...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 27. juna do 3. jula

26.06.2016.

U Novom Sadu Cinema City, Infant i Apa Beer Garden, a u Vojvodini svirke i žurke. Veselje svuda!

.

Ponedeljak 27. jun

Dobre stare navike nikad ne treba menjati. Zato, ponovo u okviru Cinema City festivala, a u Firchie Think Tank-u nastupa neponovljiva Baby... ex Doll. Ne dozvolite da vas zavara ime, jer u svojstvu naše serije "Celebrity DJ", a pod novim imenom "Babydall" priprema samo za vas nezaboravan provod.
Spremite se! Ulaz je besplatan ako imate Cinemy City narukvicu.

Izložba studenata specijalističkih studija Visoke škole strukovnih studija biće održana u 19 sati u galeriji Podrum u Apolo centru. Motiv izložbe je zmaj, a radovi su rađeni od prirodnih materijala, koji su dostupni i pristupačni. Ove mlade umetnice, koristile su vunu, piljevinu, glinu, plastiku i razne druge materijale kako bi napravile zmajeve raznih oblika i veličina. Za izradu skluptura koristile su tehnike uvijanja papira kviling, visoki i niski reljef gipsom, piše ExploreNoviSad.rs.

Cinema City i Infant traju i dalje, obavezno pogledajte njihove programe! Takođe, u okviru manifestacije Apa Beer Garden, na Štrandu će biti mnogo svirki u toku nedelje, pa proverite i to.

Utorak 28. jun

Četrnaesti salon minijature Zrno biće održan u Zrenjaninu i sali KUD-a Petefi od 19 sati i trajaće do 5. jula.

Sreda 29. jun

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske gostuje u novosadskom Muzeju istog imena izložbom "Contemporary Thesaurus" koja će biti otvorena u 20 sati. Izložba "Contemporary Thesaurus" osmišljena je kao novi presek savremene vizuelne umetnosti u Republici Srpskoj i bavi se njenim aktuelnim pojavama, teorijskom genezom i medijskim osobenostima. Izložbom su obuhvaćena dela deset autora (Igor Bošnjak, Ninoslav Kovačević, Nikola Kekerović, Mladen Miljanović, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mila Panić, Selma Selman, Saša Tatić i grupa Tač.ka), koji su svojim aktivnim i intenzivnim prisustvom na savremenoj sceni ovog prostora detektovani kao njeni vodeći nosioci.

Četvrtak 30. jun

Promocija knjige Duška Domanovića "Veći od života (Bukovski ovo nikad nije radio)" biće održana u 21h na Brodu teatar koji je ukotvljen na Beogradskom keju (pored mosta Duga). Duško Domanović progovara o sebi i vlastitom mestu, snalalažanju i nesnalaženju u svetu u kom živi(mo). Svetu iz kog se, sa gotovo hirurškom preciznošću nastoji odstraniti nada, gde parola "snaći se" podrazumeva odsustvo ili bar pomanjkanje (ličnog) morala, piše istoričar umetnosti Nebojša Milenković.

Festival kratke priče Kikinda Short biće održan u Zrenjaninu na platou ispred Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" od 21h. Svoje kratke priče pred zrenjaninskom publikom čitaće deset pisaca iz osam zemalja i to na maternjem jeziku, a tekst prevoda biće emitovan na platnu. Festivalski program vodiće Edi Matić, pisac iz Splita uz asistenciju zrenjaninskih srednjoškolaca iz "Čitalačkog kluba" biblioteke. Jedanaesti festival Kikinda Short u periodu od 28. juna do 2. jula 2016. godine održaće se u Kikindi, Zrenjaninu, Temišvaru, Segedinu i Beogradu.

Petak 1. jul

RE/8* Design Park je multimedijalni festival čiji je cilj promocija eko-dizajna i kreativne reciklaže, DIY koncepta i upotrebe alternativnih metoda i sirovina u savremenoj umetnosti i industrijskom dizajnu, a počinje u petak i trajaće do 6. jula u Fabrici! Akcenat ovogodišnje nedelje eko-dizajna biće na grupnoj izložbi TOTAL RECOVER, kojom će manifestacija biti otvorena. Izložba će obuhvatiti selekciju trideset radova - instalacija, plakata, asamblaža i upotrebnih predmeta nastalih rekonstrukcijom forme, upcycling metodom i primenom etičkih i ekoloških postulata pri kreativnim intervencijama umetnika. Ulaz na sve sadržaje manifestacije jeste besplatan.

Culture Exchange slavi četiri godine rada! Dođite da proslavite rođendan zajedno sa drugarima koji posećuju ovaj već kultni novosadski kafe uz nova pića, pin-up i retro kostime, izložbu fotografija i dj set genijalnog Ljubiše!

Novoosnovani pank bend Raskid 13 krenuo je u promociju svog prvog samoizdatog mini-albuma "Mi imamo bend" koji će biti predstavljen publici svirkama širom Srbije i regiona, a ovog puta u Subotici u Studiju 11. Bend Raskid 13 osvojio je drugo mesto na festivalu Omladina 2015. godine, a nagrada za drugo mesto je snimanje tri pesme u tom studiju. Momci stižu po svoju nagradu i nagrađuju publiku svirkom!

United Noise pravi žurku u Somboru! U klubu Ajnfort (ex Stendal) nastupiće Vu-Skeng, Friski, Lošmi, Dark Dizkobar, Bane i Zola! Ulaz je 200 dinara.

Subota 2. jul

"Bukovac Bike Park Crew" najavljuje takmičenje u BMX i Mountainbike freestyle-u pod imenom "Quartermile Slopestyle", koji će biti održano na terenu koji je pre manje od godinu dana svečano otvoren. Događaj će obuhvatiti i svečanu dodelu nagrada & after party u Firčijevom studiju. Najbolji bajkeri Evrope će i ovaj put pokazati svoje najbolje trikove i veštine na stazi koju mnogi vozaci smatraju za Srpski Dreamline. Ove godine Bukovac Bike Park je bogatiji za još jednu stazu pod nazivom "Oakley Flow Line", koja je napravljena za bajkere svih veština.

Жегор - experimental metal/rock bend iz Novog Sada i Cheap Moonshine - tročlani stoner/psychedelic/desert rock bend iz Novog Sada, nastupiće u domu b-612 od 21 sat.

Izložba "Novi crtež, crtež sad" na kojoj će biti predstavljene najnovije tendencije na polju crtanog izražaja u Srbiji, biće otvorena u Pionirskoj u 20h. Izložba je kolektivni napor da se prikaže i promoviše autorski crtež kroz mnoge njegove pojavne oblike od klasičnog figurativnog, ekspresivnog, nadrealnog, ilustrativnog i konceptualnog crteža. Izložba traje do 17. jula i možete da je pogledate radnim danima od 10h do 17h. Najave poseta poželjne su putem stranice Pionirska.

Deset godina paba Lion u Zrenjaninu biće obeleženo prženjem nekoliko bendova! U subotu će nastupiti Đura i Mornari, u nedelju Atheist Rap, a u utorak 5. jula Orthodox Celts! Ulaz je na sve tri svirke besplatan!

Jubilarni susret povodom 20 godina od osnivanja udruženja "Old Timer" u Subotici počinje u petak u 15h i trajaće do nedelje 3. jula. Glavni događaj biće u subotu od 10h na trgu Žrtava fašizma i od 18h istog dana na centalnom trgu pored Gradske kuće, gde će biti postavljeni stari, sjajni, prelepi i elegantni automobili. U nedelju karavan Oldtimera odlazi u Kanjižu gde će tokom dana biti postavljena izložba u parku pored Banje.

Timika, Chrono i Kalman će vrteti muziku u klubu Mladost u Subotici. Spremite se za đuskanje, lelujanje i mrdanje od 21h. Ulaz je 200 dinara.

Nedelja 3. jul

Vasko Atanasovski trio nastupiće u Firčijevom studiju, a njihovu muziku karakterišu ekstaza, visoka energija, eklektičan miks muzičkih stilova i beskompromisnog stvaralaštva. Živahni ritmovi pozivaju na ples. Tekstovi na engleskom, srpsko-hrvatskom i slovenačkom jeziku su uglavnom o ljubavi, inspirisani humorom i duhovitim metaforama. Pored Vaska u bendu nastupa i virtuoz na bubnjevima Marjan Stanić i izvanredni gitarista Dejana Lapanja. Ulaz je 300 dinara.

Humanitarni sportski dan i turnir u basketu biće održan u dvorištu osnovne škole "Majšanski put" (bivša VIII vojvođanska udarna brigada) u Subotici. Sportski dan i turnir počinju u 15 časova. Pravo na učešće u turniru imaju sve amaterske ekipe. Igraće se po pravilima uličnog basketa 3 na 3 i kotizacija za turnir iznosi 900 dinara. Uporedo sa turnirom, u dvorištu osnovne škole biće održan sportski dan, za ostale posetioce koji dobrovoljnim prilogom žele da pomognu u skupljanju sredstava. Biće obezbeđena oprema za badminton, sto za stoni tenis, frizbi i ostale sportske aktivnosti. Ovom akcijom prikupljaju se pare za pomoć Ivi koja je obolela od leukemije.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo