...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 27. februara do 5. marta

26.02.2017.

Noise, noiz, nojz!!!

.

Ponedeljak 27. februar

Britanski bend Shield Patterns u okviru svoje evropske turneje stiže u dom b-612! Duo pravi intenzivno emotivnu muziku punu svetla i sena koje su u isto vreme veoma melodične i s mnoštvom detalja. Njihov zvuk je pristupačan, ali i istražuje surealne kutke snova. Svirka počinje u 21 sat i ulaz je 200 dinara.

Infoteka CK13 vas poziva na novo izdanje Žur buvljaka! Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) donesite na buvljak od 18h. Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti. Tu je novac bezvredan!

Godišnji koncert Baletske škole u Novom Sadu biće održan u Srpskom narodnom pozorištu od 19 sati. Na velikoj sceni SNP-a predstaviće se učenici osnovne škole, kao i srednje škole odseka za klasičan balet, savremenu igru i narodnu igru.

Pogledajte čuvenog, ukletog Šekspirovog "Makbeta" u izvođenju studenata druge godine glume na srpkom jeziku. Oni su u klasi profesorke Jasne Đuričić, a predstavu će izvesti u Pozorištu Promena od 19.30 sati. Ulaz je 200 dinara.

Utorak 28. februar

U Fabriku dolaze Insect Radio (hardcorepunk, Grčka), Technicolor Lies (the shape of punk that never came, Beograd) i Between Two Sides (punk rock, Beograd). Ako vas se sviđa, podržite bend koji svira kupovinom izdanja, majice ili fanzina, jer na taj način bend obezbeđuje pola svojih prihoda za benzin do sledećeg grada. Druga polovina je podrška kupovinom ulaznice.

Ako želite da čujete kvalitetan nojz, obavezno dođite u CK13 da slušate Aleksandra Škorića i Filipa Đurovića! Svirka počinje u 21h, a ulaz je 100 dinara.

Prvu FUSE konferenciju sa temom "IT, med i mleko – Istina ili urbani mit?" organizuju School of Skills i Gerila Bar, a od 17.30h od govornika ćete čuti njihova iskustva u savladavanju najvećih izazova sa ljudima na koje su nailazili tokom svojih karijera i kako se sa njima danas, svakodnevno nose. Dobićete uvide iz raznih pozicija poslovanja: privlačenje i zadržavanje klijenata, zapošljavanje i zadržavanje radnika, delegiranje, rukovođenje timovima, rešavanje konflikata, prevazilaženje poslovne tenzije itd.

Nemaš relevantno radno iskustvo? Ili još uvek nisi otkrio mogućnosti koje ti se nude? Global Talent program stručnih plaćenih praksi u inostranstvu omogućava svim studentima završnih godina, diplomcima, postdiplomcima i mladima koji imaju manje od 30 godina da odu u inostranstvo i primene stečeno znanje na fakultetu u pravom poslovnom okruženju. Prezentacija tog programa biće održana na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu od 18h.

  Nesaglasnost je ciklus književnih večeri na kojima se novosadskoj publici u slobodnoj formi, kroz dijalog i čitanje, predstavljaju književnici i književnice novije generacije. U Izbi od 20h upznajte se sa Milanom Kovačevićem, koji uglavnom piše prozu uz povremene poetske i esejističke pokušaje, i Snežanom Vukadinović, koja se bavi prevođenjem antičkih autora, i piše poeziju, prozu i eseje.

Premijera predstave "Čas anatomije", autorski projekat Andraša Urbana po motivima dela Danila Kiša, biće održana u Srpskom narodnom pozorištu u 19.30h. Reprize će biti održane 1, 11, 16. i 24. marta.

Izložba fotografija "Clipping" Avane Čavić i Ognjena Tadića biće otvorena u Šok zadruzi u 19h. Izložba fotografija Clipping zasnovana je na uspostavljanju odnosa, komunikaciji, vizuelnih motiva, fragmenata. Fotografije dokumentuju, razotkrivaju, detalje zatečenih scena. Nastaju neposrednim pristupom subjektu (motivu), u mraku. Zabeleženi motivi se isecaju iz svog prvobitnog konteksta i preuzimaju ulogu znaka (sredstva komunikacije).

Takođe u Šok zadruzi moći ćete da vidite i izložbu "inAPROPRIJACIJA". To je završna izložba studenata prve godine Likovnog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu, odnosno završnih predmetnih projekata nastalih u sklopu nastavne jedinice Likovni elementi. Nastavni plan i program na studijskom predmetu Likovni elementi, fokusirao se na interdisciplinarnom pristupu izučavanja formalnih (teorija forme) i značenjskih (teorija umetnosti i kulture) aspekata vizuelnih znakova.

Sreda 1. mart

Tribina o bezbednosti mladih, odnosno o trgovini ljudima, prinudnoj prostituciji, pedofiliji i nasilju na internetu, biće održana u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, od 18 sati. Na Tribini će govoriti Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i Mašan Lekić, autor televizijskih emisija crne hronike (TV Prva). Tribina je namenjena učenicima srednjih škola, studentima fakulteta, visokih škola, mladim ljudima i roditeljima koji nemaju priliku da se često informišu o svim opasnostima koje decu vrebaju u školi, na ulici i na internetu.

Četvrtak 2. mart

Humanitarni sportski dan sa revijalnim utakmicama ekipe Isidorine gimnazije i Fakulteta tehničkih nauka u fudbalu, košarci i ženskoj odbojci biće održan u sali Gimnazije od 14 sati. Program će biti obogaćen i raznim tačkama Plesno udruženje Groove i prezentaciji Aikido i Ju-Jutsu Klub "Vojvodina". Posetioci će moći i da se upoznaju sa studijskim programima na FTN-u uz neformalan razgovor sa studentima tog fakulteta - njihovim zvaničnim marketing timom. Ulaz je 100 dinara.

Lazino tele slavi 10 godina rada! Tim povodom u četvrtak će nastupiti bendovi Moonshine Alligators, Cotton Pickers, Texas Blood i Perpetuum Mobile, u petak Kralj Čačka, Degeneza, My Buddy Moose i Night Pleasures, a u subotu Deep Steady, Killo Killo Banda i Iskaz! U nedelju vas očekuje tribute veče i neće se slaviti muzika samo jednog, već tri benda – Arctic Monkeys, Ramones i Metallica.

Petak 3. mart

Harsh/digital/analog noise fest! To će biti veče rehabilitacije za duševno zvučno obolele umove u Suburbiji. Nastupiće nekoliko egzibicionista, a informacije o izvođačima klub će uskoro objaviti.

Dancehall Danceoff kod Firčija! Muziku će puštati Bush Mad Squad, Shubba Ranks i Dada Selectah, a plesni podijum će razmrdati dve novosadske plesne ekipe svojim nastupom - WeUpDeh Crew i BomayeKru! Ulaznice od 200 dinara možete da kupite u Gigstixu.

The End Night klub predstavlja Denisa Kruza! Snacth!, Saved, Deeperfect, Suruba X, Stereo Productions, Material, Glasgow Underground, Kinetika, Time Has Changed, Lemon-aid Music. Ulaz je do ponoći 400 dinara, a nakon toga biće 600.

U klubu Tunnel Public ∏ veče! Nastupiće Tulbure iz Bukurešta i domaćini Milan Živanov i Mthaza. Ulaz je do ponoći 200 dinara, a nakon toga biće 400.

Drugi tematski koncert studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu "Žene kompozitori kroz epohe" biće održan u Jovinoj gimnaziji od 19.30h. Gosti koncerta su Ženski hor Res miranda, dirigent Vuk Milanović, Ana Bajić i Aleksandra Pletikosić - soprani i Dina Tošić – violina.

Subota 4. mart

All night long. Sa jedinstvenim, dinamičnim i uvek zanimljivim Kristijanom Molnarom! Klub Tunnel, početak žurke je u 23 sata, a koliko ć biti ulaz tek će biti objavljeno. Ako volite da đuskate, ili samo uživate u kvalitetnoj muzici, ovu žurku ne smete da propustite!

Gužva u Bajt, Bomber i Tetrapank u Suburbiji! Gužva u Bajt - punk rock bend iz Ljubljane, imaju tri dugosvirajucća albuma i zavidnu koncertnu kilometražu; Bomber su ljomberi koji su izašli iz dubokog zimskog sna, koncertno se aktiviraju i rade na novim pesmama (street punk rock'n'roll) i Tetrapank ponovo jaše, nakon višegodšnje pauze i u nešto izmenjenom sastavu, ali harizmatični Boris uvek ostaje!

U The End Night klubu progressive veče! Nastupiće Jelly For The Babies, Milan Bogdanović, Nikolai i Migazz Su. Ulaz je do ponoći 200 dinara, a nakon toga biće 300.

U Studiju 11 u Subotici – Royal Hungarian Noisemakers! Projekat Rojal Hangerian Nojzmejkers je nastao u 2015, možda u najneizvesnijoj godini 21. veka, da bi buku generacije izlio u formu. Negujući dugačku tradiciju Mađarskog experimentalnog nojza, cilj mu je da evropska savremena duhovna pitanja postavi naspram sebe.

Fondacija "Danilo Kiš”"u saradnji sa psihoterapeutima i edukantima psihoterapije organizuje Vikend mentalnog zdravlja u okviru ciklusa psiholoških predavanja Kaži A koji se redovno održavaju u Omladinskom klubu "Skladište" u Subotici. Mentalno zdravlje ne znači samo odsustvo mentalne bolesti. Rezilijentnost je ključni deo mentalnog zdravlja pojedinca i porodice kao celine. Ona obuhvata svest o sopstvenim nedostacima znanja i veština, aktivan pristup u radu na sebi i poboljšanju kvaliteta života i međuljudskih odnosa, kao i uspešno rešavanje kriznih i stresnih situacija, povećanje kapaciteta emocionalne brige o sebi, asertivne komunikacijske stilove sa drugima. Spisak besplatnih radionica pogledajte ovde.

Nedelja 5. mart

Regionalno polufinale takmičenje za frankofonu pesmu biće održano na Akademiji umetnosti u Novom Sadu od 16 sati. Inače, mart je mesec frankofonije, a finale takmičenja biće održano u Nišu 26. marta.

"Kraj partije'' je predstava o odnosu roditelja i deteta i cikličnosti i ponavljanju istih odnosa iz generacije u generaciju. Ham i Klov žive u nekoj vrsti simbioze i ne mogu jedno bez drugog, ali ipak nemaju saosećanja jedno prema drugome. U iščašenom svetu u kojem nije još mnogo šta ostalo, jedino čemu mogu da se nadaju je da dođe kraj te njihove igre. Predstavu možete da pogledate na Sceni 34 od 20 sati. Ulazje 300 dinara.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo