...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 27. marta do 2. aprila

26.03.2017.

Ništa nije besplatno, osim događaja u Subotici!

.

Ponedeljak 27. mart

Infoteka CK13 vas poziva na novo izdanje Žur buvljaka! Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) donesite na buvljak koji počinje u 19h. Možete da donesete sve što vam padne na pamet i odnesete sve što vam se svidi. Tu je novac bezvredan! Žur buvljak znači: poklanjamo, razmenjujemo, recikliramo, družimo se u našem klubu i dvorištu uz muziku i piće. Raskrčite vaše ormane, tavane i ostave! Sve što je ispravno, upotrebljivo i u dobrom stanju je dobrodošlo.

Praizvedba komada "Osećaj brade" ruske spisateljice Ksenije Dragunske biće održana u Pozorištu Promena na Akademiji umetnosti (Đure Jakšića 7) u 20 sati. To je master predstava studenta Dimitrija Aranđelovića u klasi prof. Jasne Đuričić.

Domaći film Povratak (The Return), scenariste i reditelja Predraga Jakšića, biće prikazan u Firčijevom studiju u 20 sati. Posle premijere nastupiće bend Vrane Kamene (Crows Of Stone), autori muzike za film Povratak. Bend Vrane kamene definišu svoju muziku kao bazični garažni alt-rok zvuk koji već uveliko ima svoj sopstveni muzički potpis. Karte možete da kupite u Gigstixu za 300 dinara, a na ulazu će biti 400.

Na Zelenoj debati biće govora o značaju politike zaštite životne sredine ali i o nelogičnosti, zahvaljujući kojoj, važnost ovog pitanja ima jedva simboličan odraz u političkim kampanjama i programima. Na kraju, kao i uvek, biće upućeni predlozi nadležnima, sa ciljem da se utiče na odluke na lokalnom nivou ali i na zakonska rešenja, kojima se preuzima odgovornost za sveukupan održivi razvoj društvene zajednice. Debata će biti održana u Kulturnom centru Novog Sada, od 18h.

Izložbu "Višak smisla" Milana Nešića možete da vidite u Fabrici od 19 sati. Njegova likovna istraživanja temelje se na promišljanju kriterijuma uspostavljenih unutar koncepcija likovne forme čak i onda kada je eksperimentalnim pristupom korišćenim materijalima dovodio u pitanje njene granice ili kada je tendeciozno išao izvan ustanovljenih pravila. Najnoviju seriju radova Milana Nešića u poređenju sa dosadašnjim opusom odlikuje diskretnije prisustvo ready made objekata koji se u statusu trodimenzionalnih elemenata integrišu u sliku.

Izložba "Distribucija verovatnoće" Nataše Kokić biće otvorena u Malom likovnom salonu u 20 sati. Njeno istraživanje se zasniva na posmatranju položaja pojedinca u okviru savremenog društva, provučenog kroz prizmu elementarnih slučajnosti - koncepta koji je nastao u filozofiji kao suprotnost determinizmu. Koncept elementarnih slučajnosti govori o kretanjima na fundamentalnom nivou, na kom egzistiraju atomi i molekuli. Svi fenomeni potiču od ujednačenih i besmislenih kretanja i interakcija atoma u praznom prostoru. Upravo to kretanje utiče na realnost – jedan naizgled mali događaj vodi ka značajnim promenama (teorija haosa).

Od 20h u Filmskom klubu na Otvorenom univerzitetu biće prikazan film "Bez Sunca" francuskog reditelja Krisa Markera iz 1983. godine. Ovo jedinstveno hipnotičko filmsko delo je vizualni esej na temu geografije ljudskog sećanja, predstavljeno u formi pisma nepoznatoj ženi od strane misterioznog kamermana Šandora Krasne. Osim naizgled dokumentarističkog pristupa "Bez Sunca" sadrži i elemente naučne-fantastike što je karakteristično za Markera još od prvog kratkog igranog filma La Jetée iz 1962. godine. Ulaz je besplatan.

Utorak 28. mart

Konferencija FUSE #02: Marketing - Razlika između prosečnog i izvrsnog, biće održana u Gerili od 17.30h. Govornici će preneti svoja iskustva u savladavanju izazova sa kojima su se susretali implementirajući marketing u svoje poslovanje, ali i pružajući svoje marketinške usluge drugima. Sa čime se svakodnevno susreću, koje marketinške alate koriste, kako planiraju kampanje itd. Dobićete uvide sa raznih tačaka gledišta i pozicija bavaljenja marketingom. Saznaćete i koliko su dobri marketinški potezi uticali na poboljšanje poslovanja, a kako su izgledali marketinški promašaji i koji su bili njihovi rezultati. Poseban osvrt će napraviti na korake koji su potrebni da bi marketing proizveo željene efekte.

Sezona kampova je počela! A šta su to kampovi i kako se prijaviti i učestvovati na njima, ekipa Volonterskog centra Vojvodine će vam prikazati i pojasniti u CK13 od 19 sati. Oni će biti tu da predstave kampove, proćaskaju sa vama i odgovare na sva pitanja!

Tribina Fanzini - kad su društvene mreže bile umetnost, biće održana u Salonu kod Porte u Vršcu od 18.30h. Zamislite mladog pankera ili metalca s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka, čiji se omiljeni bendovi u mejn-strim medijima pojavljuju samo ako tokom svirke u nekom klubu bude tuče i hapšenja. On krije da je sav nesrećan jer ga razumeju samo retki, jednako nesrećni i jer niko ne obraća nimalo pažnje na to što je njemu važno. Onda mu u ruke dođe neki čudan časopis, pun tekstova otkucanih na pisaćoj mašini ili pisanih rukom, pa fotokopiranih, koji miriše na "karbofiks", poveza ojačanog selotejpom i heftalicom. U tom neuglednom izdanju može da pronađe sve što ga zanima - recenzije koncerata na kojima je bio ili je želeo da ode, intervjue pank, hard kor, metal ili novotalasnih bendova. Tu su i adrese autora fanzina i njihovih saradnika, pa mladi čovek na trenutak batali weltschmerz i piše im pisma, zauzvrat dobija druge fanzine i, na kraju, sam dohvati "karbofiks", selotejp i heftalicu, pa svoje delo šalje na razne adrese. Najčudnije je to što, u današnje doba, ta vrsta social networking-a i dalje opstaje, a stari i novi fanzini su dobili status umetničkih dela.

Sreda 29. mart

1000mods je dobro poznato ime domaćoj publici. Bend se vraća u Novi Sad da još jednom pokaže kako se svira i kreira istinski rok zvuk. Novi nastup bend je zakazao u sklopu najnovije Evropske turneje na kojoj promovišu poslednje studijsko ostvarenje Repeated Exposure To… album koji je dobio najbolje ocene u muzičkim magazinima šitom sveta. Specijalni gosti na koncertu biće sve aktivniji i popularniji nois rok punk bend Casillas čiji lucidni nastupi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bend je u svom zvuku spojio nekoliko stilova i kreirao čistu energetsku bombu rifova, neparnih progresivnih bubnjeva i na momente neljudskih vokala. Ulaznice za 500 dinara možete da kupite u Mungosu, a na ulazu će biti 700.

Irska kantautorka Lisa Hanigan u sklopu evropske turneje u okviru koje promoviše prošlogodišnji album "At Swim" vraća se u Srbiju i nastupiće kod Firčija u 21h. Album "At Swim" delom se tiče nostalgije za domom i Dablinom, ali i ljubavi. Sa svakom novom pesmom putujemo sve dublje u magični prostor gde se gube granice između ljubavi i smrti, prošlosti i sadašnjosti, tuge i sreće. Karte možete da kupite u Eventimu, Gigstixu i DD Tickets za 1200 dinara.

Ako ne stižete u utorak na razgovor o kampovima, biće ih i u sredu! Želite da putujete u EU, pomažete zajednici i to radite uz minimalno novca? Saznajte kakve se sve to različite prilike za volontiranje u EU nude i kako ih zgrabiti, uz samo malo truda. Razgovar o vrstama volontiranja, kampovima, kratkoročnim i dugoročnim programima, ličnim iskustvima i još mnogo toga, vodiće Tamara Poparić i Nevena Sićević iz Volonterskog centra Vojvodine u EU info pointu od 17h.

Predavanje o istoriji pejzažne arhitekture i japanskim vrtovima biće održano u Ateljeu od 18.30h. Japanski vrt ne predstavlja odraz bogatstva vlasnika niti impozantnih tehničkih mogućnosti koje možemo uočiti u renesansnim i baroknim vrtovima. Za Japance, vrt predstavlja način i sredstvo sa kojim se čovek povezuje sa prirodom i, baš iz tog razloga, on je deo njihovog doma već vekovima.

Klabing #70! Za jubilarni Klabing biće čitana "Životinjska farma" Džordža Orvela. Uživajte u ovoj priči ili se pribojavajte od 19h u kknjižari Most.

U Kongresno-muzičkoj dvorani Centra Millennium u Vršcu u 20.30h, ljubitelji pozorišta moći će da pogledaju pozorišnu predstavu "Hor 'bečkih' dečaka". Komedija je priča o našim ljudima koji sanjaju budućnost, a bore se za sadašnjost i preživljavanje. Moćno oružje im je vedrina i optimizam. Radnja je smeštena u bečki podrum, bez prozora i dnevnog svetla. Tu je i jedan krevet, i jedan TV na izdisaju. Ulaznice možete da kupite u Millenniumu za 800 dinara.

Četvrtak 30. mart

Američki kutak Novi Sad organizuje radionicu "Grad protiv buke u službi remiksa" u 18h. Radionicu će voditi dr Nikolina Nedeljkov koja se bavi stvaranjem remiksa kao osnove za pripovedanje i kreativno mapiranje kulture. Učesnici će na radionici kroz igru i eksperimentisanje obrađivati sleng s kraja XX veka i istražiti momenat rađanja pank roka i stvaranja energije koja je omogućila transatlantsku komunikaciju između pank rok kultura. Glas potkultura i buntovničke energije koristićemo kao osnovu za komunikaciju, a kroz radionicu ćemo istražiti kako su gradovi u prošlosti uspeli da izrode zdrave i konstruktivne aspekte uprkos dominirajućoj "bučnoj" kulturi.

Scenlab razgovori ovog puta ugošćavaju scenografa i vizuelnog umetnika Željka Piškorića. U Scenskoj laboratoriji na FTN-u, od 20h Piškorić će govoriti o tome čime se bavi i šta utiče na njegov rad. Bavi se pozorišnom i filmskom scenografijom i izlagačkim aktivnostima. Bio je član umetničke grupe Art Circus (1995-2005). Član je umetničkih grupa MFX (Multiflex) i HTP (Happy Trash Production) sa kojima je izlagao u zemlji i inostranstvu. Razgovor vode Tatjana Dadić Dinulović i Jelena Janev.

Pored stalnih aktivnosti u okviru projekta "Lokalne politike i urbana samouprava" koje se tiču saradnje sa građanima i stanarima na pitanjima i problemima stanovanja, udruživanja i lokalne zajednice, ove godine kuda.org i Grupa za konceptualnu politiku (GKP) pokreću seriju javnih diskusija sa članovima organizacija i udruženja građana koja svoj rad situiraju u polje stanovanja, udruživanja, aktivizma i političkog organizovanja. Druga diskusija ugostiće Sašu Kostića i Đokicu Jovanovića, članove Upravnog odbora i predsedništva UPSS-a, Udruženja pokreta slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada iz Niša, a biće održana u CK13 od 20h.

DJ Vuča, frontment benda Darkwood Dub, dolazi u Puberaj! Njegov je set je vrlo raznovrstan, ali uvek kvalitetan!

Jedno od najvećih osveženja regionalne muzičke scene, zagrebački bend Slow Motion Suicide nastupiće kod Firčija od 22h i predstaviće svoj prvi album objavljen krajem prošle godine. Najveći uticaj na stvaranje muzike Slow Motion Suicide-a su imali bendovi koji uspešno spajaju elemente alternativnog roka i popa, odnosno jednostavnosti muzike iz devedesetih i velikih gitarskih zvukova poput Incubusa, R.E.M.-a, Foo Fightersa, Biffy Clyra itd. Karte možete da kupite u Gigstixu za 300 dinara, a na ulazu će biti 400.

Petak 31. mart

U CK13 stiže talas mađih bendova iz Hrvatske na koji će se nastaviti novosadska Voda Nad Vodama! Rusti je noise pop bend iz Kutine koji trenutno deluje u Zagrebu, a nakon zatišja i promene postave, Rusti se vraća osvežen novim pesmama, ljudima i energijom. Harvo Jay je tročlani dream noise bend iz Osijeka koji radi žanrovski različitu, dinamičnu muziku prožetu nepravilnim ritmovima i minimalističkim tekstovima, često u obliku narodnih izreka i slogana. Headlights Tell Stories je tročlani pop/noise/trucker rock band koji takođe dolazi iz Osijeka - muziku doživljavaju kao ventil za ispuštanje frustracija i negativnih vibracija, te svojim melodijama slušatelju pokušavaju približiti predivni osećaj izolovanosti povezane s ruralnim delovima planete. Koncerti benda Voda Nad Vodama izuzetno su bučni sa dominantnim molskim pasažima radikalno svedenih ritmova i vokalnih harmonija. Ulaz je 250 dinara.

Nikola Vranjković u Fabrici! Očekuje vas više od tri sata sjajnog repertoara sastavljenog od pesama benda Block Out, kompozicija sa albuma "Bremeplov", ali i nekih novih pesama koje bi trebalo da se pojave na Nikolinom novom albumu čiji se izlazak očekuje tokom ove godine. Specijalni gosti dolaze iz Pančeva, biće to bend Brigand koji ovih dana najavljuje novi album "Daleko je Vavilon". Karte možete da kupite u Gigstixu za 700 dinara, a na ulazu će biti 800.

Josip A Lisac nastupa u Firčijevom studiju! JAL okuplja muzičare različitih izvođačkih stilova i afiniteta, te se s toga njihova muzika ne može ukrotiti nekim od poznatih nam pravaca rokenrola. Ipak najveći deo stvaralaštva oslanja se na ska/rege forme i ritmove. Muzički stilovi koji u međusobnom kontaktu proširuju mogućnosti alternativne muzike dvadesetprvog veka, jesu još i rok, bluz, folk, džez, pank... Karte možete da kupite u Gigstixu za 200 dinara, a na ulazu će biti 300.

Eke Buba je garage speed punk bend iz Zagreba, a Umreti Fit je mađarski punk, sa srpskim rečima i stavom. Oni će svirati u Suburbiji!

Projekcija dokumentarnog filma "Inagible" o Bob Cornu, muzičaru sa severa Italije, biće održana u Udruženju Četiri od 20h. On je godinama radio u muzičkoj industriji, organizujući svirke, vozeći bendove i slično, a vremenom je počeo da pravi i svoju muziku, koju karakterišu jednostavne linije, akustična gotara i reči o ljudima i ljubavi. U Četvorci ćete moći da vidite i izložbu fotografija sa snimanja filma, a od 20.45h sviraće Vanja i Saša!

Prvi rođendan Škripa paba! Za DJ pultom vas čeka voditelj i muzički urednik O radija, čovek kom amerikana teče venama, one and only Dušan Majkić, a na bini koncertne prostorije Goran Polovina aka Plavi Ptičić i na točilicama posebno odabran izbor piva!

Novosadska kritična masa! Početak vožnje je isti kao i uvek – okupljanje je u 17 sati u Limanskom parku.

Javno čitanje radova studenata dramaturgije počinje u 19h u Pozorištu Promena. Jelena Anđelovski uradila je dramatizaciju romana Džudit Mur "Debela devojčica". Tekst govori o novinarki Džudit i njenom prihvatanju sopstvenog oblika. Gojaznost je došla stihijski i rasla je uz samu junakinju. Nedostatak oca, loš odnos sa majkom, loš odnos majke i bake su faktori koji su oblikovali Džudit, koja daje prvi rukopis romana o detinjstvu svom gej prijatelju Džordžu, te se tako zajedno s njim priseća pakla odrastanja, uporno tražeći svoje parče svemira, a češće se odlučivši za ukusno parče pite od limuna. Besplatne karte možete rezervisati na teatarpromena@gmail.com

U Kulturnom centru Zrenjanina biće održana projekcija filma "Naša priča o Ruži". Ovo je film o nastanku naselja "Ruža Šulman" u Zrenjaninu i odrastanju generacija u periodu od 1960. do 1990. godine prošlog veka. Film je emotivna priča koju su ispričala tri drugara. Priča o običnim ljudima, zgodama i nezgodama, igrama, mestima okupljanja, sportu, druženjima… Ova priča pokrenuće emocije koje će svaki gledalac pronaći u sebi. Projekcija počinje u 19 časova. Ulaz je besplatan!

Ex You i Blank Disc će nastupiti u Studiju 11 u Subotici! Ex You je nastao sa idejom improvizacije, slobode i istraživanja muzike. U nekim momentima oni muziku razmijaju kao jam session sa gruvom i ritmikom u srži, dok u drugim biraju da budu apstraktni i uplivaju i slobodne i otvorene prostore. Blank disc je duo koji je već dve decenije aktivan u polju improvizacije i elektro-akustične eksperimentalne muzičke scene.

U okviru ciklusa "Neobična zanimanja" Fondacija Danilo Kiš predstavlja Aleksandru Jevtović, večitu tragačicu i opsesivnu crtačicu iz Beograda, koja je doktorantkinja istorije umetnosti, diplomirana inženjerka arhitekture i ilustratorka. Aleksandra će predavanje o svom neobičnom putu održati u 19.30h u Omladinskom klubu "Skladište". Aleksandra Jevtović (1985) je renesansni lik i strip junakinja, filmofilka i knjiški moljac. Kao ilustratorka sarađivala je sa Politikinim zabavnikom, Novosti Enigmom, izdavačkom kućom Klet, srpskom redakcijom Deutsche Welle, portalom Tarzanija, Javni servis.me, Šta žene žele, Abnormal Advertising agencijom… Ulaz je besplatan.

Subota 1. april

Čuvena novosadska grupa Luna održaće povratnički koncert kod Firčija! Nakon svega 15 koncerata i dve godine delovanja, čuvena novosadska grupa Luna je 1984. objavila album „Nestvarne stvari“ i nestala sa scene. Sama ploča je tokom narednih godina stekla status nezaobilaznog dokumenta jugoslovenske rok avangarde, a svedoci kratkotrajnog Luninog koncertnog života pamte unikatnu autorsku i izvođačku viziju benda. Koncert će trajati sat vrmeena i počinje u 21h, a u 19.30h dođite na promociju „Ogledala Lune“ autora Predraga Popovića, Saše Rakezića i Gorana Tarlaća. Knjiga, uz koju na poklon stiže i CD "Nestvarne stvari", te večeri će moći da se kupi po sniženoj ceni. Besplatne karte za događaj možete da preuzmete u Gigstixu.

Veliki novosadski koncert grupe Iskaz, proslava deset godina postojanja sastava! Bend kaže da će uz brojne goste i saradnike napraviti najveću, najjaču i najdužu žurku Iskaza do sada u Novom Sadu! Ulaznice za koncert u Fabrici po pretprodajnoj ceni od 400 dinara možete da kupite u Gigstixu. Na dan koncerta karta će koštati 500 dinara.

Ovo nije prvoaprilska šala, balkanski drum&bass maestro - Rahmanee gostuje u Paberaju! Sjajni beogradski DJ i producent će se predstaviti novosadskoj publici u posebnom izdanju, celovečernjim nastupom koji obuhvata više žanrova moderne muzike: garage, house, bass i jungle. Donesite osmeh i dobro raspoloženje jer njegova muzika je zvuk plesa i veselja.

Popik je sarajevski punk rock bend koji je nastao kao odgovor na ludilo, laži, obmane, genocidne namere političara u BiH. Oni su muzika za sposobne, a ne za podobne i bend odgovara isključivo za ono što kaže, a ne za ono kako ljudi razumeju. Drugim rečima, Popik nije bend, Popik je reakcija. I u apatičnom društvu licemerja i mentalnog unazađenja, Popik je šut adrenalina injekcijom drito u srce. Popik je živa sila spremna na razgovor, diskusiju i argumentaciju, uz uzajamno poštovanje, a bazirana na idejama zdravog razuma i logike. Sviraće u Suburbiji!

Novosadski polumaraton! Start i cilj: u 10h iz centra Nоvog Sada, sa Trga Slоbоde. Vremenski limit: 2,5 sati. Starоsna granica: 18 gоdina (rоđeni 3/4/1999 i ranije). Takmičari mlađi оd 18 gоdina mоraju da prilоže оveren lekarski pregled da su sposobni za takmičenje, saglasnоst trenera i saglasnоst rоditelja. Registracija: www.marathon.org.rs

Koncert bendova Remedy (stoner rock/post hardcore) iz Beograda i Quasarborn Official (technical thrash/extreme metal) biće održan sa početkom od 21 čas u Domu omladine Vršac. Remedy je novi projekat Nemanje Kojića Kojota, čuvenog reggae/rock muzičara i nekadašnjeg frontmena sastava Eyesburn, oformljen zajedno sa bivšim članovima bendova Vox Populi, Dead Ideas, Yobo i Band X. Remedy je pažnju domaće publike skrenuo na sebe nastupom sa braćom Cavalera u novembru prošle godine, održanog u Domu omladine Beograda. Quasarborn najavljuje objavljivanje prvog albuma u 2017! Ulaz je besplatan!

Atheist Rap u Subotici u klubu Mladost! Novosadski pank-rok bend Atheist Rap, posle premijere na regionalnoj MTV Adria, objavio je i na svojim stranicama spot za pesmu "Robija", sa svog poslednjeg albuma "Uberlauf". Na koncertu će svirati nove, ali i dobro poznate stare stvari. Cena ulaznice je 500 dinara, a možete da ih nabavite na blagajni kluba svakog radnog dana od 19h.

Lea Dobričić u subotičkom klubu The Code! Uvek posebna, svojim nastupima izaziva intenzivne emocije i vrhunski doživljaj muzike sa preciznom tehnikom i elegancijom miksanja pružiće vam još jednu jedinstvenu noć za pamćenje. Podršku će joj davati Marko Berbakov b2b Gaga (Zrenjanin / Bedtime Story) i dobro poznati DJ Needle. Ulaz je pre ponoći 350 dinara, a nakon toga biće 490.

Nedelja 2. april

Izađi i glasaj! Vremenska prognoza kaže sunčano, a do sada su za izbore Železnice Srbije organizovale besplatan prevoz (za ove izbore to još treba da bude potvrđeno).

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo