...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 25. septembra do 1. oktobra

25.09.2017.

Promocije, koncerti, festivali, konferencije...

.

Sreda 27. septembar

Projekcija filma "Angst essen Seele auf" (Fear Eats the Soul) u domu b-612. Ovaj Fassbinderov film prati priču šezdesetogodišnje nemice i dvadeset godina mlađeg marokanskog imigranta koji su, svojom naglom odlukom da se venčaju, užasnuli sve.

Ukoliko ste zainteresovani da doprinesete istraživanju o multikulturalnosti u Vojvodini i iznesete svoja razmišljanja na tu temu iz ugla mladih, prijavite se na radionicu "Mladi i multikulturalnost u Vojvodini" koju će sprovesti Sara Žarković, studentkinja Wagningen univerziteta u Holandiji i članica UNICEF studentskog tima u Hagu. Početak je u 18 časova.

Japanski bogovi psihodelije Acid Mothers Temple, zajedno sa bendom, The Melting Paraiso U.F.O. održaće koncert u Domu omladine Beograda. Početak je u 21 čas, ulaznice se mogu kupiti po promotivnoj ceni od 700 dinara na prodajnim mestima Eventim Serbia-a, GIGS TIX-a, DD Tickets-a i u FELIX Shopu (TC Sremska). Kada se rasprodaju promotivne ulaznice, regularna pretprodajna cena do dana koncerta iznosiće 900, a na sam dan za ulaznicu je potrebno izdvojiti 1.100 dinara.

Četvrta inkarnacija Festivala bluz bendova Srbije počinje u Domu kulture Studentski grad u Beogradu. Festival bluz bendova je retka muzička manifestacija na kojoj se na jednom mestu mogu čuti vodeća imena bluz muzike iz Srbije i okruženja. Line up: Soul Steamers (Pančevo/Beograd), sreda od 20.00; Cotton Pickers (Mladenovac), sreda od 21.30; The Highlanders (Užice), četvrtak od 20.00 i Benny Brickmann Band (Niš), četvrtak od 21.30.

Četvrtak 28. septembar

U Kulturnom centru Novog Sada otvara se izložba "Zamrznuti tonovi", fotografa Marka Ristića. Otvaranje na Tribini mladih je u 20 časova, izložba traje do 8. oktobra.

Promocija knjige "VI" Nemanje Velimirovića u kafe galeriji "Izba". Nemanja se 20 godina bavi autorskim radom na polju muzike i književnosti. Trenutno svira gitaru u bendu E-Play. U poslednjih nekoliko godina napisao je više od 300 pesama i kratkih priča, od kojih je nešto manje od polovine izabrano za knjigu "VI". Uz knjigu dolazi i disk pod istim imenom na kojem je Nemanja svirao i programirao sve instrumente.

Predstava "Ručni rad ili Tajna jednog pisma", po motivima komada "Ručni rad" Žan-Klod Danoa igra se u klubu Suburbia, u izvođenju pozorišta Promena. "Ručni rad ili Tajna jednog pisma" je krimi crna komedija o ljubavi tri žene. Prvoj ženi potrebna je mušterija za ilegalni posao kojim se bavi. Drugoj ženi potrebne su usluge prve zbog problema sa mužem. Trećoj ženi potreban je muškarac, I to baš onaj koji je problem drugoj. Režija, adaptacija teksta, scenografija: Nikola Končarević

Petak 29. septembar

Naučna istraživanja pokazuju da prijatan zvuk u zamračenom ambijentu drastično povećava mogućnost za socijalne interakcije i pozitivna osećanja. Ako ne verujete, dođite u dom b-612 i poslušajte koncert The End is Near + Nadja. Ulaz je 100 dinara.

Novi Sad će po treći put ugostiti najpriznatija imena iz sveta knjiženosti i izdvaštva na konferenciji "Book Talk 2017" koja će biti održana u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbici Pavla Beljanskog. Učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

Manifestacija posvećena studentima Univerziteta u Novom Sadu "Ispitni rock" održava se u SKCNS Fabrika. Nastupaju Neno Belan & Fuimens, Minstrel i Monohrom. Namera organizatora je da se na ovaj način simbolično obeleži početak predstojeće školske godine. Koncert je besplatan, a svi posetioci su pozvani da donesu plastične čepove i podrže akciju "Čepom do osmeha".

U sali Amerikana Doma omladine Beograda održava se festival "Zvuk Beograda" na kojem će nastupiti bendovi Veliki Prezir, Stray Dogg i Kralj Čačka. Početak je u 21 čas, ulaznice se prodaju po ceni od 800 dinara (pretprodaja) i 1.000 dinara (redovna cena).

Otvoreno veče poezije "Poetarium" održava se u KC Labu. Za učešće prijavite se u inbox Poetariuma ili na mail poetarium.ns@gmail.com. Prijavljivanje traje do 28. septembra. Ovoga puta tema je poezija muzičara, bendova ili kantautora. Pored dve svoje, autorske pesme spremite i jednu pesmu omiljenog vam benda ili kantautora.

Poslednjeg petka u septembru, svi ljubitelji nauke i istraživanja moći će da prisustvuju velikoj naučnoj zabavi, manifestaciji "Noć istraživača". Evropska Noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju istraživači, da se sa njima razgovara i sazna šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način.

Subota 30. septembar

U Limanskom parku održava se događaj za koji organizatori tvrde da ga pravi hedonisti ne smeju propustiti. Festival "Ukusi Vojvodine" nudi jedinstvenu priliku da na jednom mestu i svim svojim čulima iskusite autentičnu Vojvodinu. Početak je u 10 časova, festival traje i u nedelju.

Pripremite plesne cipelice, jer subota veče je stvorena za ples! U 21 čas počinje Plesnjak u Crnoj kući uz pop rock indie punk dance. Plesnjak je otvoren za sve nezavisno od starosne dobi, seksualne orijentacije i rodnog identiteta, subkulturne pripadnosti i društvenog statusa. Muziku bira DJica Tamarama, ulaz je besplatan.

"Karmina Burana" Karla Orfa, u Srpskom narodnom pozorištu. Scenska kantata kakvu do sada niste videli! Dirigent Mikica Jevtić, Solisti Darija Olajoš Čizmić, Igor Ksionžik i Vasa Stajkić, uz hor, orkestar i balet SNP-a.

Dinja nastupa i u novoj sezoni na sceni Firchie Think Tank studija. Dinja je marginalac i autsajder. Voli čvarke iz kese. Dinja su čudni likovi, bizarne situacije i ostale trivijalnosti. Dinja je pozorište kao koncept a ne kao zgrada. Dinja je laž koja govori istinu. Dinja kaže: "Sve je laž osim istine". Dinja je postala digitalni performans. Od sada ona postaje stand up komičarka. Iza lika Dinje stoji Sandra Silađev, glumica po obrazovanju, stand up komičarka po iskrenosti. Aktivistkinja po srcu. Ulaznice možete kupiti na svim prodajnim mestima sistema GIGS TIX. Pretprodaja 400 dinara, na ulazu 500 dinara.

Zagrebačka grupa Pridjevi premijerno nastupa u Beogradu, u klubu Elektropionir, od 21 čas. Ulaznice su u pretprodaji u Zaokretu po ceni od 500 dinara.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo