...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Kultura

Nedeljni vodič od 29. avgusta do 4. septembra

28.08.2022.

Početak septembra donosi nam brdo zanimljivih događaja. Tu su filmski festivali, žurke, radionice, izložbe i muzički nastupi. Za svakog po nešto.

.

Ponedeljak, 29. avgust 

Tribina "Lud, zbunjen ili normalan?" očekuje vas u KC Labu. MentalHub organizuje prvu tribinu u ciklusu tribina u okviru kampanje #MojPsiholog koja ima za cilj zagovaranje za otvaranje Psihološkog savetovališta Grada Novog Sada. Na samoj tribini učesnici će imati priliku i da potpišu peticiju za otvaranje Psihološkog savetovališta Grada Novog Sada. Početak je u 19 časova. 

Utorak, 30. avgust 

Predlažemo odlazak u bioskop ili pozorište. 

Sreda, 31. avgust 

Festival savremenog plesa "Tanz Platz" održava se u SKCNS Fabrici. Ovo je šesto izdanje Festivala, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a petodnevni program obuhvatiće plesne performanse i razgovore sa umetnicima, koji dolaze iz Španije, Japana, Švedske, Grčke, Brazila i Srbije. Otvaranje je u 20 časova, a ulaz na sve programe je besplatan.

Žensko stand up veče održava se u Domu kulture. Nastupaju Lena Ilić, Marija Žagar, Slavica Petrović i Zorana Đurđević. Ograničeni broj ulaznica je u prodaji po ceni od 700 dinara, a na dan nastupa iznosiće 900. Početak je u 20 časova.

Promocija književnog stvaralaštva Vuleta Žurića očekuje vas u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". "U svom novom romanu Žurić pripoveda o mukama Irižana i naporima da savladaju strašnu moriju koja ih je zadesila krajem XVIII veka. Vešto uplićući istorijske događaje i likove u radnju i služeći se autentičnom leksikom i govorom ondašnjeg srpskog življa na granici Austrije i Turske, pisac uspeva da na privlačan način, uprkos teškoj temi, dočara vreme i običaje jedne prohujale epohe, u kojoj su se na ovim prostorima pomešali narodi, verovanja, kulture i običaji." Početak je u 19 časova.

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 čita se Irvin D. Jalom i roman "Problem Spinoza". "Problem Spinoza je roman koji prati paralelnu priču o istaknutom holandskom filozofu Baruhu de Spinozi i glavnom ideologu nacizma Alfredu Rozenbergu. Spinozu i Rozenberga dele tri veka, a ipak ih veže isti problem - Problem Spinoza." Početak je u 18 časova.

Četvrtak, 1. septembar 

Filmski festival Obnova održaće se u Češkom magacinu, bioskopu Arena Cineplex, Loft Parku i Studentskom domu A - Živojin Ćulum. U toku četiri dana festivala imaćete priliku da pogledate čuvene digitalno remasterizovane filmove "Sjećaš li se Dolly Bell", "Valter brani Sarajevo", "Bitka na Neretvi", "Ko to tamo peva", kao i film "Neka druga žena". U okviru takmičarskog programa dugometražnog igranog filma moći ćete da pogledate i filmove "Heroji radničke klase", "Gejm", "Ala je lep ovaj svet", "Mrak", "Ne igraj na Engleze", "Heroji", "Džem od Kavijara" i "Komedija na tri sprata". Svake večeri nakon filma, kod Češkog magacina, čeka vas i muzička bina sa bendovima. Otvaranje je u 18 časova.

Rush to Relax nastupa u CK13. Bend koji je počeo kao DIY projekat pod uticajem globalne rock ’n’ roll ostavštine je prerastao u solidan kvartet kome se priključilo nekoliko neumornih protagonista ljubljanske nezavisne scene (članovi bendova poput Morvern, Long Dumb Voices, ujma, itd…). Nakon debitantske kasete koja je izašla u septembru 2019. godine Rush to Relax je odsvirao nekoliko regionalnih turneja i objavio nekoliko singlova koji su se našli na aktuelnim kompilacijama iz regiona. Na ovoj turneji bend promoviše novi album "Misli", koji će izaći poslednjeg dana avgusta 2022. Upad je donacija, a početak je u 21 čas.

Premijera predstave "Nasuprot vetru - odgovor na svet" odigraće se u Kreativnom distriktu kao deo otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture. Početak je u 19 časova.

Language Exchange Club vas očekuje u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova.

U Kreativnom distriktu biće otvorena izložba u okviru projekta Pomeraj u kôdu, u organizaciji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Projekat je koncipiran u istraživanju minimalnih pokreta (kretanja) unutar koda digitalnog zapisa. Funkcionisanje pokretne slike zadato je putem određenih kodova, programiranih zapisa, senzora i sl. Različitim tehnološkim i medijskim procesima ovi pokreti su određeni, pozadinskim osvetljenjem, ekranskim prikazom, koloritom, šumom i sl. Upravo ovaj sadržaj i opažanja usmerava autore da se u svojim višemedijskim realizacijama, oslone na isticanje nevidljivih i vizibilnih svojstava digitalnog pokreta i sadržaja. Otvaranje izložbe je u 19 časova.

Petak, 2. septembar 

Alex Ranerro, Traumer i Miloš Jovanović & Runy nastupaju u Tunnelu u okviru manifestacije "Dani utopije". Upad pre ponoći je 500 dinara, a nakon toga biće 1000. Početak je u 23 časa. 

Na Novosadski sajam stiže novi Green Love. Nastupa Fernanda Martins, a na bini će joj se pridružiti i miljenice publike Katalina i Asarri. Promo cena je 790 dinara, a početak je u 22 časa.

KC Lab organizuje đusku. Kreće se u 17 časova na terasi uz sunčeve zrake i vesele bitove koje serviraju Dakissa, Gostoja i Žarulja, a nakon 21 čas spušta se u prizemlje gde se nastavlja još veselije, brže i bolje. 

Dvodnevna obuka "Student biti nije lako, ali ESN zna kako!" održava se u omladinskom centru OPENS. Obuka će biti održana u vidu radionica na teme: efikasnog učenja, upravljanje vremenom, motivacija, akademsko pisanje, aktivno slušanje, javni nastup, stres kao faktor i ispitna anksioznost. Svi zainteresovani mogu da se prijave za obuku se mogu prijaviti na sledećem linku: https://forms.gle/xAsvKnKcZBznqWa77. Početak je u 21.30.

Subota, 3. septembar 

Žurka "Jugoslovenka" dolazi na Petrovaradinsku tvrđavu, u atelje Kurucić. Spremite grlo za pevanje i noge za plesanje, a na repertoaru će biti Dino Dvornik, EKV, Haustor, Denis & Denis, Idoli, Bebi Dol, Partibrejkers, Prljavo Kazalište, Oliver Mandić, Đavoli i Bajaga, a biće tu i novih snaga poput Nipplepeople, Buč Kesidi, Konstrakta, SevdahBaby, MVP, Irie FM, Artan Lili... Prvih 100 ulaznica prodaju se po ceni od 400 dinara, redovna cena u pretprodaji je 500, a na ulazu će koštati 600 dinara. Početak je u 21 čas. 

CMOK u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture, organizacijom Jungle Island i klubom 20/44 pozivaju vas na Dane Utopije. Ova dvodnevna manifestacija održaće se pod otvorenim nebom i okupiti velika imena domaće i strane muzičke scene, raznolikog muzičkog repertoara, u prelepom prirodnom abijentu Limanskog parka i Petrovaradinske tvrđave. Za intro će se pobrinuti rezident kluba 20/44 DJ Brka, a nastup će uokviriti Tapan LIVE, nakon čega se žurka seli u baštu kluba Tunnel uz Vladimira Ivkovića, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Za potpuni vizuelni doživljaj pobrinuće se Zarma (Jungle Island), koristeći se tehnikama 3D video mappinga. Početak je u 19 časova.

U sklopu festivala Kaleidoskop kulture održava se druga Avenija mimova u Kineskoj četvrti. Vaši mimovi se mogu naći na izložbi, potrebno je da ih pošaljete na redakcijaklinika@gmail.com ili da na Instagram postu stavite #avenijamimovaVredne nagrade očekuje najbolje. Pored izložbe većine domaćih mim stranica, te večeri će se održati tribina, nastup specijalnog gosta, kao i muzička pratnja u vidu DJ-a. Početak je u 19 časova. 

Ekoslavija warm up party očekuje vas u CK13. Za dobru atmosferu postaraće se grupa Hydrogen koja će vas odvesti kroz krajolike indie melodije, agresivnog optimizma i zumerskih tekstova, uz instrumentale nalik onima iz ranih 2000-ih. Nakon ovog koncerta, sledi adekvatan nastavak u muzičkom izboru Attile iz benda Lepša Brena. Upad je dobrovoljni prilog, a početak je u 21 čas.

Huba buba žurka se održava u Borisovom ateljeu. Žurka se bazira na stranim (i nekim selektovanim domaćim) hitovima iz 2000-tih, 90-ih i 80-ih godina svih žanrova. Karte će od 28.7. do 6. 8. iznositi 300 dinara, od 7. 8. do 3. 9. 500, dok će na dan događaja iznositi 700. Početak je u 22 časa.

Plesna predstava "Metronomija" izvodi se u Kreativnom distriktu u okviru Kaleidoskopa kulture. Igraju Katarina Bućić, Sonja Stojanović, Angela Mihova, Una Balaž, Miona Petrović i Tijana Ostojić.
Originalnu muziku za predstavu potpisuje francuski umetnik Kangding Ray. Koreografkinja je Tamara Gvozdenović, a asistent Ognjen Vučinić. Početak je u 21 čas.

Nedelja, 4. septembar 

Count Rico i Mizizi nastupaju u KC Labu. Count Rico je saksofonista iz Kruševca, trenutno član Del Arno Benda i jedan od originalnih osnivača našeg reggae/ska benda ZAA. Sam je počeo da uči instrument nakon što je čuo jamajkanske saksofonske legende poput Tomija Mekuka i ubrzo je postao deo mnogobrojnih lokalnih projekata. Nakon benda ZAA, godinama je solo snimao i komponovao, ali i sarađivao sa muzičarima kao što je Hornsman Coyote (singl "Čekaću te negde druge" i drugi). Mizizi je dub i reggae selektor iz Novog Sada, autor i voditelj trenutno jedine reggae radijske emisije u Srbiji "Reggae Fever" (Radio Aparat) i dugogodišnji novinar u oblasti dub i reggae muzike (Nocturne, Hardwired, ReggaeHr). Poznat po svežim i ekskluzivnim trakama sa jakim basevima, puštao je na festivalima kao što su Natural Mystic (G. Milanovac), Roots Revival (Herceg Novi) i Exit (Novi Sad), ali i na događajima koji su promovisali jamajkansku kulturu poput promocije knjige jamajkanskog pisca Marlona Džejmsa "Kratka povest sedam ubistava" 2019. godine. Upad je 150 dinara, a početak u 18 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo