...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 3. do 9. aprila

02.04.2017.

Uživajte u proleću jer počinju i aktivnosti napolju!

.

Ponedeljak 3. april

Infoteka CK13 organizuje od 19h novu Bistrionicu, a ovoga puta tema je (ne)glasanje, dan posle prvog kruga predsedničkih izbora. Posle dva neuspela pokušaja glasanja za predsednika 2002, ukinuto je pravilo po kome je za regularnost izbora neophodna izlaznost od minimum 50% biračkog tela, čime je legitimisana vladavina manjinske političke klase. U naredna tri navrata predsednički izbori imali su dvojicu istih aktera u drugom krugu, ali se u prethodnih pet godina dosta toga promenilo na političkoj sceni tako da se ni jedan od njih nije kandidovao ovaj put.

Nova sezona besplatnih treninga na Đačkom počinje! Novi treninzi, novi rekviziti, nova druženja. Prvi trening počinje u 18 sati, a vežbaće se i kardio i vežbe snage.

Počinje Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine! Festival se održava u SNP-u, Pozorištu mladih, Novosadskom pozorišu i Novosadskom novom teatru (sala gimnazije "Laza Kostić"), a program možete da pogledate ovde.

Humanitarni turnir u fudbalu, basketu, rukometu, stonom tenisu i odbojci počinje u ponedeljak i trajaće do srede, a biće održan na Đačkom igralištu. Turnir je namenjen svim studentima, srednjoškolcima, profesorima i ostalima, a ekipu možete da prijavite na dan takmičenja.

Divno je kada svoj dom okitite mirisnim cvećem, a još je lepše ukoliko i samo cveće kreativno ukrasite. Oprobajte se u tehnici makramea koja će vam omogućiti da svoje omiljene biljke izložite u punom sjaju. Besplatna radionica pravljenja držaća za saksije biće održana od 18h u Ateljeu. Na radionicu je potrebno doneti klupko jakog kanapa, a vaše mesto možete rezervisati slanjem poruke na stranici.

Grafike Ljubomira Kokotovića možete da pogledate u salonu Savremene galerije Zrenjanin, od 19 sati. Izložba grafika Ljubomira Kokotovića iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin predstavlјa radove ovog umetnika nastale tokom 60-tih i 70-tih godina 20. veka, u periodu njegovog najplodnijeg rada u ovoj likovnoj disciplini, kada nalazi svoje mesto u srpskoj grafici druge polovine prošlog veka i ujedno nastupa na međunarodnoj umetničkoj sceni.

Bend IX, po mnogima jedna od najbolje čuvanih tajni u Holandiji, prati samo sopstvene misli. Mozak iza IX je veoma talentovani Marniks Doreštajn iz Amsterdama. Njegove trake čine izuzetna kombinacija – oseća se melanholija pop muzike šezdesetih, ali je o sve upakovano u sveže, moderne produkcije zasnovane na afričkom stilu, r'n'b, sintpopu i elektronskoj muzici. Uz njih, u subotičkom klubu Mladost nastupiće i Sputnik. Ulaz je 300 dinara.

Utorak 4. april

Dan studenata! Kod fontane između studentskih domova (u kampusu) od 12 sati biće organizovano mnoštvo društveno-zabavno-sportskih aktivnosti, kao i muzički deo. Nacionalni dan studenata se obeležava u znak sećanja na velike studentske demostracije 1936, kada je poginuo student prava Žarko Marinković, boreći se za poboljšanje materijalnog stanja studenata i očuvanje autonomije univerziteta.

Američki kutak Novi Sad u saradnji sa House of English - centrom za strane jezike, organizovaće prezentaciju o SAT ispitu pod nazivom ''Sve počinje vašom odlukom da studirate u Americi'' u 18.30h u Američkom Kutku. SAT ispit je jedan od važnih uslova za apliciranje na univerzitete. Profesorica Ivana Babić će pružiti sve informacije o novom formatu SAT ispita, datumima polaganja i uslovima prijavljivanja.

Supersoare sa Vladislavom Bajcem biće održan u knjižari Bulevar Books od 19 sati. Vladislav Bajac je pisac koji je za poslednji roman "Hronika sumnje" dobio nagradu "Meša Selimović" i sa istom knjigom bio je u najužem izboru za Ninovu nagradu.

Beogradski festival igre dolazi i u Novi Sad, pa u Srpskom narodnom pozorištu možete da pogledate tri kultna komada "Prava linija" (koreografija Anabel Lopes Očoa), "Sahranite me uspravno" (koreografija Ramon Ulje) i "Klub Havana" (koreografija Pedro Ruis) njujorške trupe Balet Hispaniko, koja neguje novi izraz američke savremene igre. Ta tri komada možete da pogledate od 20h.

Poreklom iz Amsterdama, sada sa sedištem u Parizu, Blazin' Quartet je mladi bend koji se ne obazire na muzičke granice. Mešaju sve što vole i u čemu uživaju kako bi slušaoce poveli na put u svoj svet. Njihovo raznoliko evropsko poreklo (Balkan, Skandinavija) meša se sa džezom kao zajedničkim jezikom i dok se muzika većinom oslanja na melodije, ritam i uzajamno muzičko sadejstvo, odsustvo harmonskih instrumenata ostavlja dovoljno prostora za elektronske zvuke i lupove. Možete da ih poslušate kod Firčija, karte možete da kupite u Gigstixu za 400 dinara, a na ulazu će biti 600.

U Startit Centru Zrenjanin u 18h biće održan meetup na kojem ćete slušati o tome šta je razvojni alat Unity3d i kako se razvijaju 2d ili 3d igrice. Nemanja Divjak je jedan od osnivaca Tummy Games studia sa višegodišnjim iskustvom u razvoju startapa i veb platformi. Poslednje 4 godine je fokusiran na rad u Unity3d platformi i pričaće vam i konkretno pokazivati na primerima kako da započnete pravljenje igara, odnosno kako da postavite projekat i unity platformu. Zbog ograničenog broja mesta molimo vas da svoj dolazak prijavite popunjavanjem ove forme.

Besplatna projekcija filma "Joyeux Noel" (2005) sa titlovima i pratećom diskusijom biće održana u Studiju stranih jezika ELA u Somboru, od 19.30h. Na Badnjak 1914. čudesan događaj spojio je sudbine četvoro ljudi: škotskog sveštenika, francuskog poručnika, nemačkog tenora i njegovu ljubav, dansku sopranisticu. Zanimljiva četvorka našla se u samom srcu neverovatnog bratimljenja francuskih, nemačkih i britanskih trupa čiji su rovovi ponekad bili samo nekoliko metara udaljeni jedni od drugih. Tog Badnjaka dogodilo se čudo: vojnici su odložili puške, a neprijatelji su pružili jedni drugima ruke pomirenja, razmenjujući cigarete, čokoladu i božićne čestitke, pokazujući kako i u ratu postoje momenti u kojima zaraćene strane zaboravljaju na svoje funkcije i pokazuju ljudsko lice.

Sreda 5. april

Komedija, nova na srpskoj pozorišnoj sceni, raskošna i urnebesna, ujedno veoma istinita i po tematici savremena, "Sirena i Viktorija", po tekstu Aleksandra Galjina, prvi put će biti izvedena kod Firčija u 21h. Novopečena bogatašica, naizgled pobednica tranzicionog maratona, za svoju profesorku engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje Pastuva koji za novac "ispunjava sve seksualne fantazije". Međutim, u alkoholisanom stanju bira pogrešan broj i umesto seksualnog predatora u stan stiže vremešni astronom koji urušavanje idealističkog ustrojstva sveta preživljava radeći po kućama kao stilista-kinolog. Karte možete da kuppite u Gigstixu za 400 dinara, a na ulazu će biti 600.

Neverovatan Blazin' Quartet nastupiće prvi put pred subotičkom publikom sa početkom u 21h u Klein House-u. Poreklom iz Amsterdama, a sada sa sedištem u Parizu, ovaj mladi bend ne uzima u obzir muzičke granice. Mešaju sve šta vole i što prija kako bi poveli slušaoca na put oko njihovog sveta. Njihova raznovrsna evropska pozadina meša se sa jezikom džeza oslanjajući se na melodiju i ritam, ostavljajući dovoljno prostora za elektronske elemente.

Četvrtak 6. april

Rebuild kolektiv organizuje hc/punk svirku u Omladinskom centru CK13! Nastupiće Guerilla Poubelle (Pariz), Arms Aloft (Viskonsin), Fyn (Novi Sad) i Self Titled (Novi Sad)! Ulaz je 300 dinara.

KAL je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao zapadni kritičari su nazvali Rock’n’Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Program u Firčijevom studiju počinje u 20h projekcijom dugometražnog filma Papuša poljske rediteljke Joane Kos Krauze. Film opisuje uspon i pad jedne od najuglednijih poljsko-romskih pesnikinja Bronislave Vajs, poznate kao Papuša, i njen odnos sa piscem, Jeržijem Ficovskim, čovekom koji je otkrio njen talenat. Po završetku projekcije nastupiće grupa KAL. Karte: Gigstix, 300 dinara, ulaz 400.

Petak 7. april

Pioniri ogromne grčke stoner rok metal scene Nightstalker konačno u Srbiji i to u Novom Sadu! U Quarteru će nastupiti bend koji je svoj put započeo 1989. i bazu fanova učvrstio širom sveta, bend koji je grčkoj sceni udario prve temelje na kojima su se izgradila sada već jaka imena kao što su: Planet of Zeus, 1000mods, Tuber i mnogi drugi… Nightstalker donosi ništa drugo nego najiskrenije sirove heavy rok emocije i neobuzdanu stoner energiju koja kulminira na nihovim živim nastupima. Specijalni gosti i domaćini na koncertu biće novosadski heavy metal bend Thundersteel. Ekipa trenutno priprema novi studijski album koji će biti naslednik prethodnog prvenca The Exorcism koji je pobrao fenomenalne kritike širom sveta. Ulaznice od 700 dinara možete da kupite u Eventimu, Felixu i Mungosu, a na ulazu će biti 1.000 dinara.

VIS Limunada i CK13 pozivaju na veliki prolećni koncert! VIS Limunada će novosadskoj publici predstaviti numere sa svog debi albuma pod nazivom "Limunada", ali i mnoge druge stare i nove hitove. Vokalno instrumentalni sastav (VIS) Limunada je muzički ansambl koji stvara i izvodi savremenu muziku inspirisanu međunarodnom popularnom kulturom pedesetih i šezdesetih godina XX veka. Nastupima oživljava duh ovog uzbudljivog perioda kroz specifičnu prizmu jugoslovenske popularne kulture. VIS Limunada izvodi savremene interperetacije šlagera, festivalskih numera, ranih rok i bit hitova, kao i sopstvene autorske numere. Nastup počinje u 21h, a ulaz je 250 dinara.

Teofilovići (koji su se do nedavno lažno predstavljali kao Bane i Sergej Trifunović) spremili su muzički miks od funka, housa, soula do žestokog rock'n'rolla i novosadsku aprilsku noć će dovesti do usijanja u Firčijevom studiju od 22h. Karte možete da kupite u Gigstixu po pretprodajnoj ceni od 300 dinara, a na samom ulazu cena je 400 dinara.

U klubu Tunnel će nastupiti Developer (Los Anđeles), Insolate (Osijek), Volster (Osijek) i Klaus (Novi Sad)! Infomracije o ceni karata će naknadno biti objavljene.

Artan Lili nastupa prvi put u zrenjaninskom klubu Vinyl! Ekskluzivna prolećna klupska svirka na milimetar od publike! Pretprodaja ulaznica u klubu po ceni od 400 dinara! Srce na terenu uvek kad je gusto :)

Neprijatelj Prelazi Zeku i Bunker 13 nastupiće u subotičkom klubu Mladost! NPZ - autentičan stil aranžmana u kompoziciji sa dubokim beskompromisnim tekstovima priuštiće slušaocu dozu jedinstvenog zdravog gitarskog zvuka. Muzika ukomponovana brzim ritmovima koja gotovo da teče zaokružena dinamikom bas linije ne ostavlja slušaoca ravnodušnim. B13 - nastupi su im prepoznatljivi po upečatljivom vokalu koji podržavaju eksplozivne gitare, distorzirani bas i energični ritam bubnja. Lirika je inspirisana socijalnim i društvenim motivima. Ulaz je 200 dinara.

Local Reggae Force dolazi u Studio 11 u Subotici! Nastupiće Darez Selecta, čiji je zvuk karakterističan po fuziji roots, reggae, dub, steppas dub muzike. Aktivno se zalaže za širenje rasta kulture i reggae-dub scene u Subotici organizovanjem mnogobrojnih dogadjaja proteklih godina. Uz njega, moći ćete da čujete i Strictly Roots ekipu koja promoviše izvorni rege zvuk. Ulaz je dobrovoljni prilog.

Subota 8. april

Beskrajno inovativan i neprikosnoven nemački DJ, producent i vlasnik izdavačke kuće koja je redefinisala techno muziku i zasejala korene deep i tech house muzike na globalnom nivou - Matthias Tanzmann, nastupiće u Fabrici! Uz njega, nastupiće i Tijana T, devojka koja suvereno zauzima poziciju među najznačajnijim ženskim DJ-ima današnjice! Za uvod u ovo magični veče biće zadužen nadharizmatični Otto von Disko, dok će za kraj večeri, posle kraće pauze od nastupa na većim događajima u Novom Sadu i Srbiji, nastupiti suvereni vladar modernog i naprednog techno zvuka, kLaus! Karte možete da kupite u Gigstixu za 690, 990 ili 1190 dinara.

U Quarteru – Jungle Island žurka! Justin Chaos doleće pravo iz Amsterdama, prvi put u Novi Sad da potkiva svemirsku Nirdalu! Donosi live svog projekta Obliviant, a zatim DJ set, dobar! Očekuju vas neobične dekoracije, nešto mapinga i mnogo dobrog zvuka i svetla zahvaljujući Audiolab - Sound Reinforcement / Stage Productions! Ulaz je do ponoći 600 dinara, a nakon toga biće 800.

U The End Night klub dolazi Rossko iz Londona! On radi isključivo samo kao DJ, što je danas retkost. Rossko ima strast da traži vanvremenske trake uz to što ima "dobro uvo" za kvalitet, što mu je dalo dubinu i jedinstven zvuk koji spaja trenutnu oštricu house i techno muzike, kao i zaboravljene dragulje prošlosti.

Dinja je marginalac i autsajder. Voli čvarke iz kese. Dinja su čudni likovi, bizarne situacije i ostale trivijalnosti. Dinja je pozorište kao koncept a ne kao zgrada. Dinja je laž koja govori istinu. Dinja kaže: "Sve je laž osim istine". Dinja je postala digitalni performans. Od sada ona postaje stand up komičarka i dolazi u Novi Sad u Firčijev studio, gde će vas zasmejavati od 20.30h. Ulaznice možete kupiti u Gigstixu za 400 dinara i na ulazu za 500.

Novosadska promocija albuma "Ljubav i dalje diše" Šinobusa biće održana u Gerili. "Ljubav i dalje diše" je peti album Šinobusa i plod petnaestogodišnjeg stvaralačkog iskustva. Na albumu se nalazi 13 originalnih pesama. Prvi put su autori svi članovi benda, a sve pesme su otpevane na srpskom jeziku. Repertoar će pored novih pesama neizostavno sadržati i neke stare koje su uspele da prežive 500 koncerata a da i dalje inspirišu. U Gerili ćete moći da kupite novi cd po promotivnoj ceni. Ulaz je besplatan, pa valja rezervisati mesto na vreme! Svirka počinje u 22h.

Svi smo onlajn, non stop, pa što to ne bismo iskoristili? Na mnogim platformama nude se poslovi za koji su potrebni kompjuter, internet konekcija i vaše znanje u određenoj oblasti. Koje su to platforme i kako da nađete posao na internetu, saznajte na panel diskusiji "Ti u očima (internet) poslodavca", koja će biti održana od 12 sati u Poslovnom inkubatoru.

Na FTN-u počinje takmičenje u debati, prezentaciji ideje i rešavanju studije slučaja za studente! U osnovi, FTN Challenge je izazov za mlade ljude koji žele da praktično primene svoja znanja i pokažu se kao kvalitetan budući kadar.

LVLUP Barcraft organizuje FireSide gathering u sklopu kojeg će se održati Spring Tavern Hero Qualifier, kvalifikacijski turnir za HS Championship Tournament, u Šafarikovoj 8 u Novom Sadu. Učešće je besplatno i igra se na kompjuterima koji su tamo. Sistem je Double Elemination (W/L bracket). Takmičari se moraju prijaviti na e-mail adresu lvlup.hs@gmail.com, za prijavu je potrebno poslati ime, prezime i battle tag. Maksimalan broj takmičara je 40 i takmičari moraju poslati deck liste na mejl najkasnije sat vremena pre početka prve runde turnira.

Hardcore show u zrenjaninskom Zeppelin pabu! Nastupiće First Flame (hardcore/punk), Few Reasons Why (hardcore) i War Engine (thrash/metal/hardcore)! Ulaz je 150 dinara, a na svirci će biti postavljena kutija za donacije u sklopu realizacije humanitarne akcije Magnet za Ljubav - Magnet for Love - pomozite akciji da stigne do svog cilja! 

Del Arno Band će nastupiti u Vršcu, u centru Millenium! Svirka počinje u 22 sata, a ulaz je 500 dinara.

Nedelja 9. april

U Suburbiji će nastupiti glasan i energičan bend iz Švajcarske How To Fall a Sleep! Petorica momaka iz četiri različita benda spojila su se kako bi napravili bend čija muzika kombinuje lako pamtljive i energične rifove, snažne bubnjeve i sjajne melodije u savršenoj simbiozi. Domaćini će biti Aza Guilla – bend čiju autorsku muziku prožimaju rapcore/stoner i numetal elementima.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo