...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 27. marta do 2. aprila

27.03.2023.

Poslednja nedelja marta i prvi dani aprila donose nam dosta zanimljivih žurki i koncerata.

.

Ponedeljak, 27. mart 

Kabare "Da, to su bili dani" Nebojše Dugalića i Borisa Pingovića očekuje vas u svečanoj sali NIS-a. Reč je o kombinaciji muzike, poezije i humorne anegdotske građe, tako da će publika moći da uživa u stihovima naših znamenitih pesnika, kao i u različitim muzičkim žanrovima, od šansone, rock 'n' rolla, do domaćeg i stranog evergrina. Karte su 1.200 za balkon, a 1.400 za parter. Početak je u 20 časova.

Snimanje Njuz podkasta održava se u Domu kulture. Nakon uspešnih gostovanja u Zaječaru i Kragujevcu ekipa Njuz.neta stiže i u Novi Sad. Publika će imati priliku da uživo prisustvuje magiji nastajanja Njuz podkasta, da sluša o najnovijim aktuelnostima, ali i da upozna članove Njuz.net tima i eventualno im baci pet. Početak je u 18 časova.

Lufthansa i Harakiri sviraju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Lufthansa je mlad makedonski bend eksperimentalnog i agresivnog duha koji se, kombinujući glasan zvuk, bes, ljubav i agresivnost, suprotstavlja žanrovskim opredeljenjima i jednodimenzionalnoj, monotonoj muzici kakva danas preovladava. Harakiri je trio sa sedištem u Skoplju. Sviraju alternativni rok, ali ga guraju do krajnjih granica.

Utorak, 28. mart

Druženje i igranje šaha organizuje se u KC Labu. Početak je u 19 časova. 

Izložba i predavanje "Biti negativ(an): Bauci istorije i srča od kristala" održavaju se u CK13. U balkanskoj kafanskoj tradiciji posebno mesto zauzima ritual lomljenja čaša na vrhuncu veselja, ritual koji još uvek živi a koji kao da nikada nije do kraja objašnjen. Nekadašnja fabrika "Kristal-Zaječar" danas je prepuna srče od kristala, terajući one koji se tu slučajno nađu da se zapitaju – kakvu smo to žurku propustili? Tokom jedne od neformalnih istraživačkih ekspedicija u ovoj fabrici, članovi organizacije SKVER pronašli su nekoliko stotina fotografskih negativa, prepunih slika iz života fabrike za koje se mislilo da su zauvek izgubljene. Predavanje Vesne Madžoski, uz arhivske fotografije i fotografije Mikice Andrejića, pokušava da formuliše jednu od mogućih interpretacija naše nedavne prošlosti, kao i da ispravi uvreženu praksu marginalizacije negativa u istoriji i teoriji fotografije. Početak je u 19 časova.

Sreda, 29. mart 

Besplatni časovi joge su u omladinskom centru OPENS. Časovi su namenjeni svakome ko želi da radi sa svojim fizičkim, emotivnim, mentalnim i duhovnim bićem. Potrebno je obući se komforno, a sa sobom poneti svoj peškir i fleksibilnu strunjaču. Početak je u 9 časova, a sledeći besplatan čas je u subotu.

Stand up show Srđana Dinčića "U procesu" održava se u Domu kulture. Organizatori kažu da se spremite za sjajno veče koje vam priprema dr Dinčić i prepustite se njegovoj provereno uspešnoj terapiji, jer smeh je lek. Karte su 1.100 dinara, a početak je u 20 časova.

Serpent Lord, Strident i Shadow Rebels nastupaju u klubu Dvorište. Serpent Lord isporučuje mučnu dozu okultnog hevi metala, sa svakim aspektom, od njihovog scenskog prisustva, do muzičke produkcije, odišući dubinom i atmosferskom tamom. Strident je thrash metal bend osnovan 2004. godine u drevnom gradu Be'er Sheva (Izrael). Počevši od sviranja obrada bendova kao što su Iron Maiden, AC/DC i drugih pronašli su svoj stil na izraelskoj metal sceni. Sa obnovljenom postavom, zvuk Shadow Rebelsa postaje moćniji, pesme mnogo razumljivije i lakše za mejnstrim slušaoce. Stil Shadow Rebelsa postaje više hard rok, klasičan i post-grunge, a manje progresivan. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Jam session se održava u KC Labu. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 30. mart 

Overrdriven Dreams nastupa u CK13. Overdriven Dreams nastoji da oživi zvučna polja fantazmagoričnih snova. U tom poduhvatu se prvenstveno oslanja na eksperimentisanje u oblasti post-minimalizma, drona, i ambijentale muzike, koristeći četvorokanalne kasete, terenske snimke i magnetofonsku traku. Njegovu muziku odlikuju duboke ostinatske linije i bujne teksture prožete gudačkim instrumentima, klavirima i horovima. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Predavanje "Ptice u Srbiji i senka šestog masovonog izumiranja" održava se u Svilari. Osetljiva ekološka ravnoteža koja omogućava život na planeti Zemlji narušena je čovekovim delovanjem. Promene u životnoj sredini, koje su do nedavno smatrane dalekim predviđanjima, postale su očigledna stvarnost. Među najupečatljivijim promenama je i dramatično nestajanje živog sveta sa kojimo delimo životni prostor i od kojeg zavisi i naš opstanak. Da li je izumiranje biološke raznovrsnosti dovoljno drastično da ga možemo smatrati masovnim izumiranjem? Koliko jake mogu biti posledice krize biodiverziteta? To su neka od pitanja o kojima će se govoriti na predavanju koje počinje u 19 časova.

Gorica & The Grooveheadz nastupaju u KC Labu. U pitanju je sastav mladih muzičara spontano okupljenih prilikom studija na jazz odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Bend je okupila kantautorka Gorica Šutić, koja potpisuje muziku, aranžmane i tekstove pesama. Zvuk benda izmiče žanrovskim odrednicama, ali je očigledan uticaj jazza, soula, groova i elektronike. Cena karata nije navedena, a početak je u 21 čas.

Petak, 31. mart 

Zoster nastupa na Novosadskom sajmu. Grupa Zoster iza sebe ima četiri studijska albuma koja mogu da se podele u dve faze prema zvuku i poetici. Prvoj fazi pripadaju albumi "Ojužilo" i "Festival budala", a drugoj "Imači kada" i "Srce uzavrelo". Prvu možemo nazvati mladalačkom i studentskom fazom i po poetici i angažmanu, dok je druga faza zrelija, introvertnija, pa i mračnija. Uskoro izlazi peto studijsko izdanje "Najgori". Karte su 1.700 dinara, a početak je u 21 čas.

Ilija Rudman, Antonio Zuza, Fakir i Vlada Aćić "vrte" u Tunnelu. Približno, ako ne i preko, dvadeset godina muzičkog iskustva krasi. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva SJAJ održava se na Novosadskom sajmu. SJAJ je nepune tri decenije mesto strukovnih, esnafskih i poslovnih susreta, zlatara i časovničara, kao i svih ljubitelja dragocenih metala i dragulja. Nudi jedinstvenu priliku za predstavljanje novih tehnologija u obradi plemenitih metala, kolekcije dragog i poludragog kamenja, izradi nakita i časovnika. Otvaranje je u 10 časova, a izložba traje četiri dana.

Winamp party je u KC Labu. Kako kažu organizatori, muzički miks će se kretati brzinom rolerkostera za neumornu đusku kroz razne žanrove i dekade. Od Dina Dvornika i Britni do Fiftija i Molčat Dome. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

From Zero to Ten žurka je u Domu kulture. Najveće 2000's hitove puštaće duo Lock'd & Vanjanja. Karte su u pretprodaji 500 dinara, a na dan događaja iznosiće 800. Početak je u 21 čas.

Dyspnea, Mormo, Nailed In, Kalo i Dying East sviraju u CK13. Očekuju vas hardkor, metal, krast i pank - kategorija super teška. Karte se mogu kupiti u Crnom ovnu po ceni od 600 dinara. Organizatori kažu da će na dan svirke cena biti veća. Početak je u 20 časova.

Jutro žurka je u Gerili. Jutro je žurka inspirisana soundtrackom iz serije "Jutro će promeniti sve", u kojoj se mogu čuti svi oni bendovi i izvođači iz Srbije i regiona koje ste možda slušali na koncertima, ali retko na žurkama. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

DreDDup i Offscore nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. DreDDup je massacre industrial bend iz Novog Sada. Aktivni su od 1997. i jedni su od pionira ovog zvuka u Srbiji. Iako ne vole žanrovske etikete, svoj zvuk nazivaju mešavinom industrial rok i demonic elektronic big beat muzike. DreDDup iza sebe ima 10 studijskih albuma koji su izdavani kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Offscore je alternativni metalcore/numetal bend. Formirani su 2015. godine. Upad je 400 dinara, a početak u 22 časa.

Koncert i promocija albuma "Rika Taka, novi balkanski ritam" Alice in Wonderband održava se u pozorištu Bečej. Uz ritam, preovlađujući element je glas, pevanje, dok su različiti instrumenti i zvuci koji se čuju na albumu, u drugom planu. Ističući glas i ritam, Ana i Marko vas efektnim aranžmanima i izvođenjem vraćaju u davnu prošlost, kada su to bila osnovna sredstva za izražavanje muzikom. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Subota, 1. april 

MKDSL i Beton i Šljokice "vrte" u Tunnelu. Kluboslavija je projekat Marka Miloševića (MKDSL), koji se bavi klupskom revitalizacijom pesama sa ex Yu prostora. Vreme i žanr nisu važni, tako da se u setovima nalaze pop, funk, new wave, disco, electro, rok i šlager biseri, a tu se provuku i narodna, etno, folk i dens blaga. Sa lokalne strane podršku mu pruža Milana Nikić poznatija kao Beton i Šljokice. Upad je 700 dinara pre ponoći, a 1.000 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Multimedijalna izložba "Beskrajno" Ane Fon Zibental otvara se u Svilari. Kroz različite medije, kao što su instalacija, slikanje, fotografija, performans i film, Ana je pokušala da predstavi kako je izgledala svakodnevnica ženske radne snage. Otvaranje je u 19 časova, a izložba može da se pogleda do 15. aprila.

Olmo Lungring nastupa u CK13. Olmo Lungring je solo projekat ruskog umetnika Dimitrija el Demerdašija. Počevši od 2006. godine, Olmo je postepeno evoluirao od eksperimentalnih ritmova i elektro-akustičnih, para-tibetanskih rituala, do sveobuhvatnog folklornog projekta. Koristeći tradicionalne instrumente Olmo kreira vlastiti folklor imaginarnog sveta i iznova oktriva izmišljene svetove Horhea Luisa Borhesa. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Književno veče "Kroz priče Lejle Kalamujić" održava se u kulturnoj stanici Barka. Lejla Kalamujić rođena je 1980. godine u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je diplomirala filozofiju i sociologiju. Autorka je zbirki priča "Anatomija osmijeha" (2008), "Zovite me Esteban" (2015) i "Požuri i izmisli grad" (2021). Pored priča, objavila je i knjigu drama „Šake pune oblaka“ (2020). Početak je u 19 časova.

Echo Spiritus, Direct Drive, Lust For Thrust i Kruz Roudi nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Echo Spitritus je atmosferični rok sastav iz Novog Sada, osnovan u maju 2020. godine, na inicijativu bubnjara i tekstopisca Zorana Kandića i gitariste Aleksandra Pavlovića. U bendu su još i Branko Dobrijević (vokal), Miloš Kolarov (bas gitara), Dušan Mihić (vokal) i Nikola Borić (gitara). Direct Drive su pobednici 55. Zaječarske gitarijade. Od osnivanja ovaj bend je imao cilj da na scenu vrati zvuk grandža i alternativnog metala. Lust For Thrust nastaje između 2019. i 2021. godine u Novom Sadu. Nakon nekoliko letećih izmena članova benda, ustalila se postavka u formaciji: Meka i Pop (gitare), Žule (bubanj), Bane (bass) i Nino (vokal). Bend odlikuje high gain zvuk, stoner i grunge rifovi, agresivan bubanj i veoma raznovrstan vokal uz tekstove na srpskom jeziku. Kruz Roudi na domaću alternativnu scenu donose mešavinu muzičkih pravaca i osveženi gitarski zvuk sa indie i funk elementima. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Nedelja, 2. april 

Nagy Emma Quintet nastupa u Domu kulture u okviru Babel jazz serije koncerata. Nagy Emma Quintet osnovan je u Budimpešti 2018, prvobitno da bi učestvovali u lokalnom jazz takmičenju. Na kraju su osvojili prvu nagradu i dve nagrade za soliste, što ih je nateralo da pomisle da bi trebalo da oforme bend i nastave rad zajedno. Iste te godine snimili su svoj prvi EP u video formatu. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo