...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 4. do 11. marta

04.03.2018.

Nije samo osmi mart...

.

Ponedeljak 5. mart

Odsek za psihologiju i Filozofski fakultet Novi Sad organizuju prvi Sajam volonterizma na Novosadskom univerzitetu. Sajam će biti održan od 10 do 14h u holu fakulteta. Sajam je otvorenog tipa i namenjen studentima Novosadskog univerziteta (ali i drugim mladim Novosađanima ili onima koji su trenutno u Novom Sadu) kako bi se na jednom upoznali za velikim brojem organizacija i njihovim programima i projektima.

Vasko Atanasoski je više od dve decenije aktivan kao organizator koncerata i turneja, ali i kao član bendova Bernays Propaganda, XaXaXa, FxPxOx i PMG Kolektiv. Samostalnu autorsku karijeru počeo je prošle godine, a promocija njegovog albuma „Pazi kuče“ biće održana od 21 čas u domu b-612. Ulaznica košta 150 dinara.

Utorak 6. mart

Projekcija filma "Hvala što pušite" u organizaciji Kluba studenata psihologije Transfer održava se u 19 časova u SKCNS Fabrika. "Hvala što pušite" je satirična komedija koja gledaoce vodi kroz život najznačanijeg lobiste "Big Tobaca", čiji posao se zasniva na promovisanju pušenja cigareta, kako kroz "naučna otkrića" koje sprovodi njihova "Akademija duvanskih studija" tako i kroz izvrtanje priča ljudi koji iznose podatke o štetnosti pušenja. Nakon odgledanog filma predviđeno je vreme za diskusiju.

Ciklus filmova u kojima se tematizuje položaj žene u društvu i podstiče na promenu ustaljenih praksi u okviru patrijarhalnog sistema počinje u Omladinskom centru CK 13 i trajaće do 8. marta. Program: 6. mart, 18.30 – Ulica sramote (1956); 20.00 – Žena pod uticajem (1974); Sreda, 7. mart, 20.30 – Kroz talase (1996); Četvrtak, 8. mart, 18.30 – Debela devojka (2001); 20.00 – Ja sam ljubav (2009).

U okviru filmskog ciklusa "Sveto mesto" u KC Labu će biti prikazan film "Ritam zločina", reditelja Zorana Tadića. Igraju: Ivica Vidović, Fabijan Šovagović, Božidarka Frajt. Kultno ostvarenje Zorana Tadića je remek delo koje je snimljeno minimalnim budžetom za potrebe jedne televizijske emisije na tadašnjoj Televiziji Zagreb. Priča o nastavniku iz zagrebačkog naselja Trnje, samcu koji dobija neobičnog podstanara, fanatičnog čudaka koji statistički proučava famozni ritam zločina. O flimu govori Bojan Samson.

Sreda 7. mart

Međunarodni Sajam knjiga počinje na Novosadskom sajmu i trajaće do 12. marta. Posetioce očekuju premijerna izdanja, brojne promocije, besplatan ulaz, poklon igra, izložbe, festivali i značajni popusti. U istom terminu održavaju se izložba umetnosti ART EXPO, kao i Sajam obrazovanja "Putokazi", koji promoviše profile obrazovnih institucija u zemlji i inostranstvu i  koji traje od 8. do 10. marta.

Četvrtak 8. mart

Osmomartovski koncert benda Pero Defformero u pabu "Lazino tele". Ulaznice u pretprodaji po ceni od 500 dinara kupuju se u pabu posle 18 časova.

Bendovi From Another Mother (Zagreb) i FYN (Novi Sad) sviraju u domu b-612. From Another Mother je trio iz Zagreba nastao krajem 2012. i od tada su izdali EP "Bartebra" i album "Epileptir". Osvojili su "Čuješ" festival u Zagrebu i festival "Omladina" u Subotici. Do sada su odsvirali turneje po Hrvatskoj, Bosni, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori. FYN je alternative pop core bend iz Novog Sada. Početak je u 22h.

Petak 9. mart

Ciklus intimnih muzičkih perormansa "Svirka u knjižari" nastavlja se nastupom Vasil Hadžimanov Kvarteta u kafe knjižari Bulevar Books. Vasil u knjižaru dolazi sa ekipom u sastavu: Rastko Obradović - sax, Milan Nikolić - kontrabas, Peđa Milutinović - bubanj. Početak je u 21.30, ulaz 600 dinara.

Za sve koji su propustili Pero Defformero u pabu "Lazino tele" za osmi mart, tu je veče iskupljenja. Cena ulaznica u pretprodaji je 500 dinara, početak u 22.00.

U okviru obeležavanja Meseca frankofonije, Francuski institut u Novom Sadu i KC Lab organizuju Veče francuskog kratkog metra. Biće prikazane dve selekcije kratkometražnih filmova novije francuske produkcije, koje će gledaoce nasmejati, rasplakati i učiniti od njih zaljubljenike u ovaj filmski format. Ulaz je slobodan, a svi filmovi će biti prikazani sa engleskim titlovima.

Subota 10. mart

Posle dve godine bend Iskaz se vraća u Sremsku Mitrovicu, ovoga puta u Family Pub. Broj karata je ograničen zbog kapaciteta prostora, ulaznica košta 300 dinara.

U SKCNS Fabrici od 15 časova počinje "Streetwise" dešavanje na kojem će se predstaviti istoimena organizacija iz Novog Sada, sastavljena od ljubitelja ekstremnih sportova, street arta i urbane kulture. Program će obuhvatati skateboard, Streetart /Graffiti, Turntable/DJ i Breakdance/Hip Hop dance prezentacije i radionice kao i muzički deo koji će biti u duhu svega navedenog. Do 22h ulaz je slobodan, posle toga cena ulaznice je 200 dinara.

Bendovi Stiff Buscemi, Lazar i Schoomar nastupaju u CK 13. Stiff Buscemi je novooformljeni bend iz Novog Sada koji kombinuje stoner, post-rock, psychedelic-rock i jazz uticaje, a opet skoro ništa od toga. LAZAR je bend koji je nastao u Novom Sadu prošle godine. Neki muziku benda Lazar karakterišu kao progresivni rok, drugi je opisuju kao post-rock, treći kao psihodeliju, četvrti kao hardcore, ali ono što bendu najviše prija jeste – Space Rock! Schoomar je glasnik reke primitivnosti i slepog ludila koji neizbežno dolazi da potopi čovečanstvo. Žanr: Mikrofonija i Vrisci. Cena karte za ovaj koncert biće 250 dinara.

Nedelja 11. mart

Promocija knjige poezije "Mladi Atlas", pesnika Stefana Stanojevića i promocija romana "E, moj Astore", romanopisca Milana Mažibrade, počinju u 21 čas u pabu "Lazino tele". Milan Mažibrada rođen je 1996. godine u Nišu. "E, moj Astore" njegov je roman prvenac, a do sada je promovisan u Beogradu, Zemunu i Pančevu. Stefan Stanojević rođen je 1995. godine u Pančevu, gde i danas živi. "Mladi Atlas" njegova je prva objavljena knjiga poezije i promovisana je dva puta u Pančevu, jednom u Beogradu i Mostaru. Ulaz je slobodan.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo