...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 26. februara do 4. marta

26.02.2018.

Promocije knjiga, izložbe, koncerti, predstave...

.

Ponedeljak 26. februar

Udruženje "Ženske studije i istraživanja" predstaviće knjigu "Crvena Roza: biografija u slikama Roze Luksemburg" Kejt Evans, u kafe knjižari "Bulevar Books". U ilustrovanoj biografiji Roze Luksemburg, autorka Kejt Evans upečatljivo je predstavila intelektualni svet svoje junakinje novoj publici. Ideje Roze Luksemburg, Evans je smestila u stvarnost jednog inspirativnog i duboko dojmljivog života. Govore: Ana Dević, Duško Radosavljević, Svenka Savić i Miloš Pankov. Početak je u 19 časova.

Utorak 27. februar

Diskusija "Književnost i distopija" počinje u 20 časova u KC Labu. Od Hakslija i Orvela do Black Mirrora, distopijske vizije budućnosti proganjaju nas svojim neslobodnim i dehumanizovanim svetovima. O tome šta one impliciraju i kako rezonuju sa sadašnjicom, razgovaraće se u KC Labu, u organizaciji Kluba studenata komparatistike.

O književnim fenomenima 21. veka, Eleni Ferante i Karl uve Knausgoru, govoriće se u kafe knjižari "Bulevar books" od 19 časova. Napuljska tetralogija Elene Ferante i šestoknjižje Moja borba Karl Uve Knausgora su favoriti čitalaca širom sveta već godinama. U vreme brze komunikacije i manjka čitalačke pažnje njihovi romani deluju kao incident, a zapravo su svojevrsni književni fenomeni 21. veka. Učestvuju: urednik i direktor izdavačke kuće Booka, Ivan Bevc i književni kritičari Branislav Živanović, Tamara Babić i Dragan Babić.

Otvaranje izložbe "Prostornost kruga" Andree Petrović je u 19 časova u Startit Community Baru. Andrea Petrović je rođena 1990. godine u Novom Sadu. Završila je master studije na likovnom departmanu (slikarstvo) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama i postvkama. Primarna tema kojom se bavi je "Prostornost kruga". Izložba će biti otvorena do 14. marta. 

Sreda 28. februar

Crna komedija Gorana Markovića "Govorna mana" igraće se u Novom Sadu, u Gimnaziji "Laza Kostić" od 19 časova. Ova predstava premijerno je izvedena 1997. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu u režiji Milana Karadžića. Osvojila je brojne nagrade na festivalima u zemlji i svetu. Ovoga puta filmski režiser Goran Marković prihvatio se zadatka da lično režira novu adaptaciju svoje proslavljene predstave. U glavnoj ulozi je Tihomir Stanić, a pored njega igraju i glumci Narodnog pozorišta u Prištini, Jelena Orlović i Nebojša Đorđević.

Promocija zbirke priča "Bočne grane evolucije" Dušana Vejnovića održava se od 19h u kafe knjižari "Bulevar books". Dušan Vejnović (Sombor, 1981) je pisac, prevodilac i psiholog. Objavio je zbirku pripovedaka Tvrdoglave beline (2011, nagrada Đura Đukanov), zbirku pesama Posebne potrebe (2013) i roman Jako i nikome (2014). Preveo je roman Amajlija Roberta Bolanja (2015, nagrada Radoje Tatić).

Četvrtak 1. mart

U sklopu obeležavanja 20 godina postojanja bend E-Play će svirati i u Novom Sadu, u klubu "Lazino tele". Osim rođendanskih koncerata, bend za ovu godinu najavljuje i peti studijski album. Predgrupa će biti bend Monohrom iz Novog Sada. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji u klubu po ceni od 300 dinara.

Petak 2. mart

Sana Garić (Svemirci, grupa Beograd) nastupa u Owl klubu (Laze Telečkog 10) gde će predstaviti svoj debitantski album "Svet za nas", prvi u planiranom nizu albuma na kojima pesme nastaju improvizacijom i saradnjom sa drugim muzičarima. Na ovom koncertu zajedno sa Sanom (vokal, klavijature) sviraće Feđa Tom Franklin (bubanj, perkusije), Pavle Popov (klavijature, gitara), a publika će imati priliku da u celosti čuje njen debitantski album "Svet za nas". Ulaznica košta 100 dinara.

Nepunih godinu dana nakon poslednjeg koncerta u Novom Sadu, Goblini će ponovo svirati u SKCNS Fabrici. Cena ulaznice u pretprodaji iznosi 800 dinara, dok će na dan koncerta ulaznica koštati 1.000 dinara. Karte se kupuju na prodajnim mestima Gigstix-a i u CD šopu Mungos. Podršku na koncertu pružiće sastavi Iskaz i Only the impeccables.

Subota 3. mart

Nakon koncerata u beogradskom Domu omladine i Novosadskom pozorištu, Nikola Vranjković i njegov bend ponovo sviraju pred novosadskom publikom. Osim što je to njihov drugi solistički koncert u prostoru SKCNS Fabrike, sve ostalo neće se razlikovati od onoga na šta je publika na Nikolinim koncertima već navikla - više od dva sata sjajnog repertoara sastavljenog od pesama benda Block Out, kompozicija sa albuma "Bremeplov", ali i novih pesama sa nedavno objavljenog albuma "Veronautika". Pretprodajna cena ulaznice je 800, a na vratima kluba 900 dinara. Karte se kupuju na GIGSTIX prodajnim mestimaa i u CD Šopu Mungos.

"Čikaške perverzije", rađene po motivima drame Dejvida Memeta, igraju se u Pozorišta mladih. Ulaznice od predstave koja je otkazana 16. februara su važeće, ukoliko vam novi termin ne odgovara, mogu se zameniti za novac na prodajnom mestu najkasnije do 28. februara. "Čikaške perverzije" su priča o ljubavi, o prijateljstvu, o problemima izmedu muškaraca i žena. Igraju Dragan Jovanović, Branka Pujić, Olga Odanović i Igor Đorđević. Početak u 20h.

Rambo je Rambo, al' triput je triput! Zato Rambo nije samo car, zato nije samo mega-car, zato je Rambo svetski kilo-car! Tri večeri za redom izvodiće muzičke radove i staviti se na raspolaganje svima koji su želeli da ga čuju. Mesta za prvu i drugu svirku više nema, ali je Rambo odlučio da zakaže i treće veče u kafe knjižari "Bulevar books". Svirka "Rambo 3" počinje u 21:30h, broj mesta je ograničen, ulaznica košta 800 dinara i može se iskoristi kao vrednosni vaučer od 200 dinara za kupovinu knjige (račun se umanjuje za taj iznos).

U iščekivanju prvog studijskog albuma, članovi grupe Deep Steady su previše nestrpljivi da bi svoje instrumente ostavili skrštenih žica. Posle uspešnih svirki u Hrvatskoj vraćaju se na scenu Doma b-612. Kao podrška, sviraće sastavi Brown Sugar (dva mlada momka sa akademije koja često možete videti kako u Zmaj Jovinoj sviraju klarinet i kontrabas, uglavnom izvodeći jazz standarde) i The Šmekers (poslastica za ljubitelje muzike grupe The Shadows).

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo