulaz je 200 dinara.

Subota 10. decembar

The Furies su naslednici sopstvenog benda The Moonshine, novosadske rockabilly atrakcije koja je delovala od januara 2011. do marta 2012. godine. Upravo oni će nastupiti u subotu u Omladinskom centru CK13 od 22 časa, a karta košta 250 dinara.

Berza vinila, stripova i second hand odeće biće održana u subotu od 11 časova u novosadskim Grafitima. U galeriji G spot možete očekivati lepu ponudu stripova, vintage garderobe i aksesoara. Da bi obezbedili mesto pišite organizatoru u inbox, a bez prethodne potvrde izlaganje neće biti moguće.

"Jaje na oko" je događaj koji za cilj ima da osnaži mlade da budu aktivniji kada se govori o pripremanju hrane. Na samom događaju će postojati dva check point-a gde ćete se susresti sa kuvarima koji će pripremati hranu, a imaćete priliku i sami da pripremate ono što vas zanima i naravno da to na kraju probate! Imaćete i mogućnost da odslušate kratko i stručno predavanje o zdravoj i izbalansiranoj ishrani, kao i da pitate sve što vas zanima u vezi sa tim na našem info pultu. Vaše prijave možete poslati na mejl savicana06@yahoo.com gde treba da pošaljete svoje ime i prezime.

U Velikoj dvorani Spensa od 16 časova počinje tradicionalna novosadska manifestacija na kojoj su do sada nastupale sve najvažnije grupe sa prostora sadašnje i bivše države - Koncert godine! Spisak bendova koji će nastupiti pogledajte na njihovom fejsbuk događaju.

Love & Culture vam ove subote predstavlja nemačkog di-džeja Anju Schneider koja će nastupiti kao hedlajner uz još poznatih di-džejeva kao što su Paul Woolford iz Britanije, našeg beogradskog Kristijana Molnara i novosađana Besuu b2b Kyuzovic. Karte po poklon cenu su rasprodate, a još uvek možete nabaviti karte po ceni od 690 dinara.

U Zrenjaninu će biti organizovana akcija prikupljanja hrane za životinje bez doma, na Velikoj pijaci od 10 do 14 i u centru od 10 do 16 sati. Potrebno je doneti granule, konzervice, salame i viršle, makarone i pirinač, vitamin B, AD kapi, Omega 3, tunjevinu, sardine i posip.

Nedelja 11. decembar

Fedora 25 Release Party biće održan na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta i počinje u 12h. Očekuju vas predavanja o novim mogućnostima i promenama u operativnom sistemu Fedora 25, Free Open Source Software (FOSS) pokretu i korišćenju Linux operativnog Sistema, pravljenje Fedora 25 Live USB memorija, kviz sa Fedora nagradama i druženje! Prijave su ovde.

Promocija prvog broja elektronskog časopisa KULT i temata "Tabu u umetnosti" biće održana u 19h u Oblomovu. Prvi broj časopisa sadrži najbolje radove koji su u prethodna dva meseca objavljivani u okviru temata "Tabu u umetnosti" i predstavlja svojevrsnu krunu dosadašnjeg rada, proticanja sjajne energije i ljudi. Časopis KULT je do sada okupio preko 150 ljudi, objavio preko 250 tekstova. Dođite da razgovarate o KULT-u, o umetnosti, književnosti, pozorištu, filmu i muzici!

J. Ž. i L. K.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo